Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2591: "Close enough" (Robert Capa).

17.  januar 2023.

Close enough.

f/1,4 - 1/60 sek. ISO 200 - bounced blitz - EM-picture Control:  Fashion Magazine.

Close enough, men ljudet från kameran och blixtljuset avslöjade morfar.

f/1,4 - 1/60 sek. - ISO 200. bounced blitz - EM-Picture Control: Old Hollywood Glamour.

Full glugg och svartvitt i kameran - så är man/jag med där det snöar :-) Men det kommer förmodligen inte att hålla hela vägen hos/vid emfoto43-redaktionen – det kommer att variera beroende på vilka motiver som kommer framför kameran.

____________________________________________________________________

Jag såg en video i går på YouTube där en fotograf från Hong Kong berättade om sina nya utmaningar med att fotografera gatufotografier i sin hemstad. Han uppgav anledningen vara människors otrygghet och misstanke om att blive övervakade och registrerade - när det var en lokal som fotade !!! Därför gällde inte längre Capas råd (för honom) att "If your pictures aren't good enough, you aren't close enough". Nu nu fick han istället använda längre brännvidder än 28 och 35 mm. Turisterna hade däremot lättare att fotografera på nära håll !

På gensyn.

Inlagt 2023-01-17 19:25 | Läst 1079 ggr. | Permalink

"Trevliga bilder - morfar får naturligtvis bära sig åt... :-) Annars är jag ingen anhängare av Robert Capas råd härvidlag. Vem vill bli plåtad jättenära med vidvinkel, och få en stor potatisnäsa på köpet? Om det är så nära att jag kan sätta ett fingeravtryck på linsen, så brukar jag göra det!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevliga bilder - morfar får naturligtvis bära sig åt... :-)
Annars är jag ingen anhängare av Robert Capas råd härvidlag. Vem vill bli plåtad jättenära med vidvinkel, och få en stor potatisnäsa på köpet? Om det är så nära att jag kan sätta ett fingeravtryck på linsen, så brukar jag göra det!
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 12:11
Hej Peter - tak for dine fine kommentarer.
Mvh. Erik.
Hej,
Första bilden är ett fint porträtt. Gammal klassisk teknik och ljussättning.
Ha det väl
Bob
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 12:15
Hej Bob - tak for dine kommentarer - de værdsættes meget. Så har jeg da hørt efter og lært en lille smule :-)
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Fina bilder båda två, gillas! Komma nära är ju lätt med mobilen, men den gills väl inte för gatufotografi? Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 13:04
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag var väl medveten om att du skulle kunna gilla ett sådant par barnbarnsporträtt.
Jag använder bara mobilens kamera som en slags anteckningsbok/registrering om det är något jag behöver förmedla till relevanta personer – just här och nu.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
FIna bilder på ditt barnbarn och hon ser avslappnad ut fast hon märkte att du fotade. Jag förstår det där med att turister har lättare att komma nära. I synnerhet på ställen där det är mycket turister med kameror.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 13:11
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Hon har varit van vid Morfars kamera ända sedan hon var väldigt liten.
Som jag förstod fotografen i fråga kretsade hans oro och frustration kring det faktum att Hongkongs invånare har blivit mycket misstänksamma när de fotograferas av personer som de tror är representanter för regeringen. Att de bliver registrerade! De är inte rädda för turisterna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fint det här Erik!
Och full glugg och svartvitt! :)
/Bengan
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 13:14
Hej Bengt - tack för dina kommentarer.
Man/jag måste följa med och där kan du se vilken inverkan/makt du har här på FS :-) :-)
Vänliga hälsningar. Erik.
Mysiga mjuka bilder från soffan..5+
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 13:15
Hej Gunte - tak for den høj karakter.
Hav det godt.
//ERIK//
Hej Erik! Så mjuka och fina bilder där du hanterat blixtljuset mycket bra! Jag upplever också en större misstänksamhet när man tar bilder på folk. Det är ju fullt tillåtet så länge det inte är för reklam. I vissa länder.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2023-01-20 13:53
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Det är nu sällan jag använder blixt. Jag blir alltid väldigt förvånad och glad när jag äntligen använder den med NIKONs suveräna TTL-blixtkontroll.
Tiden när jag var så kallad "fotojournalist" för "Veteran Tidende" var blixten på hela tiden. Den ställdes in med funktionen "udfyldning/opblødning".
Situationen och frågan med Hong Kong-fotografen som jag refererar till här, var inte en fråga om huruvida det var tillåtet eller inte. Men om otryggheten för lokalbefolkningen om de blev registrerade av myndigheterna. De var inte rädda för att bli fotograferade av turisterna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.