Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1401 / Fotfika och Hasselblad.

Roskilde, den 2. august 2019.

Fake News.

Man måste träna lite före honom som du vet kommer till Danmark den 2 och 3 september.

Bildtexter är under bilderne.

Det blev ingen fotofika - bara fika.  FAKE NEWS.

Det fanns inte heller någon Hasselblad och detta kan omöjligen vara mig.  FAKE NEWS.

Hilsen fra Erik.
Bloggar/Hobbyfotograf.
Postat 2019-08-02 22:11 | Läst 1114 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Danske Bloggen 1400 / Can you post-process a jpg file ? .....

Roskilde, den 2. august 2019.

.... var en fråga ställd av en engelsk professionell fotograf på You Tube häromdagen. Hans svar var ja - med de senaste och tydligt förbättrade filer och datorprogram - var och är det möjligt med mycket goda resultat.

För min egen del kan jag tydligt se skillnaden mellan jpg-filerna från mina första digitalkameror - Canon PowerShot G3 och Nikon D70 - och till de i kameran som jag har idag - jag nämner intet namn 😀

Nu finns det inte bara een japan inuti min kamera, utan ett helt team av olika människor. Från fotografer, ingenjörer och skrivare- och filmexperter. Och sedan producerade Sony på beställning och med önskade specifikationer från F ... en super 24 MP X-trans-censor. Tillsammans med den nya X-Processor Pro blir det inte mycket bättre nuförtiden - Enligt mitt tycke och många andras. Och jag sponsras inte av någon.

Som det sista med mig om mina jpg-filer och mina filmsimuleringer denna gång. Som jag beskrev i ett tidigare blogginlägg, kommer jag att göra samma sak i kameran, som föreslogs av ett medlem här på FS som man kan göra i LR. Jag har gjort sju förinställningar (presets) för olika situationer och motiv och de kan jag snabbt och enkelt välja  med att använda dom förprogrammerade ytterknappar.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/index.htm?skip=20

Dessutom justerar jag också vitbalansen och minsta och maximala ISO.

Jag tog några stycken från denna position med olika ljusmätningsmetoder och den här satt inte exakt på plats. Det är därför jag valde det för den här lilla demonstrationen. Naturligtvis fick jag också ett annat perfekt foto i rutan med en bättre ljusmätning:-)

Direkt ur kameran: f/8 - 1/750 sek. IOS 400 - EV -1/3 - centerviktad - min egen chrome simulering. Highl. +4 - Shadow -2 - Color +4 - DR 200% - WB: R +3 B -4 - Skärpa +1 - Brusreducering -3 - Kornighet: svag.

Post-processed in "Color Efex Pro 4" : Detail Extractor - Brillance/Warmth - Pro contrast - Darken/Lighten Center.

Jag kunde ha justerad mer - kanske genom att lätta mer i skuggorna, men det menar jag inte det fanns ett behov for här. Alla 4 "verktyg" som jag har använt här kan justeras nästan oändligt - och därmed också på jpg-filer !

Hilsen fra Erik
Bloggar og hobbyfotograf.
Postat 2019-08-02 16:41 | Läst 1333 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Danske Bloggen 1399 / "Roskilde Ring" part 2.

Roskilde, den 1. august 2019.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/index.htm

Texten är under bilderne. Alle bilder er affotograferet fra Roskilde Museums jubilæumshefte.

1960 kördes det första Formel 1-loppet i Danmark. Jag bodde i Nakskov på den tiden, men körde 150 km med min kompis och hans svåger, som hade körkort och bil. Stirling Moss vinner före Innes Ireland och Roy Salvadori. Den andra och sista Formel 1 race kördes 1962 och vanns av Jack Brabham framför Masten Gregory och Innes Ireland. Båda raserna gav stora underskott på grund av få få åskådare och de dyra körlönen. Det var inte vad danskarna ville se - ännu.

Det var dom stora standardbilarne som var den stora attraktionen. Och särskilt Volvo - därav namnet "Volvoklassen".

Man bör komma ihåg att bilismen i Danmark inte riktigt kom igång förrän i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Så att gå till motorsport och titta på, antingen ens redan köpte eller ens mycket önskade bilmärke vinna på banan, var enormt.

Det var en kamp om placeringerne så att det kunde gå helt fel en gång i taget. Men som jag skrev i det föregående inlägget, sällan med något annat än bucklor i bilarna. Gradvis blev Volvo omkörd av andra bilmärken - här en Hillmann och sidan av både Ford Anglia Broad Speed från Storbritannien, Ford Cortina GT, Porche 911, Alfa Romeo GTV och BMW 2002.

Formel 3 Det danska mästerskapet 1965 - från vänster Georg Dumeborn, Jørgen Ellekær, Pico Troberg, Egert Haglund. Tävlingen vann Jørgen Ellekær. Den sista tävlingen den 22 september 1968 vann den svenska Reine Wisell, som satte det sista banrekordet på 42 sekunder rent, vilket motsvarar en genomsnittshastighet på 120 km/h !

Jag flyttade till Roskilde den 2 januari 1962 och såg alla bil loppene för "Ringen" stängd. Sista tävlingen den 22 september 1968. Den 14 april 1969 beslutar "Ringens" -ledning att stänga banan för gott. Det blev gradvis för många klagomål om ljudet - särskilt från läkaren på det närliggande sjukhuset. Det fanns så småningom också stora trafikproblem eftersom banan låg mitt i staden.

Idag är hela området planerat som ett grönt område där asfalten har tagits bort och den kuperade terrängen bevarats. Sjön här, där ryttergården var, har blivit 2-3 gånger större än tidigare. Eftersom vatten inte längre pumpas upp till vattenförsörjningen i Roskilde, vilket har lett till en ökad grundvattenökning.

Det var den korta versionen, men det kommer inte mer från mig.

Hilsen fra Erik.

PS: De mest kända svenskarna på "Ringen": Pico Troberg - Yngve Rosqvist - Egert Haglund - Reine Wisell och Ronnie Petersson. Den sistnämnda lyckades aldrig vinna på "Ringen".

Postat 2019-08-01 19:12 | Läst 1390 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Danske Bloggen 1398 / "Roskilde Ring" part 1.

Roskilde, den 1. august 2019.

Som lovet og truet med: 

Texten är under bilderne. Alle bilder (undtagen nummer 1) er affotograferet fra Roskilde Museums jubilæumshefte.

Från bokhyllan och en ursprunglig klistermärke, som jag aldrig har nænnet att sätta på Volvo Amazonen.

Medlem och kassör i motoklubben ASK var löjtnant i civilförsvars militära ingenjör-trupper. Han fik til att kolonnen kunde träna i grusgropen - med bulldozrar och besättning !

Den första tävlingen kördes på en grusbana på 654 meter, men redan til nästa race var den asfalterad och nu på 670 meter!

Under de första åren var det väldigt primitivt och det var inte ovanligt att köra till loppet med registreringsskyltar och fullt registrerade bilar. Ljusen täcktes bara något och så var det bare race. Børge Nilsen var en av de lokala hjältarna.

Det fanns också motorcykellopp - både TT och motorcros - på "Ringen". Detta gav danska ryttare möjlighet att visa upp sig på dansk jord. Annars, när motorcykelrace på almen väg var förbjudna i Danmark, var de tvungna att åka till Sverige och köra. Så gjorde Svend Aage Sørensen, som körde både Saxtorp och Hedemora. Och en liten serviceinformation till Bob Bovin - det blev också körd fyra cykellopp här. Och en enda traktor race :-)

Trots den lilla, kurvade och något farliga bana inträffade relativt få skador. Under hela "Ringens" -tid inträffade tre dödsolyckor. En journalist på en testkörning och en engelsk racerförare-  båda i 1960. Och en dansk racerförare i 1965.

Banan utvidgades 1957 till 1400 meter och slutade med denna layout. Det kördes mot klockan, som inte var normal i resten av stora världen. Man började vid "Dommer Tårnet" och uppför backen, under "Lucas Broen" och in i "Everton Svinget" och vidare. På den lilla banan körde man till vänster och in i "Politikke Svinget". På den lilla banan kördes några gokart-lopp  - inte riktigt säkert.

End of part 1.

Hilsen fra Erik i Roskilde.

Postat 2019-08-01 16:53 | Läst 1050 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Danske Bloggen 1397 / Jag vil bestämme själv .....

Roskilde, den 1. august 2019.

..... var det en gång ett FS-medlem som sa. Jag vil också det. Saken är att jag inte kan göra det utan hjälp av många människor - vare sig jag fotograferar i RAW eller JPG. Så det är bra att det fortfarande finns någon som ständigt utvecklar och förbättrar - kameror, linser, censorer, processorer, bildprogram etc.

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Utan någon för- eller efterbehandling. Fujifilm Provia standard - som default i X100F.

Efterbehandlet "efter alle kunstens regler", som vi säger på danska - och nu är det så jag ville ha det. Den här gången och med mitt humör just nu, så det är inte upp till diskussion :-) hi hi.

Hilsen fra hobbyfotografen fra Roskilde/DK.
Postat 2019-08-01 12:29 | Läst 1412 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 290 291 292 ... 571 Nästa