Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Blog # 2285 / Lokalpolitik.

Roskilde, den 24. oktober 2021.

Bildtexterne ärunder bilderne.

Det kommer att vara kommun- och regionval i Danmark den 16 november. Från igår lördag klockan 12 exakt var det tillåtet att hänga upp valaffischer.

Jag hade sett dessa ungdomar tidigare på Hestetorvet och fångat dem igen här i Algade.

Nu hade de hittat ett bra ställe och de hade lånat en av kommunens Roskilde-stolar. Jag hörde dem prata om att komma ihåg att stille den tillbaka där de hade "lånat" den.

De fick det snyggt inrättat och man ska nog inte "negliserer" (försummar heter det så ?) deras budskap.

En annan plats i Algade. Det ser mer kontrollerat ut – utrustningsmässigt.

Foto: Erik M.

Inlagt 2021-10-24 20:35 | Läst 957 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Överst i första fotot, är det så en "brasklapp" ser ut? Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2021-10-24 22:52
Hej Hej - nej inte riktigt Wolfgang. Nu måste jag vara lite försiktig med att uttala mig politiskt. Jag har lovat att jag inte kommer att göra här på en fotosida :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag tänkte precis som Wolfgang när jag såg första bilden. Det ser onekligen mer professionellt ut på de två sista bilderna. Ett ekipage med paketcykel och släpkärra i samma färger. Är det ett stort parti som har sådana resurser?
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-10-24 22:57
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Det är bara ditt och Wolfgangs öga för en liten svensk ordvits :-)
Det här är affischer för en lokal socialdemokrat, som förmodligen säljer eldrivna lastcyklar och cyklar med plats för 3-4 barn för barnsituationer - "Greenbikes"
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Brask är ett idag ovanligt namn, men för ju direkt tankarna till biskop Hans Brask, biskop av Linköping (1464-1538) och hans brasklapp. Det var spännande tider då, med strid mellan kyrkan och staten. Kyrkan representerades av ärkebiskop Gustav Trolle som gick kungens, den danske kungen Kristian II, ärenden, och staten av riksföreståndare Sten Sture. Sten Sture lät avsätta ärkebiskopen, vilket egentligen inte lät sig göras, det var bara påven som kunde. Kung Kristian blev förbannad och kallade alla til Stockholm där han avrättade över 80 personer, bland dem flera biskopar i rådet, I det som kallas Stockholms blodbad 1520). Hans Brask klarade sig genom att ur rockärmen dra fram en lapp där det stod: Härtill är jag nödd och tvungen (dvs att rösta för att avsätta ärkebiskopen). Kung Kristian gick sedan i Sverige under epitetet Kristian tyrann, i Danmark tror jag han kallades "Kristian Den Gode"(?). En brasklapp är alltså ett sätt att komma undan tagna beslut eller gardera sig, ett förbehåll liksom.
Därför är det skojigt att se namnet "Brask" så där.
Fina bilder i övrigt, bra och trevlig dokumentation av vår vardag där vi bor. Och så gillar jag de här cyklarna, greenbikes - det är väl ursprungligen en Kristianiagrej?
Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2021-10-25 12:12
WOW Göran - det var jag inte beredd på, att ett litet reportage om valaffischer i Roskilde skulle kunna skapa en länk tillbaka till åren 14-1500 :-) :-) hi hi. Det är en extra krydda för blogginlägget, men nu måste jag förklara det med namnet på affischen i fråga: Kandidaten heter Lars-Christian Brask och det vet du förstås och han ställer upp för ett parti som heter "Liberal Alliance " = LA. Ett parti som jag inte alls stöder -UPS så lite politiskt kom från mig i alla fall :-)
Visserligen kan det finnas en viss likhet och förmodligen också inspiration från "Christiania-cykeln", men det finns även ett svenskt cykelmärke som har inspirerats av den (minns inte namnet).
Tack för dina kommentarer och historieberättande - gillas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Evt. Google "Greenbike"
Bra med skilda val som i Danmark. I Sverige äger alla val rum samtidigt med det här valen. Även riksdagvalen. Inte bra för den lokala demokratin. Tror jag. Den riskerar komma på undantag. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2021-10-25 12:33
Hej Nils-Erik - tack för dina kommentarer.
Ja, det har jag hört om det svenska valet.
I DK kan den sittande regeringen, som väljs för en period av 4 år, "udskrive" förtidsval, det kan varken et "byråd" eller "regionsrådene". Val till båda råden hålls vart fjärde år den tredje tisdagen i november.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ja ni är en mästare på skyltar, kommer ihåg ett annat val för några år sedan där det satt skyltar på varje stolpe o träd ut från Helsingør det var många hundra skyltar på lika många meter, man undrar ju hur många som baserar sitt val på en viss skylt?
Svar från Erik Madsen 2021-10-25 16:58
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Detta var i lördags runt kl. 14 och det kommer att hända mycket under de närmaste dagarna. Der är rift om de bästa platserna och det är nog inte alla som har kommit hem från höstlovet - så det är bara att vänta och se :-) Numera ersätts de traditionella valmötena väl med debatter och meningsutbyten i sociala medier. Därför är det viktigt att visa sitt ansikte i stadsbilden. Det har också gått en sport i att göra affischerna mer och mer "spännande - avvikande". Jag tror att det är viktigare att känna kandidaterne vid kommunalvalet än vid riksdagsvalet. Det visar sig också att man kan arbeta bättre tillsammans i "byrådene" kring enskilda ärenden, oavsett politisk tillhörighet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Ett reportage med politiska budskap - minsann! Nä, bara skojar. Håller mig så långt från politiken det bara går. Den röda cykeln ser helt fantastisk ut, gillar den!
Svar från Erik Madsen 2021-10-25 18:48
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Jo lite följde med, men bara väldigt lite.
Jag var tvungen att förklara vad LA menade :-)
Jag hade inte sett den cykeln förut, men jag var tvungen att googla och fick reda på att Henrik Bundgaard på affischen, som jag inte heller kände, tydligen säljer den cykeln - "Greenbike".
Med vänliga hälsningar från Erik.
PS: Det finns också lite politik i mitt nästa inlägg, men det är mer handels- och ekonomisk politik :-)