Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2022 / "djupfotograferandet!"

Roskilde, den 12. januar 2021.

Jag läste häromdagen en kommentar här på FS-bloggen, som fick mig till tasterna/tangentbordet. Med risken att skapa "røre i andedammen" eller vad det än heter på svenska.

"Tror vi amatörer startar med yta, och många blir kvar där, men ett fåtal fortsätter och kan visa ett slags djup i sina bilder! Då kommer följdfrågan, hur hittar man djupet då! Eller rättare sagt, hur visa mer i en bild än bara en perfekt exponerad yta och "bra komposition och fina färger"! Tänk om man hade svaret på hur man skulle kunna fixa det här "djupfotograferandet!" :)"

En tankeväckande och svår fråga att hantera. Jag tror - särskilt som amatör / hobbyfotograf med FS-bloggmiljön som huvudplattform. Min upplevelse är att motiven i de allra flesta fotografier här i bloggmiljön handlar om fotografernas speciella intressen om allt från fåglar, specifika landskapsområden, turistplatser (både inhemska och utländska), veteranbilar, stadsutvecklingsport, blommor (makro), kameror och till objektiver etc. Och det finns förmodligen inte mycket "djup fotografering" över de flesta av dem. Därför görs ofta kommentarerne om ämnena / intressen i fråga och inte så mycket om själva fotografierna. Det tenderar att bli mer "ytligt" som: "Jag gillar nummer detta eller det" eller "Jag hade också ett sådan objektiv" och sedan utbyter man ytterligare erfarenheter och berättelser om det. Jag tycker att det är helt OK på sociala medier !!! Som jag också uppfattar att bloggen är.

Det är självklart bra, när bilder ibland publiceras på bloggen, där det finns "ett slags djup i" - och det händer da också. Även om jag uppfattar mig själv som mer dokumentarisk och använder bloggen som en elektronisk dagbok, skulle jag själv vilja utveckla andra aspekter av fotohobbyn.

Det är nog för sent, men jag försöker ibland :-) 😀

X100F - EM-Acros: f/4- 1/75 sek. 

Mvh. Erik M.

PS: Klipp från Fotosidans framsida- Fotosidan Forum: På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra.

Inlagt 2021-01-12 01:39 | Läst 1035 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nä, jag försöker nog mer på bredd än djup. Lena kanske, hon har ju ibland lite undervattensfoto, om man nu ska gå på djupet i ämnet
Svar från Erik Madsen 2021-01-12 13:40
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Jag är som du. De flesta av mina fotografier tillhör mer dokumentärgenren. Ja Lena går verkligen i djupet en gång i taget :-)
Enligt min mening finns det väldigt få här i bloggmiljön som sticker ut och inte bara tar bilder direkt på - till exempel LO.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ett stort ämne det där. Vissa har nog "djuptalang". Och ibland är det så att djupet bara hälsar på liksom, hos vem som helst, när som helst.

(Vad betyder "tasterna"?)
Peter Säflund 2021-01-12 10:07
tangenterna = tasterna
/peter
Svar från Erik Madsen 2021-01-12 13:44
Hej Ragnar - tack för dina kommentarer.
Det är nog rätt, som du säger.
Det är ett dansk uttryck: Nu må jeg simpelthen - "til tasterne".
Jag har korrigerat / lagt till i texten - tangentbordet.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag pratade igår med en kompis, han går någon kurs som anordnas av Fotografiska.
Ena veckan fick de i uppgift att fotografera en känsla, bilden skulle få betraktaren att känna samma känsla. Veckan efter fick de en text, en mening, som de skulle fotografera till. Här var det viktigt att text och bild hade samma "värde", ingen av dem fick ta överhanden.

Vi var överens om att det var uppgifter som var svåra och långt ifrån den rent avbildande fotografering som vi oftast ägnar oss åt. Det kanske är exempel på djupfotografering.
//Anders
Svar från Erik Madsen 2021-01-12 13:53
Hej Anders - tack för dina kommentarer och berättelse.
Din beskrivning här och resultaten som kom ut ur kursen är helt klart något helt annat än vad som mest händer här i bloggmiljön. Men det ena utesluter inte det andra. Min upplevelse är att ambitionerna inte är desamma för ett bloggfoto som för ett foto som du vill lägga upp i kritikforum eller ställa ut någonstans. Jag tycker att det är fantastiskt när "djupfotografier" visas här också.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Fotosidan Forum: På Fotosidan så är det i grupperna som bildkritik främst sker. Missa inte att gå med i grupper så hittar du likasinnade och kan dela bilder och kritik med varandra.
För mig som bildbetraktare handlar oftast djup om budskap och känsla, få får till bilder som verkligen fångar en. När jag fotar själv blir det inte mycket djup, utan jag nöjer mig med att få till en bild där formen ofta har stor betydelse. Att det ska vara behagligt för ögat att se på min bild. Såklart drömmer jag också om att få till sådana där bra bilder där både innehåll och form harmonierar.
I sin blogg tycker jag man kan blanda hur man vill. Högt och lågt, bilder som håller ihop med texten eller enbart bilder man vill visa.
Svar från Erik Madsen 2021-01-13 12:50
Hej Lena - tack för de mycket trevliga kommentarerna.
Jag håller helt med dig - väl formulerad och skriven.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik!
Min ambitionsnivå är nog främst att komma ut i naturen. Ett plus att ta bilder, ytterligare ett plus att publicera dem. Blir det någon bra bild är det ju alltid trevligt.
Bedömning av en bild är knepigt och alldeles oerhört personligt. Det går utmärkt att skriva och fylla böcker om det, men man kan också ta det lugnt och njuta av tillvaron.
Svar från Erik Madsen 2021-01-13 14:05
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Jag håller så med dig och de flesta här på bloggen har samma attityd - tror jag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.