Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

GNESTABESÖK, GÄSTBLOGGERI OCH VACKERT SÅ ATT DET GÖR ONT...

Det blev en lite udda rubrik idag, jag vet, men dagens inlägg är lite udda; dels delar jag med mig av bloggutrymmet till Thomas och dels blir det ett litet ihop-plock av Gnesta och vackert...

Vi har alltså tillbringat dagen tillsammans, Thomas och jag och vi har varit en sväng till Gnesta och tittat på fotografier, vilket blivit lite av en tradition för oss. I Gnesta var det trevligt som vanligt men själva foto-evenemanget kändes en smula avslaget tyckte jag. Jag vet inte riktigt varför, men kanske Gnestaplanket behöver breddas eller utvecklas på något sätt? Fler utställare kanske?

(Och jag tycker fortfarande att det är dumt att två fotoevenemang, som Gnestaplanket och Säterdalen krockar med varann. Jag tror att vi som är glada fotoamatörer och fotointresserade är en viktig publik...)

.

Gnestaplanket och vägen dit och hem 25/7

.

.

Dagens största behållning blev faktiskt landskapet runt Gnesta, det vi susade igenom på väg dit och hem. Det var så vackert att det gjorde ont!!! Så vackert att till och med jag var tvungen att ge mig ut i grönskan med kameran...

.

.

.

Nu lämnar jag över tangentbordet till Thomas;

Gnesta. Platsen där jag en gång för fem år sedan lärde mig att videofilma, och samtidigt upptäckte att det är bättre med stillbilder....

Trots att jag varit där många gånger sedan dess har jag faktiskt inte sett något plank. Ändå är det ju därför jag oftast åkt dit, för att se planket! Det är något kryptiskt med språkbruket i fotokretsar, precis som i andra intressegrupperingar. Att bära omkring på en kamera innebär dock att man har legitimitet att röra sig i kretsar med helt andra vokabulär och intressen. Jag skulle ju t.ex. inte känna mig lika accepterad om jag gick omkring med en surfingbräda på nobelfesten, men med en kamera runt halsen är det mer OK.

Till nobelfesten lär jag aldrig bli inbjuden men till Gnestaplanket är det fritt att komma och naturligtvis ville jag det även i år. Och visst, jag hittade inget plank i år heller men brädväggar med bilder på är ju det man förväntar sig, och det hittade jag förstås.

Fotoutställning i all ära men för mig är det lika mycket resan dit och människorna på plats som har ett värde. Det finns många fina småvägar som leder till Gnesta, man kan vika av från motorvägen och uppleva det vackra jordbrukslandskapet på nära håll:

Gnestalandskap

(foto; Thomas E).

Människor var det inte lika mycket av i år, kändes det som. Har "den svenska sommaren" skrämt bort många eller kanske jag bara inte var där vid rätt tid, eller så minns jag fel. Plankmästaren själv var såklart där, Bengt Björkbom här i samtal med John Arthur Ekebert:

Bengt Björkbom, John Arthur Ekebert

(foto; Thomas E)

.

.

.

Hälsningar från mig;

(foto Thomas E)


och Thomas:

.

Inlagt 2015-07-25 21:48 | Läst 4164 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det var mysigt det här få läsa och se bådas bilder i denna blogg.
Visst är det nu så vackert i naturen eftersom det börjar bli mättade färger
Här i Skåne går det uppleva fälten som rutor så som man ser det från ovan ibland.
Vi var i Ystad i går där det är mjuka kullar tillika. Vi åkte tåg så då går det inte
ta så vackra bilder som ni har gjort.

Det var ingen trängsel precis eller där var många ställen till att se bilder på.
De ni visar på bild är inte många det.

Ha nu en fin söndag också på er med naturen som ger så mycket i själen
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-07-26 19:32
Thomas gillar att fota natur så vi brukar ta lite svängar ut från stan emellanåt...vilket är härligt förstås, för även om jag inte är bra på att fota grönt så är det ju sååå härligt att gå omkring i grönskan! Tyst och lugnt...

Gnesta var trevligt och det fanns en del riktigt bra foto att titta på förstås...men jag hade förväntat mig lite mer och kanske mer variation från de fotografer som hängt där nu flera år....- fast det kanske bara är jag som inte riktigt förstår mig på det hela....
Och så saknade jag bilder från Sanna Sjöswärd...kunde inte hitta några av henne då jag var där, trots att hon var utannonserad. Hennes bilder hade jag sett fram mot att få se!

TACK Gun-Inger, ha det gott!
Vad är ett plank med bilder jämfört med din sista bild, den vinner alla dagar i veckan.
Svar från Lena Eriksson 2015-07-26 19:34
Gott att titta på när det regnar och blåser i alla fall... :)

TACK!
Kul med ett dubbelinlägg från er! Håller med i att krocken av utställningarna är tråkigt. Ha det fortsatt fint i sommar!
Svar från Lena Eriksson 2015-07-26 19:38
Roligt att du gillade vårt lilla tilltag med att blogga tillsammans! Det kändes naturligt att släppa in honom i bloggen, när jag fick syn på Thomas fina bilder på datorskärmen...och vi hade ju tillbringat dagen tillsammans...

TACK Ewa...hoppas DU har haft en härlig vecka i Säter!
Den där videofilmningen har jag ett svagt minne av att jag var med om ;)
Tomasz 2015-07-26 19:15
Det stämmer Jan-Olof, du hörs på flera ställen i filmen. Tyvärr ser man inte så mycket av vare sig dig eller någon annan :)
/Thomas
janolof 2015-07-26 19:20
Då är det samma tillfälle vi tänker på
När man väl tittar är det bedövande vackert överallt i naturen nu. Kul att se bilder också från Gnesta. Tror fö båda utställningarna skulle vinna på att inte ha dom på samma helg - det skulle inte skaman väl tittar är det bedövande vackert överallt i naturen nu. Kul att se bilder också från Gnesta. Tror fö båda utställningarna skulle vinna på att inte ha dom på samma helg - det skulle inte skada med lite fler besökare som inte själva ställer ut också i Säter. Thomas bild på Bengt och John är fin! / Björn Tda med lite fler besökare som inte själva ställer ut också i Säter. Thomas bild på Bengt och John är fin! / Björn Tn väl tittar är det bedövande vackert överallt i naturen nu. Kul att se bilder också från Gnesta. Tror fö båda utställningarna skulle vinna på att inte ha dom på samma helg - det skulle inte skada med lite fler besökare som inte själva ställer ut också i Säter. Thomas bild på Bengt och John är fin! / Björn T
ztenlund 2015-07-26 13:44
Det tror jag också, men det är helt klart Säter som är skyldigt till nuvarande situation. Gnesta, som legat samma helg hela tiden, hade redan legat den helgen i två år när Säter lade sig där.
Khalad 2015-07-26 15:16
Att peka ut nån "skyldig" tror jag är helt fel väg. Jag känner inte bakgrunden till att denna helgen valts, kanske är det inte så lätt att flytta och då är det ju bara att välj den ena. Är man nyfiken kan man åka till andra stället nästa år. Dessutom är Säterdalen 2 dagar så den som vill kan kolla Gnestaplanket på lördag och Säterdalen på söndan,?det kan inte vara mer än ett par timmar emellan/ Björn T
ztenlund 2015-07-26 18:20
Fakta är att Gnesta legat den helgen sedan 2010, som var första året. Säter låg 2011 (första året) en månad längre fram, men sedan flyttade man till samma helg 2012. Något som då förvånande mig när datumet annonserades. Sedan får man ju tycka vad man vill om det och jag har inget emot endera "festivalgeneralen" för det. Båda gör ett hästjobb och är hur trevliga som helst. Det betyder dock inte att jag behöver tycka att det var bra att flytta Säter till samma helg. Att flytta var kanske klokt, om man ville ligga i semesterperioden, men samma helg tycker jag inte var fullt så lyckat.

Att besöka båda ställena samma helg är för mig inte så lockande och det är jag nog inte ensam om. Det tar väl 4,5-5 timmar ToR till Säter från Stockholm vare sig man åker bil eller tåg. Till Gnesta är det ~1:40 ToR med bil och ungefär 20 minuter mer med pendeltåg och 20 minuter mindre med SJ Regional. Räknat från Stockholm C med tågen. Ett problem med att besöka båda är också att första tåget på söndagen kommer fram först vid 12 till Säter, vilket inte känns idealiskt om man ska göra sig besväret att åka dit.
Tomasz 2015-07-26 19:17
Vad roligt att du gillar bilden Björn. Tack så mycket! /Thomas
Khalad 2015-07-26 19:38
Hej Thomas, trevligt att det gick att begripa min röriga blogg - jag tappade internetkontakt när jag skrev, kopierade det jag höll på med och la in det igen när kontakten kom tillbaka - mitt i tydligen vilket jag inte observerade och sen varit för lat att åtgärda! Hälsningar/ Björn T
Hej! Trevligt med era bilder, och kommentarer! Visst är det fantastiskt vackert i Sörmland! Vill starkt rekommendera att åka den 'skyltade' vägen ända från Nyköping till Mariefred någon gång, det är något jag måste göra minst en gång om året, gärna på försommaren när det är som grönast, då passerar man straxt intill Gnesta dessutom.. Både Nyköping och Mariefred är ju väldigt vackra i sig, också! Mer omväxlande jordbrukslandskap finns nog inte, inte här i Mellansverige i alla fall..
Hälsn!
Svar från Lena Eriksson 2015-07-26 19:42
Det är väääääldans vackert nu också tycker jag, och i år ovanligt grönt för att vara snart i aug tycker jag. Tror vi slingrade omkring lite på början av den väg du pratar om...fram till Gnesta.

Ha det gott...och TACK!