Fem minuter

Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

NOVEMBERLJUS...

.

.

.

Någon känd fotograf lär ha sagt att han fotograferar inte vad han ser, utan det han känner. Något att tänka på, eller hur?

Hoppas ni haft en fin första advent!

.

.

(två iPhonebilder)


Postat 2015-11-29 20:36 | Läst 2642 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

SÄNGVÄRMES-FUSK...

(...i november-rusk.)

Jag har skrivit blogg så länge att jag ibland kan ha svårt att få till bloggrubriker som jag inte redan använt, men dagens är garanterat oanvänd! Rubriken är inte vacker, men den beskriver nuläget precis. Efter att ha blickat ut över Norrköpingsvärlden under tiden morgonkaffet (hmmm förmiddagskaffet!!!!) rann ned genom filtret, gick jag raskt tillbaka till sovrummet, tog min kopp och kröp ned igen. I sängvärmen. Sedan greppade jag laptopen som låg på en meters avstånd, och nu sitter jag här och jag kan tala om att det känns väääääldigt skönt!
Samtidigt har jag ju gårdagens intentioner om fotopromenad i industrilandskapet i färskt minne förstås, men dagen är ju inte slut än! Man behöver väl inte ruuuusa ut, det första man gör? :) Och dessutom har jag ju hårddisken full av industrilandskapsbilder så man kan kanske fuska lite i en morgonblogg från sängvärmen...och samtidigt dryfta lite annat. Bloggfunderingar till exempel?

.

för ett år sedan ungefär, lika grått då som nu....


Jag funderar bland annat på att det skulle vara roligt att kalenderblogga nu i december, som jag gjorde förra året. Det vill säga att blogga varje dag fram till julafton. Jag tänker mig ett bloggande som får bli lite vad det blir; ibland vill man visa bilder av någon anledning, eller ibland får man tillåta sig att blogga enbart för att det är så kul. Som dagens inlägg är ett exempel på.
Men jag har också varit betalande medlem på Moderskeppet nu under hösten och suttit och kollat på videokursen i visuell kommunikation, vilket gett mig lite nya funderingar som jag tänker återkomma till. Dessutom är jag förvånad över mitt intresse för svartvit bild. Det har helt tagit överhanden den här hösten. 

.

Nu är det dags att ta sig an veckans disk och få till den där promenaden!

Postat 2015-11-28 11:42 | Läst 3777 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

SVARTA DAGAR KOMMER OCH GÅR...

Novemberskog (i svartvit version)

.

...och snart är den här svarta fredagen slut. En fredag som mest känts som en vanlig ganska lågmäld fredag i november. Lågmäld och ganska gråtrist. Det är nästan så att jag börjar längta efter vacker, vit snö.
Imorgon tänker jag i alla fall ge mig ut på en promenad med kameran, grått eller inte. Det var länge sedan jag fotograferade på hemmaplan. Och jag är lite nyfiken på nybygget i Industrilandskapet. Men, det får bli en promenad med 50 mm, vilket var det objektiv som jag fick med mig hem sist från Stockholm. Det ska bli spännande och se vad som ryms!

.

För övrigt klarade jag min validering,

så nästa fredag börjar jag en kurs om vetenskapliga perspektiv och metoder.

Hoppas inte det blir en svart fredag...

På återseende!

Postat 2015-11-27 22:52 | Läst 2539 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

FRÅN MIN VY I VINTERGATAN...

Den här hösten har jag kastat mig in i högskolestudier. (Igen, och på gamla dar!) Jag har ju jobbat i många år som barnskötare och som icke behörig lärare inom både förskola och skola, och dessutom har jag redan för flera år sedan påbörjat en förskollärarexamen som jag tvingades hoppa av när min dotter blev svårt sjuk. Så nu, när Norrköpings kommun erbjöd möjligheter att validera/plugga för att få en lärarlegitimation, så tog jag chansen. Och just nu har jag försökt validera av 22 högskolepoäng och sitter i väntans tider på besked om jag klarat valideringen eller inte. Jag vet inte vilket som varit jobbigast; att plugga och skriva och bevisa sin kunskap, samtidigt som jag arbetat...eller att nu sitta och vänta på besked om jag blivit godkänd eller inte. Blir jag godkänd får jag fortsätta plugga eller validera av kurser, vilket innebär fortsatta heltidsstudier i tre år framåt. 

Så av naturliga skäl har det inte blivit mycket fotograferande de senaste månaderna, och inget bloggande. Men en och annan helg-utflykt tillsammans med Thomas har det i alla fall blivit, i trakterna runt Stockholm. Vi gillar helt enkelt att åka runt lite opretentiöst och se vad som finns. Ibland har vi ett mål, något vi läst om eller hört talas om. Ibland har vi sett något spännande på en karta och ibland ger vi oss bara av och ser var vi hamnar. Här kommer några bilder från sådana irrfärder. 

Det blir bilder med mycket svärta. Jag började nämligen laborera lite med det svartvita uttrycket inför utskrifter som skulle hamna mot en nymålad vit vägg. Jag ville ha svärta och stuns mot det vita. De här bloggbilderna fick följa samma väg. Men förmodligen gör sig den här typen av svarta bilder bättre i stort format och tryckt på papper...

.

I den urbana människans fotspår...

kylskåp på kylskåp

.

dumpade kläder

.

söndersprängt berg

.

Avslutningsvis blir det ett foto av ett graffitiverk från Snösätra. Ett välkänt motiv som får bli en liten påminnelse om att vi inte får sluta kämpa för medmänsklighet och demokrati!

målade budskap

M.

.

På återseende!

foto; Thomas

Postat 2015-11-15 16:14 | Läst 2921 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

IDAG VILL JAG LÅTA LJUSET FLÖDA...

...i min insomnade blogg. Jag stoppar in en bild fylld av grönska, vänskap och sol. Idag kan en sådan bild behövas, och har man ett bloggutrymme så har man.

.

.

.

.

På återseende!

Snart... :)

foto; Thomas Engström

Postat 2015-11-14 14:15 | Läst 3335 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera