Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1404 / Svartvitt eller färger ? del 1.

Roskilde, den 5. august 2019.

Eller kanske snarere - svartvit eller svartvit ?

A Never Ending Story -eftersom det inte finns några faktiska objektive svar på dessa frågor - enligt min mening. Och det är det uppenbarligen inte heller om åsikter på svartvitt kontra svartvitt! Som jag ser och läser det, men inom det området är jag en nybörjare, så vad vet jag om det. Jag kan bara läsa, lyssna och höra och därmed kanske lära mig något mer :-)

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Fujifilm Acros utan justeringar i kameran.

Fujifilm Acros - kopia av det föregående och justerat i "Tonality-programmet"

Hilsen fra Erik.
Bloggar/Hobyfotograf.
Postat 2019-08-05 18:54 | Läst 1002 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Danske Bloggen 1403 / Öde gator.

Roskilde, den 4. august 2019.

Efter att ha gått till fotboll där FC Roskilde spelade den första hemmamatchen den här säsongen (1-1- mot Skive), körde jag in i staden. Syftet var främst att testa min nya standard färg "streetfilm" på några välkända motiv.

Bildtexterne är under bilderne.

Jag närmade mig och kunde redan se att det förmodligen inte finns mycket liv i staden på en söndag eftermiddag klockan 15.39.

Skomagergade, som är stadens första gågata. Butikerna var stängda och det var naturligtvis anledningen till de tomma gatorna.

Algade, som är stadens andra gågata. Här måste dock cyklas mitt på gatan. Både Algade och Skomagergade "möts" på Stændertorvet, som jag har visat massor av bilder från.

Det enda som just fick min uppmärksamhet denne dag, var denna byggnad .....

.... och denna detalj.

Inte mer beröm från min mun om Fuji och deras jpg-filer, jag överlåter det till andra :-) :-)

Peter Price: I think many can agree, that one of the reasons we adopted the Fujifilm camera system is it’s amazing color science. I know when I first picked up a Fuji camera, I immediately went for the Film simulations and started tweaking settings to see how close I could get to a ready-made image, straight out of camera. I was quickly amazed by the JPEG results, and the level of detail and dynamic range I could access. 

Hilsen fra Erik.
Bloggar /Hobbyfotograf.
Postat 2019-08-04 23:54 | Läst 1100 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Danske Bloggen 1402 / Livsmedels bilder .....

Roskilde, den 3. august 2019.

..... eller vad?

*

En favorit.

Här behövdes färger.

Inte mer beröm från min mun om Fuji och deras jpg-filer, jag överlåter det till andra :-) :-)

Luís CostaLike so many other Fujifilm users out there, one of the main things that drew me into the X series system was the quality of their jpg files and the film simulations. The colors and details are just stunning, and as someone who grew up with film photography in the 80s, the idea of having film simulations directly in the camera was just perfect!

Hilsen fra Erik.
Bloggar/hobbyfotograf.
Postat 2019-08-03 18:05 | Läst 674 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Danske Bloggen 1401 / Fotfika och Hasselblad.

Roskilde, den 2. august 2019.

Fake News.

Man måste träna lite före honom som du vet kommer till Danmark den 2 och 3 september.

Bildtexter är under bilderne.

Det blev ingen fotofika - bara fika.  FAKE NEWS.

Det fanns inte heller någon Hasselblad och detta kan omöjligen vara mig.  FAKE NEWS.

Hilsen fra Erik.
Bloggar/Hobbyfotograf.
Postat 2019-08-02 22:11 | Läst 1112 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Danske Bloggen 1400 / Can you post-process a jpg file ? .....

Roskilde, den 2. august 2019.

.... var en fråga ställd av en engelsk professionell fotograf på You Tube häromdagen. Hans svar var ja - med de senaste och tydligt förbättrade filer och datorprogram - var och är det möjligt med mycket goda resultat.

För min egen del kan jag tydligt se skillnaden mellan jpg-filerna från mina första digitalkameror - Canon PowerShot G3 och Nikon D70 - och till de i kameran som jag har idag - jag nämner intet namn 😀

Nu finns det inte bara een japan inuti min kamera, utan ett helt team av olika människor. Från fotografer, ingenjörer och skrivare- och filmexperter. Och sedan producerade Sony på beställning och med önskade specifikationer från F ... en super 24 MP X-trans-censor. Tillsammans med den nya X-Processor Pro blir det inte mycket bättre nuförtiden - Enligt mitt tycke och många andras. Och jag sponsras inte av någon.

Som det sista med mig om mina jpg-filer och mina filmsimuleringer denna gång. Som jag beskrev i ett tidigare blogginlägg, kommer jag att göra samma sak i kameran, som föreslogs av ett medlem här på FS som man kan göra i LR. Jag har gjort sju förinställningar (presets) för olika situationer och motiv och de kan jag snabbt och enkelt välja  med att använda dom förprogrammerade ytterknappar.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/index.htm?skip=20

Dessutom justerar jag också vitbalansen och minsta och maximala ISO.

Jag tog några stycken från denna position med olika ljusmätningsmetoder och den här satt inte exakt på plats. Det är därför jag valde det för den här lilla demonstrationen. Naturligtvis fick jag också ett annat perfekt foto i rutan med en bättre ljusmätning:-)

Direkt ur kameran: f/8 - 1/750 sek. IOS 400 - EV -1/3 - centerviktad - min egen chrome simulering. Highl. +4 - Shadow -2 - Color +4 - DR 200% - WB: R +3 B -4 - Skärpa +1 - Brusreducering -3 - Kornighet: svag.

Post-processed in "Color Efex Pro 4" : Detail Extractor - Brillance/Warmth - Pro contrast - Darken/Lighten Center.

Jag kunde ha justerad mer - kanske genom att lätta mer i skuggorna, men det menar jag inte det fanns ett behov for här. Alla 4 "verktyg" som jag har använt här kan justeras nästan oändligt - och därmed också på jpg-filer !

Hilsen fra Erik
Bloggar og hobbyfotograf.
Postat 2019-08-02 16:41 | Läst 1332 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 289 290 291 ... 570 Nästa