Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg genom livet. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - street.

Roskilde-bloggen # 2593: Bildbehandling/efterbehandlad.

21. Januar 2023.

Jag satt igår och tittade igenom mitt arkiv. Jag kan se att många andra också gör det för tillfället här på FS. Samtidigt gick jag även igenom mina många (alldeles för många) bildbehandlingsprogram! Jag tillbringade mycket tid med dem en gång. Många av dem har jag inte använt på flera år! Några av er vet varför 😀 (direkt ur kameran).

Bildtexterne är under bilderne.

Originalen - direkt ur SONY a6000 med Sigma Art 30 mm (45 ekv.) - f/8 - 1/250 sek. Motivet är taget på ett av mina favoritställen - Stændertorvet i Roskilde/DK.

Konverterad i Silver Efex Pro 2 med standard svartvitt - utan ytterligare justeringar. Det är förmodligen det enda programmet som jag använder ibland. Annars är det motsvarigheten "Tonality programmet", som jag konverterar med och leker lite med när jag är på sv/v-humör.

Förinställningar/presets och några extra justeringar av mig. Det var väldigt roligt och det var lite av ett tidsfördriv 😀. Men det jag ser mest fram emot är att komma ut och ta lite nya fotografier och koncentrera mig på det ute på torg och gator.

Av för närvarande tillgängliga program Jag nämner i förbigående: Apples Photos - Hela det ursprungliga  NIK-paketet (Silver Efex - Color Efex - Viveza - Analog Efex m.fl.) - Tonality programmet - PhotoScape X - Fotor Photo Editor - Snapseed - Snapheal - Lightroom 4 - m.fl.

På gensyn.

Inlagt 2023-01-21 15:36 | Läst 198 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Visst är det roligt att leka med bilder. Jag gör det ibland också, men vet aldrig vad jag ska göra med dem sedan. Silver Efex Pro är det program jag använder för sv/v, förtrogen med programmet sedan tidigare.
Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 15:57
Hej Göran - tack för dina kommentarer.
Jag håller med – det är bara för skojs skull och jag har sällan något att använda dem till. Det händer att jag har ett motiv och en text där jag tycker att det passar ihop.
Jag har haft "Silveren" i flera år och använder den när jag vill konvertera färger till sv/v. Numera bestämmer jag mest – i förväg – om jag ska fotografera färg eller sv/v.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Föredrar nog den första trots allt men det är kul att testa lite olika grejer. 99,99 % brukar dock hamna i papperskorgen till slut :)
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 15:58
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Helt enig - det er mest for sjov og som tidsfordriv.
Hav en dejlig dag i det svenske.
//ERIK//
Intressant, det går att göra mkt. Gillar orginalet bäst tillsammans med sista versionen. Vad är den gjord med för program? En fråga - kan man använda snapsen och snapheal till bilder i datorn? Har trott att dom bara är för bilder i mobilen.
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 16:06
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Den sista bearbetas i "PhotoScape X"
Jag har bara haft "Snapseed" och "Snapheal" på datorn och aldrig på mobilen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Trevliga varianter. Använder själv Silver Efex ibland
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 16:09
Hej Peter.
Efter att ha köpt Fujien använder jag sällan någon av programmen.
Det händer om de andra kamerorna används :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag gillar 2:an och 4:an bäst, eftersom jag vill inte ha för mycket färg. Jag prenumererar på dagens Lightroom Classic och tycker att där finns många möjligheter till monochrome, så att jag behöver inga andra program.
Jag utgår alltid från färgbilden för att konvertera olika färger till olika gråtoner.
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 16:26
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Som du vet är jag ingen expert på svartvit fotografering. Därför är "Silver Efex Pro" eller "Tonality" med deras standardkonvertering en enkel lösning för mig (som i nummer 2). Färgerna i nummer 4 är lite som filmsimuleringen "Classic Chrome" i min Fuji X100F, som jag personligen gillar bäst för gatufotografering och för dokumentära motiver.
Jag läste en gång att om man ville konvertera från färg till svartvitt så skulle man skruva upp färgerna innan man konverterade ?
Fotografierna tagna med min Fuji kommer inte att konverteras eller efterbehandlas - som du vet :-) he he.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, visst har man några olika bildbehandlingsprogram i datorn, några jag använder, enstaka ibland, några jag slutat använda och ett jag aldrig använt. Det blir för tillfället Lightroom, mest för att det går snabbast. Här i denna bildserie ser jag originalet som bäst, oftast är det så, men det gamle postkort blev fint.
Svar från Erik Madsen 2023-01-22 16:37
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
När jag har så många olika bildbehandlingsprogram beror det på nyfikenhet och intresse. De flesta installerades i början av min digitala period och då var allt nytt och spännande.
Som jag skrev till Wolfgang:
"Fotografierna tagna med min Fuji kommer inte att konverteras eller efterbehandlas - som du vet :-) he he."
De allra flesta av mina fotografier idag (tagna med min Fuji) strävar jag efter att avsluta i kameran - precis som på dom "gamla goda analoga dagar".
Med många vänliga hälsningar från Erik.