Fem minuter

Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Men inte jag tyvärr...

Den här bloggen startade jag i september 2009. Min tanke var att den kunde hjälpa mig att bli bättre på att fotografera. Dels genom att ha en blogg att stoppa in bilder i och dels för att kunna kommunicera omkring bildskapandet. 

Och visst blev det så, bloggen har hjälpt mig att hålla igång fotandet och många hjälpfulla kommentarer har jag fått. Men, den fick mig också att inse hur otroligt roligt det är att skriva. Oh yes! Och kanske tog just bloggförfattandet över, idén att använda bloggen som fotohjälp hamnade nog lite i bakgrunden.

Men nu tänkte jag kanske återkomma lite till det...

Någonstans 2011 fastnade jag i mitt fotogaferande - jag tyckte inte längre att något blev bra, men jag förstod inte riktigt varför. Så i höstas la jag helt enkelt ifrån mig kameran och lånade i stället en hel trave med fotoböcker på biblioteket. Både handböcker och fantastiska böcker om olika fotografer och deras verk. Och så läste jag och begrundade...

När det hade gått en tid - med julen bland annat emellan-  så var jag tvungen att återkomma till Göran Segeholms bok; "Konsten att ta vinnande bilder". Det var någonting i hans sätt att förklara det här med bildskapande...och olika sätt att ge bilder värde, som tog tag i mig. Han talar om tre olika sätt; innehållsvärde, formvärde och budskapsvärde.

Hans tankar är kunskaper som de flesta som fotograferar kanske redan har i sig. Men inte jag tyvärr. Jag hade ju bara greppat min nya kamera strax efter 50...och satt igång och knäppt...

Hans tankar om hur man kan dela upp och ge en bild olika sorters värde fick mig att insé att jag lägger väldigt stor vikt vid formvärdet. Jag har liksom form på näthinnan - alltid. 

Form är för mig nästan lite lycka, så visst vill jag fortsätta att skapa sådana bilder. Men...jag vill också bli bättre på innehåll och budskap. Jag vill komma vidare.

Och jag tänker, att nu kanske jag kan ta hjälp av bloggen igen...

 

vinter-bilder med högt formvärde

(och inte mycket mer) ...

på kanten

 

underifrån

 

decemberstorm

 

dimmig morgon

 

 

Hälsningar Lena

Postat 2012-01-02 01:22 | Läst 4436 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera