Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2786: Sidste nyt for i år om Vikingeskibene i Roskilde.

Roskilde, den 13. november 2023.

Fujifilm X100F med Fujis Provia SIM. f/2,8 - 1/60 sek.

Vikingaskeppen är nu uppe på land och packas ihop för vintern.

Emfoto43-redaktionen kunde tyvärr inte vara på plats den dagen, varken fotografen eller redaktören :-) Så vi får ta till lokalpressen som skriver att när Havshingsten behöver ta sig upp ur vattnet får man hjälp av Falck. Men det är runt 60-80 personer som hjälper till att hålla i den så att den inte välter. På våren när den ska ut i vattnet igen lutar de många medhjälparna den från sida till sida och då är det tyngdkraften som gör att den lika tyst glider ner ad trärännan och in i jollehamnen.

Det är alltid spännande när man ska inspektera fartyget efter säsongen. Det var välkänt att Havshingsten tog in vatten och att det var runt masten och det hårda draget från seglet som kunde vara orsaken. Nu ska båtbyggarna bedöma hur mycket den kan klarar.

Det är inte helt klart hur länge vikingarnas skepp levde, men uppskattningsvis var det ca. 20-30 år. Havshingsten sjösattes 2004 och närmar sig därför även pensionsåldern och den kommer troligtvis inte ut på de stora haven längre. Man förväntar sig och hoppas att den kan segla ytterligare några turer runt i de danska farvatten.

Mvh. Erik.

Inlagt 2023-11-13 15:02 | Läst 478 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är spännande med vikingarskeppen. tycker jag. Kan det vara så att de var bättre båtbyggare än dagens hantverkare?
Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-11-13 15:33
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer och relevanta frågan.
Man vet inte, men jag undrar om det inte är så att det finns dåliga hantverkare - bra hantverkare och särskilt bra hantverkare. Detta gällde nog ochså bland vikingarna och säkert även bland dagens hantverkare – mekaniker, elektriker, snickare, murare m.m. :-)
Nu har Havhingsten varit ute på några väldigt långa och jobbiga resor, så kanske därför en lite tidigare pensionsålder ?
Vänliga hälsningar. Erik.
Erik! Tack för intressant, spännande och viktig information till oss som inte har något liknande i Sverige!
/B
Svar från Erik Madsen 2023-11-13 17:51
Hej Bengt - tak for dine kommentarer og interesse,
Mvh. Erik.
Intressant, får hoppas att jag får se den igen i fjorden
Svar från Erik Madsen 2023-11-13 18:11
Hej Peter D. - tack för dina kommentarer.
Jag tror att den kommer ner i vattnet igen, men den kommer nog bara att segla i inre danska farvatten och på kortare turer.
Jag tror inte det blir någon ny rekonstruktion av den. Det blir en för stor uppgift – det är min åsikt. Jag tror att man vill spara sina krafter till de mindre "Skuldelevskeppen", där man just nu är i färd med att göra en ny rekonstruktion av nr 5 - Helge Ask, där den nuvarande är slitet. Det är den jag har följt här i år och som jag hoppades kunna fortsätta följa under det nya året.
Med många vänliga hälsningar från Erik.