Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2771: emfoto43 - redaktionen har hållit redaktionsmöte.

15. oktober 2023.

Blogg-redaktören kommer nu att tona ner allt snack/tjat om "filmsimuleringar" - "rakt ut ur kameran" - "obeskuret" - "efterbehandlat" eller inte.

Det enda fotografen måste leverera med fotografierna är - vilken kamera han har använt (inte objektiv eller brännvidd) - bländarnummer - slutartid och ISO. Var han har tagit bilderna och ev kommentarer om situationerna.

Blogg-redaktören kommer att ansvara för text, urval av bilder, publicering och eventuella ytterligare bildtexter - "ansvarshavende redaktør", som det heter i DK.

Det blir en mindre revolution här :-) Den gamla nostalgiska tanken om att, par tout vilja fotografera som på diabilder-perioden är över. Framöver blir det ochså (om så behövs) efterbearbetning, beskärning mm. - men ändå också med användning av filmsimuleringar. Simuleringarna finns trots allt i kameran – precis som de är i alla andra kameror (de kallas bara något annat). Det nya är att ingen av dessa informationer kommer att publiceras i texten eller i etiketterna. Finns det medlemmar som har ett särskilt intresse och ställer frågor så kommer det givetvis svar :-)

Mvh. Erik.

Den ansvarshavende redaktør :-)

Inlagt 2023-10-15 19:00 | Läst 401 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så bra att ni verkar vara överens, dvs fotografen och bloggredaktören :-) Jag skulle inte ha haft en aning de olika typer av filmsimuleringar du beskriver ens existerar om det inte vore för dina blogginlägg. Även om jag inte använder mej av tekniken själv är det ändå kul att känna till lite om vad som finns. Fotografisk allmänbildning för mej och det tackar jag för.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-10-16 16:32
Hej Lena - tack för dina fina kommentarer och intresse.
Nu får vi se om fotografen kan "holde sig i skindet", som vi säger på danska :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Själv kör jag rakt ut ur kameran, i raw. Tycker det är skönast att slippa tänka mer än på motivet vid fototillfället, att sedan redigeringen blir en flaskhals det får man leva med. Det brukar bli en blåsig och regnig höst och en regnig och blåsig vinter och då kommer man i kapp
Svar från Erik Madsen 2023-10-16 16:41
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Fotografen har några "traumor" från gamla dagar. Så han kommer nog fortsätta välja rätt "film", bländare, slutartid och filmhastighet (ISO) som han alltid har gjort. Redaktören har bestämt sig för att han inte nödvändigtvis behöver berätta alla tekniska detaljer längre.
Vi har haft några dagar med blåst och regn, men just nu har vinden lagt sig och solen skener, men bara 9-10 grader och nu blir det snart nattfrost.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag följer med på utvecklingen här, fortsätt att fotografera så blir jag nöjd.
Svar från Erik Madsen 2023-10-16 16:42
Hej Morgan - tak for dine kommentarer og støtte.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Det blir säkert väldigt underhållande bloggar ändå :)
HaD Gott/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-10-16 23:19
Hej Gunte - tak for dine kommentarer.
Nu får vi se :-)
Mvh. Erik.