Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - street.

Roskildebloggen # 2640: Vikingabåt till salu !

15. april 2023.

Mit eget Arkivbild. Vikingaskeppsmuseets verkstadsbyggnader med Havshingsten i sin hamnbassäng.

Äventyraren är en dansk-amerikan som bor i den danska staden "Solvang" i Kalifornien. Han öppnade ett vikingamuseum förra året, där båten skal ingå. Han kunde inte hitta en båtbyggare i Kalifornien som kunde bygga båten på rätt sätt.

När Roskilde Vikingaskeppsmuseum tog på sig uppdraget berodde det på att man kunde behålla sina båtbyggare, bevara och utveckla det speciella hantverket. Båten har kostat lika mycket som en privat varv skulle ta betalt för en sådan uppgift (om de kunde lösa det - säger jag) - 450 000 DKK

Båten är den finaste och minsta båten från vikingatiden. Det är en rekonstruktion av "Godstadfæringen", som var en del av tre båtar som hittades nära Oslo. Båten är döpt till "Snorri" efter Snorri Thorfinsson, som anses vara den förste europé som föddes i Amerika i början av 1000-talet.

Kilde: Roskilde Avis.

Mit eget Arkivbild. Turister får förklaringar om det gamla hantverket.

Mit eget Arkivbild. Här finns ytterligare ett projekt, som också genomförs på gammaldags vis.

På gensyn.

PS:

https://da.wikipedia.org/wiki/Solvang_(Californien)

Inlagt 2023-04-15 16:04 | Läst 659 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Erik, Snorri båten verkar ju "lagom" stor för en privatperson, men lite för dyr för mig. Staden Solvang har jag sett en romantisk film från, visste inte att den fanns i verkligheten, staden framstod som osannolik i filmen.
Svar från Erik Madsen 2023-04-15 16:23
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Det passar inte min budget heller :-)
Jo Solvang finns skam.
Nu har jag lagt in en länk som PS.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det är väl som mycket annat i USA att gå ”all in”. Jag och frun besökte Solvang på en av våra resor till Kalifornien, och det är ju mer danskt än Danmark, det är ju mycket turistat och många lever på detta
Svar från Erik Madsen 2023-04-15 17:44
Hej Peter - tak for dine kommentarer.
Det var jo nogle danske skolelærer, der grundlage Solvagn i 1911 ! Nogel af bygningerne er, som jeg har læst det, kopier af huse fra 1700 tallet. Jeg har kun set film og TV-udsendeleser derfra, men du har jo været der og selvfølgelig ser det meste af Danmark ikke sådan ud mere.
Med mange venlige hilsener fra Eriik.
Hej Erik.
Vikingamuseum hos er i Roskilde är verkligen imponerande. Det är fint att ni håller tekniken levande.
Solvang i Kalifornien är gulligt men mest kommers. Inte mycket att imponeras av. Goda wienerbröd fanns det.
Ha en fin söndag
Bob
Svar från Erik Madsen 2023-04-17 14:24
Hej Bob - tack för dina kommentarer.
Jag har bara sett filmer och TV-program därifrån och det såg ut som att vissa danke-traditioner fortfarande hölls vid liv - sång, dans och mat. Annars är det nog en turistattraktion idag.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressant och trevlig berättelse med fina bilder. Imponerande att de här små (för även de "större" vikingaskeppen var ju jämförelsevis inte särskilt stora) båtarna var så pass havsdugliga som de var, i grunden en spetsgattad snipa med en kort mast och ett segel och plats för roddare. Och här ser man tydligt hur båtarna var klinkbyggda, där de olika bitarna höggs ut med yxa och där man tog stor hänsyn till fibrernas riktning så de blev väldigt hållbara.

Ha det//GöranR
Svar från Erik Madsen 2023-04-17 14:30
Hej Göran - tack för dina kommentarer.
Vikingamuseet har flera olika storlekar, som jag visat i tidigare blogginlägg. Havshingstarna är ett av de största vikingaskeppen som hittats – 30 meter och det krävs en besättning på 60 man för att ro fartyget fram. Den är mycket sjöduglig för segel som den visade sig när den seglade till Irland och hem igen 2007/2008
Med många vänliga hälsningar från Erik.
En mycket intressant historia! Tack för den Erik! :)
/ B
Svar från Erik Madsen 2023-04-17 14:31
Hej Bengt - tak for din kommentar og interesse.
Mvh. Erik.
Jag är imponerad av vikingabåtar! Jag har sett dem i Oslo och Roskilde. Mycket bra att man kan bygga dem på rätt sätt i Roskilde! Det finns kanske fler som vill ha. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2023-04-17 14:34
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Jag vet inte om museet kommer att fortsätta erbjuda privatpersoner att köpa ett vikingaskepp – det tror jag inte. Det var förmodligen av nödvändighet, till följd av coronakrisen, där de var tvungna att lägga ner. Med detta projekt kunde båtbyggarna hållas i arbete.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressanta fakta i din blogg :)
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2023-04-18 23:13
Takker så mycket Gunte.
Mvh. Erik.