** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Fem minuter

Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

BÖCKER, BÖCKER, BÖCKER...

SOMMARBLOGG

Böcker ligger mig varmt om hjärtat! Tro´t om ni vill, ni som läste att jag nyss gjorde mig av med både dyrgripar och hyllor.

Att själv äga en massa böcker tycker jag däremot verkar onödigt. Ändock köper jag en hel del böcker, men man kan ju passa dem vidare när de är färdiglästa...till en granne eller en vän. Pocketböcker brukar jag helt enkelt lämna kvar lite här och var, för någon annan läshungrig att plocka upp! Bra med återvinning, och roligt för den som finner boken, tänker jag...

Och sedan finns ju bibliotek, en fantastisk inrättning... 

För någon dag sedan gick jag en promenad till Norrköpings stadsbibliotek.

Jag hade egentligen tänkt fotografera i svartvitt och titta lite på bibliotekets intressanta arkitektur, men det supersoliga ljuset skapade skarpa och ofördelaktiga skuggor så det kändes inte så roligt.

I stället tog jag en sväng in bland hyllor och böcker, och konstaterade ännu en gång att det är mycket vackert där inne. Öppen spännande arkitektur och ett fantastiskt ljus som flödar...och så förstås, känslan av oanade läsupplevelser...

Det var svårfotograferat även inne denna soliga förmiddag, men jag återkommer gärna.

Jag skulle kanske haft nytta av att läst Kreativ fotografering med rätt exponering av Bryan Peterson innan promenaden...men tyvärr inte...den ligger dock överst i min sommarbokhög!

 

Inne på Norrköpings stadsbibliotek

tyvärr, inte allt för bra bilder...

Letar kanske sommarlitteratur?

 

En upplysande tidning är aldrig fel, heller...

  

Läskoncentration på hög nivå! 

 

Fler böcker i min sommarhög;

Vandra i Östergötland av Fredrik Neregård Förslag på mer än 40 korta och långa vandringsleder här i Östergötland...en riktig pärla, med Fredriks egna finfina fotografier.

Paganinikontraktet av psedonymen Lars Kepler En rykande färsk deckare...

Illusionisten av John Fowles En nyligen inhandlad efterlängtad bok, som jag bara hört bra om!

Pansarhjärtat av Jo Nesbö En av mina nordiska favoritdeckarförfattare. En riktig nagelbitare hoppas jag!

Dessutom bläddrar jag förnärvarande i boken Utposter Svenska fyrplatser med logi av Pippi Engstedt. En bok som precis givit mig inspiration för några dagars fotoutflykt till skärgården...

 

 

Jag tar nu ett litet sommaruppehåll med min blogg.

Ha det så gott i sommarsolen! Om fotoinspirationen tryter, läs en bra bok! 

 

Hälsningar Lena.

 

 

Postat 2010-06-29 16:59 | Läst 2884 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

UPPÅT VÄGGARNA

SOMMARBLOGG

Uppåt väggarna och rakt ned i Strömmen...

Tidig morgon. Vackert ljus i staden. Jag blir lockad till fotografering i färg. Längs med väggarna studsar solljuset och fångar min blick...Vid Strömmen leker speglingarna i vattenytan och den morgontrötta promenaden förvandlas till en vinst... 

 

 

Bilder från idag 27/6 -10 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hälsningar Lena.

Postat 2010-06-27 12:57 | Läst 2987 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EN KAMERA ÄR EN SKATT.

SOMMARBLOGG

Jag är väldigt glad att jag äger en kamera.

Under senvintern och våren då min dotter åter igen blev svårt sjuk, och tillvaron förvandlades till kaos, blev min kamera något att hålla fast i. Mitt i allt det ofattbara fortsatte jag att fotografera. Och genom mina fotoögonblick fick jag små andningshål...och genom kameralinsen såg jag trots allt, att världen faktiskt fortfarande var väldigt vacker.

Givetvis kände jag inte så under de svartaste dagarna. Men idag är jag övertygad om att mitt fotograferande var en omedveten överlevnadsstrategi. Det kan jag se nu.

Jag är fullkomligt övertygad om att alla vanliga viktiga vackra vardagsbilder som jag fångade in då under den svåra perioden, gav mig balans och hopp. Och har man hopp får man kraft...

Dessa bilder som nu ligger i min hårddisk är inga bilder som är fotograferade utifrån något särskilt tänk. De är inte fotograferade för någon annan än för mig själv. De kommer aldrig att hamna i någon pool på Fotosidan, och kommer inte att bli bedömda eller kommenterade. Dessa bilder har inte alltid snygga linjer och fina skuggor på rätta ställen, och är kanske handen på hjärtat, riktiga skitbilder. 

Men för mig är dessa bilder de vackraste och viktigaste bilder som jag har.

 

 

 

Under en av de värsta veckorna, instängda i ett isolerat sjukhusrum, tog jag massor av bilder ut genom fönstret, hela tiden på samma sak...på världen utanför.

Genom min kamera kunde jag se att världen förändrades. Varje dag, varje timma...

livet gick vidare, det fanns hopp.

 

Utsikt över universitetssjukhuset i Linköping. maj -10

 

 

 

 

En kamera är en skatt, och den kan användas på tusen olika sätt.

 

Hälsningar Lena.

Postat 2010-06-26 14:31 | Läst 3037 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

MIDSOMMAR

SOMMARBLOGG

En virvlande dag har passerat...först tjuvstart av lite midsommardans och umgänge med många glada arbetskamrater. Semestern ligger i luften, och trots att jag inte har arbetat på ett tag så kunde jag också känna pirret och deras längtan. De smittade av sig...

Sedan blev det en svettig utflykt till ett av stadens köpcentrum för att få hem lite smått och gott till helgen...allt avklarat innan klockan två. Bra jobbat eller hur?

Så, nu skall jag varva ned med ett svalt och gott glas vin under kastanjeträdet...

Må så gott, jag önskar alla mina bloggläsare en trevlig midsommar!

 

 

Midsommardans i Folkparken 24/6

Svåra ljusförhållanden och mycket trängsel, men glad stämning...

 

 

 

 

 

dansen avslutades med kaffe och tårta som vanligt...

 

 

...och jag fick en krans...

(Äldsta sonen tog en snabb bild)

 

 Hälsningar Lena.

 

Postat 2010-06-24 15:45 | Läst 3219 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

I natt har jag fångat och funderat...

SOMMARBLOGG

I natt kunde jag inte sova...för mycket sommar och längtan i mina tankar förmodar jag. Istället satt jag ute på min lilla trapp och funderade. På stort och smått.

Tidigare under kvällen hade jag surfat lite och bland annat tittat in i Thomas Engströms blogg "Blå penna i dansande sand." I hans senaste inlägg blir man inbjuden via en bild in i hans kök. (Häftigt!) Och på hans kylskåp sitter kylskåpsmagneter, förstås. För vem har inte kylskåpsmagneter?

Undrar om kylskåpsmagneter finns världen runt, överallt där det finns kylskåp?

Kylskåpsmagneter har jag ett kluvet förhållande till. Finns det något som är så plåttrigt och fult, men så praktiskt? För utan kylskåpsmagneter var skulle man då göra av kallelsen från tandläkaren, tidningsurklippen eller föräldramöteslapparna?

Och så satt jag där på trappen mitt i sommarnatten och funderade på livet, sommaren, kärleken, och kylskåpsmagneter...

 

På mitt kylskåp;

 

Lite senare idag, var jag inbjuden hos en granne på kaffe. Sådär spontant. På min grannes kylskåp satt det endast en tom magnet, med uppmaningen; Carpe diem! Fånga dagen...Hopplöst ful magnet med hopplöst slitet uttryck...

Men, trots allt, det är ju det man vill göra eller hur? Särskilt nu mitt i den ljuva sommren. Fånga dag som natt, fånga stunden!

Man kan ju undra hur man gör bara...när man fångar dagen. (Det stod det inte på kylskåpet...) Man skulle ju vilja ha en beskrivning...

I natt kände jag i alla fall att jag fångat lite, när jag satt där på trappen under det stora kastanjeträdet i den svala nattvinden. Varning bara; man blir ganska trött dagen efter!

Vill man hellre fånga sommardagen, så skall man i alla fall börja morgonen med gott och starkt kaffe, det tror jag på. Sedan skall man hoppa över mailbox och frukostdisk och avboka tvättstugan och allt annat urtrist som man bara tror att man måste göra.

Sedan gäller det att styra ut stegen, ut i sommaren...och försöka hålla sinnena vidöppna för allt det där lilla men fantastiska som finns...

Inte lätt...men man är ju dum om man inte försöker....eller hur?

Dag som natt!

 

 Catch it if You can...

(ur dagens bildskörd,  50 mm)

 

 

 

Hälsningar Lena.

Postat 2010-06-22 18:41 | Läst 3354 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa