Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Den Danske Bloggen # 2227 / En ny och annorlunda användning

Roskilde, den 25. august 2021.

"Gimle" öppnade 1988 i Ringstedgade, där förhållandena gradvis blev för trånga. Efter en omfattande förändring har det gamla och länge stängda vattenverket vika för en konserthall med plats för 500 stående och 240 sittande åskådare. I källaren finns 2 mindre scener och i kulturkaféet finns det även plats för 60 gäster. De nya lokalerna öppnade 2006.

"Gimle" drivs av ca. 150 frivillige entusiaster och 12 anställda och 30 timmars anställda. Det är ett lokalt "spillested" och ungdomskulturhus, där man presenterar många olika band, håller lördagsjazz, där man kan gå in från gatan och gratis lyssna. De senaste åren har de bland annat här i Roskilde också ansvarat för att arrangera de årliga sommarkonserterna i Byparken.

Jag kom förbi i lördags på väg hem från stan och jag kunde höra musik och sång på avstånd.

Bildtexterne är under bilderne.

Kulturkaféet heter "The Raven" och det var de som ansvarade för denna intima utomhuskonsert. Kaféet ligger i det gamla pumphuset till vänster. Sångaren sitter där och "gömmer sig" för mig :-) 

Jag måste köra om på andra sidan .....

.... och här är den gamla vattentanken, varifrån vattnet pumpades vidare till vattentornet och sedan vidare till konsumenterna. Interiören i det gamla vattenverket revs 1986. Idag hämtar vi vattnet på lang avstånd. Från en toppmodern anläggning i Hornsherred.

Huvudingången.

Nu kom jag runt på andra sidan och där satt hon.

Foto: Erik M. med Fuji X100F.

Inlagt 2021-08-25 17:25 | Läst 314 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vi har nått liknande i Gävle men här är det gasklockor. Från 1966 var det en skrotfirma (Nejmans) som höll till här. När jag jobbade på järnvägen var jag med och växlade in vagnar med skrot. Idag används den för konserter och utställningar. Programmet Sveriges mästerkock spelas också in här.
Sten
Svar från Erik Madsen 2021-08-25 19:33
Hej Sten - tack för dina kommentarer och din personliga historia - gillor.
Jag tycker att det är bra att utsidan av de gamla industribyggnaderna bevaras och att det kan användas för andra ändamål.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kul att läsa om när det fixas konserter och när det inte är så kommersiellt. Utan bygger på lite mer frivillig basis. Blir lite mer gemytligt.
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-08-25 19:39
Hej Conny - tack för dina kommentarer.
Lyckligtvis har vi många frivillige inom många olika områden här i Roskilde. De är också uppskattade och det har nyligen varit en mycket speciell händelse för att hylla dem här i staden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: En stor del av Roskilde -festivalen är också till stor del baserad på frivillige från olika idrottsföreningar.
Hejsan - du behöver inte ha det tråkigt. Massor av aktiviteter - om inte Coronan skapar hinder. Hälsningar NL
Svar från Erik Madsen 2021-08-25 19:43
Hej Nils -Erik - tack för din kommentar.
Ja det ska bli spännande att se hur lätt vi kan ta oss igenom hösten och vintern. Jag har precis hört på dansk TV att det finns en risk för en större influensaepidemi. Vi hade nästan inget av det förra året.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Gillar när man gör om gamla byggnader och låter dom få nya uppgifter! Och ett sådant musikens hus känns framåt i en by som inte är så stor. Fint reportage, hoppas du stannade till vid kaféet en stund! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2021-08-25 20:47
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag håller helt med dig, det är fantastiskt när man kan hitta alternativa användningsområden som här.
Vi har mycket musik i Roskilde: Roskilde Festival som det största och mest kända, vi har Danmarks Rockmuseum med sitt café och musikscen, vi har Roskilde Garden etc.
Jag var på väg hem från stan och kaffet väntade hemma :-) Så det får vara en annan gång.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag ser direkt på Stens kommentar att han nämnder gasklockorna i Gävle. Det är min hemstad men när jag fortfarande bodde där användes de inte till något vettigt. Nu är de tydligen poppis även i TV.
Det ser mysigt ut på detta ställe och de har en fin korp framför den gamla vattentanken. Gillar att man tar tillvara de lite originella byggnaderna och gör något med dem som alla kan trivas med.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-08-25 21:01
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Ja, jag håller också med dig, Sten och Björn, när byggnaderna har något historiskt med sig är de värda att bevara utseendet på. Vattenverket här är från 1880!
Caféet kallas också "The Raven" på engelska för Korp på svenska og Ravnen på danska.
Med många vänliga hälsningar från Erik.