Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2843: Från vänster till högerkörning

Nikon D700 med NIKKOR 50 mm 1:1.4 G. Nikons Monochrome og behandlet i PhotoScape X.

Nikon D700 med NIKKOR 50 mm 1:1.4 G. Nikons Monochrome i kameraet.

Jag är jo inte längre medlem i någon veteranbilsklubb. Men jag får fortfarande några vintagetidningar från några vänner. I en av dem (Veteranposten) fanns en mycket intressant artikel om vänster- eller högerkörning. Många danskar tror eller är helt övertygade om att det bara var svenskarna som körde på "fel" sida av vägen i Europa.

Argumentet för att hålla till vänster: "När två ryttare mötte varandra var det säkrast att ha motståndaren på sin högra sida, där man kunde använda sitt svärd". Den förklaringen har jag hört förut.

År 1718 fanns en föreskrift i Sverige att postvagnarna skulle hålla till höger, men 1734 ändrades det till vänster. I 1758 fick kommersiella fordon i Köpenhamn hålla till höger. Senare (1793) fick man också köra på höger sida ute på landsbygden, men inte i köpstäderna! De flesta övergick så småningom också till att ha högerkörning överallt.

I början av 1900-talet körde man i Europa i vänstersidan  på Island, Sverige, Storbritannien, Österrike-Ungern, Tjeckoslovakien, Ryssland, Portugal och Italien.

Idag är det mest några av de tidigare brittiska kolonierna och Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, Indien och Storbritannien att man fortfarande har vänsterkörning.

Sverige gick som bekant över till högerkörning 1967, Island 1968. I 1947 bytte Kina - i samband med revolutionen, när kommunisterna kom till makten !

Högerkörning introducerades så märkligt att på flera håll som en följd av politiska omvälvningar. Fascisterna tog makten i Italien 1922. Tyskarna ockuperade Österrike och Tjeckoslovakien 1938.

Något väldigt märkligt är - var förarna av fordonen satt – till höger eller till vänster. Tänk på svenskarnas egna bilar - Volvo- och SAAB-bilarna, som var vänsterstyrda, trots att det fanns vänsterkörning i landet.. Jag antar att bilar som importerades till Sverige också var vänsterstyrda, med undantaget av dem som kom från England.

Det sistnämnda skulle man nog kunna skriva ett nytt inlägg om. Nu får vi se om det blir något.

Mvh. Erik.

Inlagt 2024-04-06 16:49 | Läst 521 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant läsning, det borde ju bli betydligt billigare i biltillverkningen om det kunde enats om att alla rattar skulle sitta på "rätt" sida. Nu är det extra mycket material som ska finnas för att vissa marknader har vänstertrafik. Spännande detaljbilder som fungerar bra i svartvitt tycker jag.
Svar från Erik Madsen 2024-04-07 15:53
Hej Morgan - tack för dina kommentarer.
Det finns många olika saker att ta hänsyn till om de återstående länderna skulle gå över till högerkörning. Vägar, vägmärken m.m.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag har provat att köra med en svensk bil i England och Skottland. Det är läskigt och svårt att göra omkörningar. Det är bättre att hyra en bil om man semestrar i ett land med vänstertrafik. Läcker bild, den första.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2024-04-07 16:00
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Vi körde även i England för många år sedan. Jag tyckte att det svåraste var att komma ihåg hur man körde genom rondellerna.
Första bilden skulle illustrera att man kan bli lite "tokig" av alla förändringarna :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, du har rätt att rattens placering var underlig när det var vänstertrafik i Sverige.
I Afrika är det vänstertrafik i Botswana, Lesotho, Malawi, Mauritius, Moçambique, Namibia, St. Helena, Seychellerna, Swaziland, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia, Kenya och Zimbabwe. Även Australien, Nya Zeeland och några önationer i Stilla Havet har vänstertrafik.
Svar från Erik Madsen 2024-04-07 17:15
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Ja, det var särskilt märkligt att de inte tillverkade några högerstyrda Volvo och SAAB för sin egen marknad och för de länder där de också hade vänstarkørning.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Minns som igår 3 september -67, cyklade på "fel" sida till kompisen på morgonen :)
Första bilden är en riktigt hjärnskrynklare, kan inte alls se vad det är ?
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2024-04-08 10:37
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Året innan fick jag uppleva vänsterkörning i Sverige. När vi hälsade på min farbror i Göteborg. Han hade flyttat till Sverige strax efter andra världskriget och han stannade i Göteborg till sin död. Han var också gift med en svensk.
Det är en krukväxt på fönsterbrädan i köket. Som har fått en sväng i "PhotoScape X-programmet" :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.