Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2048 / Vattenförsörjning.

Roskilde, den 10. februar 2021.

I 1948 fanns ett behov av ett större vattentorn i Roskilde. Av politiska skäl skjöts det ständigt upp och först i 1953 beslutades att ett 34 meter högt vattentorn med en kapacitet på 6000 m3 skulle byggas. Med en restaurang på toppen - 84 meter över fjordens vattennivå. Det fanns därför en formidabel utsikt uppifrån. Samtidigt byggdes en simhall nedanför . Invigningen ägde rum i 1960.

Den var där när jag flyttade från Nakskov till Roskilde i 1962. Den stora Ford ljus-reklamen kunde ses långt ifrån. När jag väl hade varit hemma för helgen och kom tillbaka med tåget och såg reklamen ut genom fönstret, var det dags att gå upp och vara redo att gå av tåget.

Vattentornet togs ur drift i 2009 och Roskilde tar emot vatten från en stor anläggning ca. 25 km härifrån som pumpas till en distributionsanläggning här i staden och vidare till konsumenterna.

Restaurangen "Toppen" stängdes 2015-16 och det är planerat att det kommer att finnas ett café när den nya simhallen är färdig.

.

Okänd fotograf. Fotografiet togs troligen strax efter invigningen. Jag har det från min förflutna tiden i veteranbilsmiljön. På parkeringen finns några exempel på, vad som senare blev grundpelaren för de danska veteranbilsklubbarna - Ford Anglia med den sluttande bakrutan bredvid en Volvo PV och en Simca på andra sidan, tillsammans med ett par Opel Olympia Rekorder.

Med Mange venlig hilsener fra Erik.

PS: Billedet har jeg også lagt ud på FB-gruppen: Roskilde før og nu". Jag måste ge medlemmarna här på FS rätt, som har gjort något liknande - det gav reaktion - både med "gillanden" men också med många kommentarer och berättelser. Efter en timme - 155 likes och 36 kommentarer. Idag efter 24 timmar - 378 likes och 84 kommentarer. När det gäller något lokalt blir det mer intressant för fler människor.

Inlagt 2021-02-10 21:56 | Läst 598 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En spännande arkitektur är det.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2021-02-11 14:50
Takker Gun-Inger.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Hej Erik! Intressant blogg med mycket historik. Jag förstår att bilden är uppskattad. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2021-02-11 14:51
Hej Mats - tak for dine kommentarer.
Det er klart, at sådan er mest interessant for de lokale.
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Intressant, vi har precis fått ett nytt vattentorn i Helsingborg, det har en liknade form fast är helt i betong. Det har någon läcka som jag inte tror de har hittat än. Är vattnet i rörelse hela tiden eller har de någon frostvakt tro?

https://helsingborg.se/trafik-och-stadsplanering/trafik-och-byggprojekt/trafik-och-stadsmiljo/helsingborgs-nya-vattentorn/

Vårt eget lokala vattentorn för Råå, Rydebäck det är så gott som nytt då det inte har tagits i bruk då vårt vatten kopplades ihop med Helsingborg innan det kom till användning. Kom att tänka på vårt sjukhus i Helsingborg, det har de renoverat nu i många år och har kostat massor över budget, nu för ett år sedan så kom de på att det inte går att renovera såsom de vill ha det, därför är renoveringarna stoppade och man tittar istället på att bygga ett nytt på annan plats. Här tänker man inte först :).

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5%C3%A5_vattentorn
Svar från Erik Madsen 2021-02-11 15:09
Hej Peter - tack för dina mycket trevliga kommentarer, berättelse och länkar.
Det har också varit problem med vårt för flera år sedan. Där avloppsvatten från restaurangens toaletter trängde in i tanken :-( Det fanns en period då större delen av staden fick koka vattnet före användning.
Jag älskar Råå tornet. Tyvärr rivdes (i 1970) ett av våra gamla och vackra röda stentorn från 1880.
Idag pumpas vattnet till Roskilde från en stor anläggning i Hornsherred, så det finns inget behov av vattentorn längre.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Gamla foton väcker stort intresse på FB. Jag är med i en grupp om min hemstad och där rasslar det till när det kommer upp gamla foton. Massor med kommentarer och berättelser. Det kollektiva minnet tycks vara outsinligt.
Svar från Erik Madsen 2021-02-11 15:20
Hej N Thomas - tack för dina kommentarer.
Jag har inte tidigare deltagit i att lägga upp något. Det är tydligt att du får fler reaktioner i sådana grupper. Här på "dagbokbloggen, som jag kallar det, får du vanligtvis reaktioner om du lägger upp något som att det finns några FS-medlemmar som har samma intresse - fåglar, geografiska platser, blommor, kameror och i mitt fall tidigare - bilar. Eller om du skriver ett inlägg som: Färger ctr. svartvitt - RAW ctr. jpg - analog ctr. digital - eller andra känsliga ämnen. Då är helvetet lös och massor av kommentarer och "läst" :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.