Fem minuter

Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Om åtta dagar är det vår...

Och man kan börja ta små promenader upp på kolonilottsområdet...

.

29/3-14

.

Ser härligt ut, eller hur?

Postat 2015-02-20 10:07 | Läst 3281 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ser ni mig bland pixlarna?

Ja, nu är det ju inte jag som är ute och springer på Årstabron...men Alf Johanssons blogginlägg idag "En spårvagn i natten" satte igång en och annan fundering om det här med att alla ens bilder egentligen på sätt och vis är självporträtt?  

Och nog måste det vara så? Lite i alla fall?

.

.

Så jag återupprepar frågan i rubriken; ser ni mig bland pixlarna? :)

.

.

På återseende!


Postat 2015-02-18 13:57 | Läst 3200 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Tre vinterkvadrater...

...helt enkelt.

Och så hoppas vi på vår nu, eller hur?

.

.

.

.

.

God natt!

Postat 2015-02-17 23:38 | Läst 2355 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Gästblogg, med ”Wu”

"Allt mitt är ditt"...så även bloggutrymmet idag, som härmed förfogas av Thomas...

Lena och jag har bollat den här idén ett tag, och nu blev det av. Jag slutade blogga här på FS för länge sedan men läser bloggar fortfarande regelbundet, och ibland blir man sugen att skriva något…

Jag blir speciellt sugen att skriva när jag läser om något nytt sätt att förhålla sig till bilder och fotografering. Den här gången är det Philip K. Dick som i sin bok ”The man in the High Castle” låter en av karaktärerna tala om ett smycke. Det står ungefär så här:

”Här är ett stycke metall som smälts ned till oformlighet. Det representerar ingenting och har ingen design. Man kan säga att det endast har innehåll och helt saknar form.”
—Det kan man nog säga om en del bilder också.

”Verket är dock balanserat, det har kommit till vila och har slutit fred med universum.”
—Den frasen ska jag lägga på minnet till nästa gång jag är på fotografiska…

”Det har inte wabi och kan aldrig ha det, men det har wu. Den som gjorde smycket hade wu och lät detta wu flyta in i smycket. Därför får även vi wu när vi betraktar det.”
—Och det här gillar jag! Är det inte så det är med vissa bilder? Vi får wu av dem, eller vad vi nu ska kalla det. Jag brukar ibland ha svårt att förklara vad jag gillar med en bild men nu vet jag att det är wu som gör det. Bilden överför något till mig, något som jag mår bra av.

Jag undrar förstås också om jag besitter något wu som jag kan låta flöööda in i mina bilder. Ännu en sak att tänka på alltså, när man står där och kikar genom sökaren, pust! Det brukar vara tillräckligt svårt att fundera ut vad jag ska fotografera, ska man behöva krysta fram wu också?

Men det är väl det som är grejen? Om jag vet vad jag vill fotografera, kanske rentav tycker om det jag ser i sökaren, då finns det wu och det kommer att synas i bilden. Jag kan definitivt se i mina egna bilder att jag inte riktigt brytt mig om det jag riktat kameran mot, många av dem har bara ett innehåll och saknar allt annat.

Här är en bild som jag tog med min iPhone genom ett bussfönster i Istanbul 2012. Om den har wu vet jag inte men bilden har vilat så länge nu, så den har helt säkert slutit fred med universum.

.

.

.

Hälsningar Thomas Engström..

foto; Lena

Postat 2015-02-15 08:48 | Läst 3104 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Att dela intresse för bild...

Att dela intresse för bild och fotografi med sin käresta, vilket jag gör sedan några år tillbaka är väldigt roligt och givande. Och jag tänkte sparka igång 2015-bloggåret, (sent...jag vet!) med att berätta lite om just det. Jag tänkte dessutom vara lite djärv och släppa in Thomas här i bloggen. Både indirekt genom bilder och berättelser och mer direkt faktiskt. Det senare återkommer jag till.

Thomas och jag tillbringar ju de flesta av årets veckoslut tillsammans och mycket av det som hamnar här i Fem minuters-bloggen är bilder och tankar från gemensamma fotoutflykter. Egentligen handlar det om att utforska Stockholm med omnejd. Men givetvis med våra kameror. Vi gillar båda att flanera omkring och fotografera i stadsmiljöer, trots att Thomas är lite mer naturfrälst än jag. Han är mer förtjust i böjda linjer, jag vill ha räta :) Men det brukar fungera för oss båda med stadsmiljöer, det finns ju gott om grönska och vatten mellan betongen i Stockholm!

Och så pratar vi en massa bild förstås, och tittar på mycket bilder tillsammans. På våra egna givetvis, men också på andras. I fotoböcker, på Fotografiska och andra museer och på internet, som jag faktiskt tycker är en guldgruva. 

Och här kommer just några bilder från gemensamma utflykter. Och på Thomas. Han brukar ju fastna på en och annan bild :) förmodligen för att han alltid ligger steget före mig...

.

I närheten av Stockholms Universitet och Laduviken.

.

Kvarnholmen Nacka...mycket ny och spännande bebyggelse där...

.

"Munspelet"  Kvarnholmen.

.

Aula Medica i Solna, har föranlett flera besök.

.

på Mariaberget

en bild som funnits med förut här i bloggen, men inte i svartvitt.

.

Stockholmspromenad...en regnig dag.

.

Väl hemkommen från en utflykt är det ju alltid kul att se vad som finns på det egna minneskortet. Det är också väldigt roligt att ta del av varandras bilder, och jag är många gånger förvånad över att vi har med oss hem helt olika bilder trots att vi gått omkring på samma ställen, i stort sätt. Spännande, eller hur?

Ett ämne som är utvecklingsbart här i bloggen, tänker jag. Att man helt enkelt ser olika motiv, eller väljer olika teknik vid exponeringen för samma motiv så att bilderna blir olika...och att man efter några års fotande förmodligen förvärvat någon slags personlig bild-stil??? För att analysera det lite närmare tänker jag släppa in Thomas här i bloggen då och då, så han får visa sina bilder och komma till tals parallellt med mina funderingar och mina bilder.

Men nästa inlägg tänker jag faktiskt låna ut bloggutrymmet helt och fullt till Thomas...han får helt enkelt gästblogga i min blogg!

.

På återseende!

foto; Thomas Engström.

Postat 2015-02-14 14:26 | Läst 3049 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera