Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen/ Dogme 95.

Jag kommer inte att lägga mig i en ibland hetsig debatt om dogma eller inte dogma. Jag har gjort detta tidigare. Men lite information och korrigeringar av vissa missförstånd.

Dogma 07 har inspirerats av de danska filmmakare som skapade Dogme95. Thomas Vinterberg, Lars Vonn Trier, Kristian Levring och Sören Kragh-Jacobsen.

Från 1995 till 2002 produceras 212 film över hela världen enligt dessa "regler". Reglerna kan ses på denna länk:

http://da.wikipedia.org/wiki/Dogme95

Reglerna för Dogma07 kan ses på denna länk:

http://www.fotosidan.se/cldoc/dogma-07.htm

Den grundläggande idén bakom Dogme95 och Dogma07 är väl att man måste koncentrera sig på det kreativa. Och tona ner de tekniska och allt annat för att förmedla en så sann eller konstnärlig historia som möjligt. Därför är den hetsiga disksussion om kalibrering och Kelvin helt ur proportion. Efter Dogma07 det är valfritt om det ska vara färg eller svartvitt. Efter Dogme95 måste det vara färger.

Idén om en objektiv och en film ska uppmuntra til att koncentrera sig på motivet och påminner om den ursprungliga arbetsmetod som många av oss använde (tvingades) när vi började. Att du inte måste beskära senare känns inte särskilt begränsande för oss tidigare dias fotografer. Och här igen skärper det ditt billdsyn - du måste tänka noga innan du trycker på :-)  (Jag tror också att denna beskärnings regel gäller även för andra grupper (till exempel gatu fotografering).

Medlemskap i gruppen (Dogma07) utesluter jo inte att man även kan skjuta på andra sätt. Delta i andra grupper och bara njuta av denna fantastiska hobby.

Med foto hälsning och Glad Påsk från Erik / DK
PS: Jag har precis bytt löfte och måste göra en Dogma bild här under påsken.

Inlagt 2014-04-18 14:31 | Läst 3891 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dogma hit och dit men en riktig fin påsk önskar jag dig!
Svar från Erik Madsen 2014-04-19 12:02
Ja det är rätt Dan, och dig också.
Erik / DK
Hej Erik!
Tack för ett bra och klargörande blogginlägg!
Och från en äkta dansk dessutom - hela "DOGME" tanken föddes ju hos er :-)
Stort tack och en riktigt glad påsk!
/Johan E
Svar från Erik Madsen 2014-04-19 12:04
Det är helt OK Johan.
Och Glad påsk till dig också.
Erik / DK
En se'n påskhälsning till dig och familjen!
/Bengan!