Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1346 / Om att bestämma själv.

Roskilde, den 19. juni 2019.

Jag har skrivit om detta ämne innan, men jag har nu fått mer erfarenhet och känner att jag kan upprepa "framgången" 

Det var en åsikt här på bloggen: Jag vil själv bestämma! , och det var ett argument om varför man skulle fotografera RAW och inte jpg. För med jpg var man beroende av kameraproducenterna ! Vilket fick mig att tänka lite om emnet.

Vid den tiden brukade jag använda Nikon P7100 og Nikon D700, ApplesPhotos, LR og hele NIKS programpaket: Silver Efex, Color Efex o.s.v.

Då skrev jag i slutet:

Min point är att jag kan nog bestämma själv  Det slutliga resultatet, men inte utan att det finns någon som har gett mig möjligheterne att välja. Och de är många - ingenjörer, progrmamudviklere, fotografer etc.

För mig håller den punkten fortfarande. Jag vill ändå gå så långt som att säga att den håller ännu mer idag med min nuvarande kamera. Snälla starta nu ingen bra diskussion om vilken kameraproducent som är bäst. Vi är några stycken som redan vet det 😀

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Här har Fujis folk bestämt det mesta. Jag har bestämt motivet, ljusmätmetod, bländer, jpg, sRGB, bildkvalitet, resten är auto auto.

Här har jag bestämt det mesta. Förutom vad jag nämnde om den första bilden har jag bestämt högdagernivå, lågdagernivå, färg, skärpa, brusreducering, vitbalans, korn och dynamisk omfång.

Märk väl allt i kameran - men igen kunde jag inte det, om inte Fujis ingenjörer, utvecklare och deras egna fotografer hade gjort sitt jobb först !!!

Så vet jag att det kommer bli många som säger allt det kunde jag också ha gjort på datorn. Ja det är sant, men fortfarande inte utan hjälp av andra, mjukvaruproducenter och deras folk, till exempel. Som i slutändan också hjälper till att bestämma slutresultatet. 

Slutligen, om våra färdiga resultater faller i allas smak och om de är bra eller dåliga, är en helt annan sak.

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Bloggar/Hobbyfotograf.
Postat 2019-06-19 20:02 | Läst 1325 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Danske Bloggen 1345 / Plagiera / inspirera / imitera .....

..... eller bara inga egna idéer ? 

Att fotografera de "fula" och de inte så vackra och välskötta motiven är en inspiration som jag har "tjuvstulen" från WE. Utan att på något sätt påstå att jag uppnår samma kvalitet som honom. Men jag känner mig nöjd och har kul att titta på min omgivninger med denna utgångspunkt - en gång i taget. Det har blivet några blogginlägg om detta över tiden och fler kommer.

^

*

**

***

Hilsen fra Erik.
Bloggar/hobbyfotograf.
Postat 2019-06-19 11:39 | Läst 1602 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Danske Bloggen 1344 / Lite mer på högkant.

Roskilde, den 18. juni 2019.

*

**

Då är det stängt för idag. Det har det kanske varit några dagar :-)

Hilsen fra Erik.
Bloggar.
Postat 2019-06-18 22:37 | Läst 984 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Danske Bloggen 1343 / Tema - titta in.

Roskilde, den 18. juni 2019.

Sommardag nummer 6 i år. En dansk meteorologisk sommardag bestäms av att temperaturen är över 25 grader någonstans i Danmark. I Roskilde nådde den det knappt - kun 24 :-) Men det var bra nog.

*

**

***

****

Hilsen fra Erik.
Bloggar.
Postat 2019-06-18 16:21 | Läst 1183 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Danske bloggen 1342 / RGB.

Roskilde, den 16. juni 2019.

sRGB - s for standard - R for red - G for green og B for blue. Det var ett färgutrymme som HP och Microsoft skapade 1996 för bildskärmar, skrivare och Internet. Min skrivare hade vid den tidpunkten endast tre färgpatroner, så blev det fyra och idag har min 6. Skärmarna är också blevet mycket bättre med tiden.

Kilde:Fstoppers. AdobeRGB, by all accounts is better, as it represents a wider range of colors. How much better? They say that AdobeRGB is able to represent about 35% more color ranges than sRGB is able to. But does that make it the best for photography? Not exactly, as the world works with sRGB far more than it does with AdobeRGB.

sRGB came first, and almost everything on a computer is built around sRGB. The internet, video games, applications, personal devices, and most everything else has adapted sRGB as their standard for color space. Even the monitor you’re using likely cannot display all the colors of AdobeRGB. That's right, most traditional computer monitors can only display about 97% of the sRGB color space, and only about 76% of the AdobeRGB color space. Even screen calibrators will often tell you how much of the color gamut you're able to display.

Since most web browsers have adapted sRGB as its color space, if you upload an image to the internet with the AdobeRGB gamut, the browser will convert it to sRGB, and it’ll do a terrible job at it.

Så om man inte har ändrat inställningen på sin dator från sRGB till AdobeRGB, kan man självklart inte se skillnaden mellan bilderna som visas i ett blogginlägg här den andra dagen - åtminstone inte på dataskärmarna !!! Som det fanns också några läsare / medlemmar som vågade säga.

sRGB och noget hvidt, gult og orange :-) :-)

Hilsen fra Erik.
Bloggar.
Postat 2019-06-16 22:37 | Läst 1430 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 301 302 303 ... 571 Nästa