Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2224 / Digitalkameror och färger. Fuji X100F.

Roskilde, den 21. august 2021.

Det kan inte längre vara hemligt här på FS att jag är mycket intresserad av Fujis filmsimuleringar :-)

Igår kväll (natt) slog det mig helt plötsligt att det också finns olika val i mina andra kameror. De kallas bara inte filmsimuleringar.

I min professionella Nikon D700 finns det 4 alternativ: Standard - Neutral - Vivid och Monokrom och allt kan också justeras i kameran !!! Skärpa - Kontrast - Ljusstyrka - Mättnad och nyans. Man kan också lagra egna personliga profiler, som jag gjorde då. De utvalda inställningarna fungerade också på RAW-filerna och jag fotograferade mycket med "Neutral" och satt efteråt och avslutade vid datorn - "til den store guldmedalje", som vi säger på danska.

I min Sony a6000 kallas alternativen (Ceative style): Standard - Vivid - Clear - Deep - Neutral - Light - Portait - Black & White etc. Dessutom finns det mycket "Picture Effect" och andat "pjank". 

Idag använder jag mest standardinställningarna för de två kamerorna.

Men - och nu kommer det 😀: med Fuji är det en helt annan "bollgata". Fuji har ett långt och hedervärt förflutet när det gäller att göra analoga filmer - särskilt färgfilmer. Det tror jag har varit en viktig anledning till att de försökte simulera och överföra några av sina filmmärken till det digitala universum. Jag har läst att de gick till uppgiften med stor entusiasm och att de testade med olika personalgrupper. Ingenjörer och tekniker gjorde sitt jobb. Därefter fotograferade någon, andra skrev ut och andra igen kontrollerade resultaten. Resultaten blev bättre och bättre i linje med utvecklingen och förbättringarna av processorer och bildchips. Det var därför också bara med X-trans CMOS III 24 MP-sensorn som Fujis folk efter 10 års arbete var nöjda med sin simulering av Acrosen. Fram till dess hade de en svartvit "Monokrom", som inte är baserad på någon original analog film, precis som Classic Chrome inte är heller.

I min Fujifilm X100F är alternativen: Provia/standard - Velvia/vivid - Astia/soft - Classic Chrome - PRO Neg. Hi - Pro Neg. std. - Acros - Monokrom och Sepia. Alla kan justeras med DR - Highligt - Shadow - Sharpnes - Korn - Brusreducering - Vitbalans och färg, samt olika filter för svartvitt. Som med Nikon är det också möjligt att lagra egna profiler.

Som jag ser det finns det i princip samma utgångspunkt. Varje tillverkare har en färguppfattning, som de kallar Standard och det är helt klart utmärkt som RAW -utgångspunkt. Med min NIKON använde jag som sagt "Neutral", vilket var perfekt för efterbehandling.

Sammanfattningsvis: Jag kan helt instämma i ett citat som jag hittade någonstans:

"If you shoot with a digital camera and are serious about photography, chances are you shoot in RAW as it is flexible and can be edited after the shot is taken. But if you own a FUJIFILM camera, put that thought on the side for a second. You may be wasting just about half of the cameras potential"

Jag satte bara tanken om på RAW åt sidan för lite mer än en sekund 😀

Bildtexterne är under bilderne.

Fujis Provia.

Erik M´s "Vintage Chrome"

Foto: Erik M. med Fuji X100F.

Postat 2021-08-21 21:44 | Läst 684 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den Danske Bloggen # 2223 / Fujifilm - Provia standard.

Roskilde, den 21. august 2021. 

Redaktionen sparar lite på texten i några blogginlägg ännu :-)

"Rød-hvide biler"

f/8 - 1/1000 sek. - ISO 400.

Foto: Erik M. med Fuji X100F.

Postat 2021-08-21 12:27 | Läst 879 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Den Danske Bloggen # 2222 / Dark Alley .....

Roskilde, den 19. august 2021.

..... men med lite ljus där borta

Foto. Erik M. Med Fuji X100F.

Postat 2021-08-19 21:23 | Läst 793 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den Danske Bloggen # 2221 / Fuji X100F - auto/manuel-fokus -utbytbara objektiver m.m.

Roskilde, den 19. August 2021.

Nu vet jag att jag kommar ut på djupt vatten, men "hvo intet vover, intet vinder" (dansk talemåde). 

Fuji X100 - serien är några fantastiska kameror och jag var överlycklig från början. Jag är inte helt ensam i världen av att vara det. Det gav mig fotoglädjen tillbaka efter många år med analoge och flera år med de första digitalkamerorna. Jag tolererar därför inte negativa recensioner eller kommentarer om dessa underbara kameror :-) :-) 😀😀

Jag läste några åsiktsutbyten på en annans blogg, där jag kommenterade: Som du säkert vet har jag F -modellen med Acros -simuleringen. Fuji framhäver det till och med som det bästa tiltag i den kameran. När det gäller korn då tillsättes der korn automatiskt och de blir tydligare i takt med ökade ISO - tal. Jag lägger inte till korn efteråt, men jag är inte heller så mycket för efterbehandling (jpg) :-)

Och en annan kommentar från mig om särskilt långsam autofokus och exponering: "Jag känner inte alls igen bilden du ritar här av X100F. Jag kan inte kommentera Leica -känslan, som förmodligen är på topp. Jag slog på alla ljud för att kunna höra hur snabbt det var fokus och hur snabbt det var exponering - blixtsnabbt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag skulle nog hellre skriva ett blogginlägg om det någon gång :-)

Och här kommer det:

Jag vet inte hur snabbt autofokus ska vara med den här kameran.

När jag fotograferar på gatan använder jag manuell fokusering med zoninställning - f/8 eller f/11 och manuellt 1/250 sek. och avstånd från 1,5 elle 2 meter till nästan oändligt och med automatisk ISO. Då ska inte kameran söka efter fokus och jag kan snabbt höja kameran och trycka på.

När jag fotograferar med autofokus: Genom att hålla avtryckaren halvvägs, kan jag finjustera fokus med den inre ringen runt objektivet och se ett förstorat avsnitt med röda markeringar runt motivet och sedan tryck. 

Varning: Nu när proppen har kommit ur flaskan kommer det förmodligen att finnas ett (eller flera) inlägg med en lite mer detaljerad förklaring och med bildillustrationer av några av funktionerna.  Lite "skolemester agtigt" för de X100F ägare som inte riktigt har läst manualerna 😀

Bildtexterne är under bilderne.

35 mm

Innan jag trycker på avtryckaren kan jag dreje på ringen runt objektivet och ändra från 35 til 70 mm som här.

Foto: Erik M. Med Fuji X100F og Acros standard.

Postat 2021-08-19 20:49 | Läst 783 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den Danske Bloggen # 2220 / Rivning.

Roskilde, den 17. august 2021.

Jag har undrat vad som pågick bakom det blå trästaketet här mitt i Skomagergade .....

..... jag kan se det nu .....

..... et af de gamle huse er åbenbart revet ned.

Här sett från andra sidan.

Det blir en uppgift för fotografen på emfoto43 -redaktionen att följa utvecklingen här.

Foto: Erik M. Med Fuji X100F.

Postat 2021-08-17 22:30 | Läst 893 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa