Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Jag får väl dra mitt strå till stacken...

Varför är vi så få kvinnor som bloggar här, undrade Rauni i ett blogginlägg. Det har jag också funderat på. Speglar bloggarna könsfördelningen bland medlemmarna, kanske? Eller har det mest med det här tråkiga rådande könsrollsmönstret att göra? Kvinnor har fortfarande mindre egen tid, så är det ju. 

Men har det också att göra med rådande inriktning, hos de etablerade bloggarna? Eller om klimatet i bloggspalten. Hur är det med takhöjden, egentligen?

Jag funderar ibland på vad en blogg på Fotosidan bör handla om...men kommer bara till en slutsats; om vad som helst egentligen. Om livet här på jorden... Det är ju det vi försöker fånga, ringa in, förstå...och förmedla via våra kameror. Och att komplettera med lite text...om livet, kan väl aldrig vara fel?

Men, ibland kan det vara lätt att känna att man bör skriva om sådant som rör fotografi direkt. Att man bör hålla sig där...

Men mångfald är härligt, eller hur?

Tidig morgonspegling

(...vid stilla vattenfall )

 

Inlagt 2012-09-22 12:29 | Läst 5085 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilken härlig bild, som jag inte alls förstår...
Jag ser ju att det är vatten i förgrunden med en spegling, men partiet i mitten med en fågel och ett stuprör som slutar mitt i luften. Är bilden ett montage, eller vad missar jag.
Förstå mig rätt; jag tycker bilden är riktigt bra, jag bara fattar den inte..

mvh
Daniel
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 12:57
Hej!
Bilden är inget montage...det är ett hus som ligger precis vid Motala ströms kant...så partiet i mitten är en ovanligt hög husgrund.
Speglingen står strömmens morgonstilla vatten för. Där kantlinjen är brukar ett vattenfall forsa ned, dock var det stillsamt här.Jag har en favoritbänk på andra sidan av strömmen...där jag satt och fotgraferade.
TACK för funderingar och gillande... :)
/ Lena
Håller med dig Lena! Spännande bild!
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 13:07
TACK Pia!
Jaa...men kanske är det upp till kamp nu... :) Sätta lite kvinnlig prägel på bloggspalten...

/ Lena
När jag läste Raunis inlägg och funderade på vilka som var aktiva tidigare så tänke jag just på dig. Dina bilder är så vackra och rena, roligt att se ett inlägg igen. :-) Om jag förstått allt rätt så är det mest kvinnor/tjejjer som bloggar över lag men just här på FS så tror jag det speglar medlemmarna helt enkelt. Trevlig helg!
//Ewa
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 13:13
Hej Ewa!
Jaa det är sjutton vad det skall vara svårt att hålla igång den här bloggen... :)
För mig handlar det lite om behov... Kanske håller jag på att splittra upp mitt fotograferande lite för mycket just nu...mobilen är en stark konkurrent...
Men som jag skrev i mitt inlägg...ibland har jag funderingar på om det jag vill skriva om, passar här... Och ofta faller det hela då med fem-minutersbloggen, och jag skriver på annat ställe istället.

Men nu blev jag lite taggad igen... :) Hört det förut?

TACK för kommentaren...och tyckandet...och berömmet! :)

/ Lena
En manlig kommentar: fortsätt blogga, fotosidan är lite fattigare utan dina blogginlägg!
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 13:46
Åååå....Jan-Olof, din rad gör mig glad! :)

/ Lena
Det är det som är så underbart för en blogg kan handla om precis vad som helst! =)
Vilken härlig bild du bjuder på! =)
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 15:27
Så är det ju...man har ett tomt utrymme att fylla...fylla med allt från A till Ö...- egentligen! :)

TACK för raderna!
/ Lena
Men Lena,
"Högt i tak"..... Jag gillar dig, dina bloggar och bilder. Men det är ju inte det mitt svar ska handla om. Utan mer ett svar på dina tankar. Som jag tycker är förlegade, mossiga. Sorry!
Vem hindrar kvinnor att blogga här? Vem har satt, precis som du själv skriver, temat för vad som ska skrivas? Ingen, inga!!

Personligen, tycker jag att det är dags att ta nästa steg.... Skriv och gör det "du" vill. Jag tror många är glada att slippa tekniken och istället få ögon och känslor på foto. Något som jag tror att ni kvinnor är bättre på.
Jag tror att det här är som i näringslivet, det funkar inte med en organisation med endast kvinnor eller endast män. Mixen, den hälsosamma mixen är en blessing för trivsel, kreativitet och lust.
Så, istället för att spekulera om vad som ska skrivas, vad som ska plåtas..... Do it!!

Det är innehåll, i text och bild som gäller. Inte kön..... :) Eller??

//Peter
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 20:25
Hej Peter!
Så är det ju...ingen står och talar om vad bloggutrymmet här på Fs skall användas till. Inte direkt i alla fall. (fast det kanske har hänt det också...)
Ändå undrar jag...för det är mer en undran...om det finns något här i den manliga dominansen som stakar ut en riktning. Och kanske kanske skrämmer bort oss tjejer lite...???
Du drar paralleller till närinslivet. Intressant. För där tycks det ju lite vara samma sak; vi får slåss för att trivas, bli lyssnade på...och komma fram bland den manliga skaran. Och för att vilja vara kvar.

Jag ställde en undran...om det kan kännas trångt för oss kvinnor här i bloggspalten. Om det är därför vi är så få som bloggar. Jag har inte fått så stor respons på denna min undran, så låt oss hoppas att bloggarna här helt enkelt speglar fördelningen av Fs medlemmar både gällande kön och intressen?

Och visst, jag tror som du...man måste tro på sig själv och göra sin egen grej. Och...förstås, om man vill ändra bloggosfären här så är det bästa att sätta igång. Just do it... :)
Dra sitt (kvinnliga) strå till stacken.

TACK för tyckandet och roligt att se livstecken från dig....

/ Lena
Peter-L 2012-09-22 20:54
Tack för ett bra svar Lena!!
Men samtidigt, lite tråkigt och "ömkligt"... Inte personligen men mer i ett kvinnligt perspektiv!
Det låter ju som att ni sitter och tycker synd om er själva och att män är ett gäng grisar.
Det enda sättet att bryta, den "manliga dominansen", är ju att förminska den genom att själv sätta igång och blogga. Och vad tråkigt att ni får "kämpa för att trivas"... Vad är det för arbetsplatser ni har?
Själv trivs jag allra bästa där det är en god mix mellan manligt och kvinnligt. Precis som här i bloggen....
Så, kör så det ryker!!! Ingen, kommer att klandra er. Det är jag säker på!!!!

Så, ge dina härliga systrar en spark i häcken nu..... ;-)
Kram,
Peter :)
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 23:11
Mina funderingar här i blogginlägget handlar om en känsla jag fångat in då och då...
Jag tror på den känslan...och funderade på om fler kvinnor känt av den...och tom styrts av den. I så fall gjorde det inget om den kom fram i ljuset...tyckte jag. Min tanke var att vill man förändra något så kan man säkert göra det från fler håll.

Bästa vägen att förändra, är dock givietvis...att aktivt försöka vrida något åt det håll man önskar. Tex genom att skriva de blogginlägg man vill se här... :)

Gnällig och mossig ton i det här inlägget...- kanske det ja!
Skall bättra mig till nästa gång!

Trevlig söndag!
RHelena 2012-09-23 01:27
Det du Lena skriver är inte alls mossigt och förlegat utan det är högst relevanta funderingar du har. Håller inte riktigt med Peter alltså... (sorry Peter...). Några kvinnor har slutat blogga med hänvisning till trångsyntheten (eller något ditåt) på FS. Och det finns män också som har uttryckt ungefärligen samma sak innan de har slutat. Fast när kvinnor slutar märks det pga att vi är relativt få - och tvärtom, när män slutar märks det inte lika mycket för så många är kvar.
Själv tycker jag inte att FS framstår som trångsynt i vanliga fall även om det ibland skymtar fram att en del tycker att det är tryggast att hålla sig till det man är van vid och allt modernt otyg ska hållas borta (min förenklade förkortning...). Eller tvärtom: att bara det nyaste är något att ha och särskilt om det handlar om ett visst märke; de som tycker annorlunda vet typ inte vad fotografi handlar om.... När sådant här sker med glimten i ögat och med självdistans kan det vara uppiggande och lite kul (enligt min mening i alla fall)! När det handlar om en svårartad besserwisserattityd utan humor blir det knepigare och i sämsta fall kan man såra folk, utan att besserwissern nödvändigtvis har en aning om detta. (Det skrivna ordet har ju sina begränsningar...)
Förresten så tycker jag att man får väl lufta sina tankar här på FS utan att mossiga etiketter av typen "ömkligt" eller "tycker synd om sig själv" dras fram ur garderoben! ;-)

En snygg ren bild med detaljer att grunna på, fint Lena och välkommen tillbaka!
Svar från Lena Eriksson 2012-09-23 10:40
Att ta upp sådant här, när något känns lite skevt...det tycker jag inte är mossigt. Men kanske kunde jag gjort det mer med glimten i ögat...- där har kanske Peter en poäng?
Att få höra av dig att mina funderingar-min känsla är högst relevanta och att du vet fler som känt av det jag försöker ringa in...peka på...fråga om...understryker ju att bloggklimatet här kanske kan bli bättre...
Så nu får vi jobba på det, eller hur!!!!

TACK Rauni för ditt inlägg här. Det var du och ditt blogginlägg som fick mig att ta till pennan jag med.
Och tack för ditt stöd...och ditt gillande av min bild.

Trevlig söndag!
Peter-L 2012-09-23 10:52
Bara för ordningens skull, Lena och Rauni, jag, har inte använt orden "mossigt" eller "förlegat".
Läs igen vad jag skrev. För att sammanfatta det lite så är ju innebörden;
Välkomna och kör så det ryker!!! :))

Skön söndag på er!!
Peter
Svar från Lena Eriksson 2012-09-23 11:01
Du såg mina tankar som "förlegade, mossiga"...
Peter-L 2012-09-23 11:09
Okej, if you say so..... Släpper tråden här!
Kram och trevlig helg!
Jäklar vilken läcker bild. Canon :-))
Fortsätt blogga du. Kan ju inspirera nå'n mer kvinna.
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 21:50
Hej Kurt!
Mitt bloggande styrs mycket av mitt eget behov. Fotar gör jag...ibland med min Canon...ibland med telefonen. Skriver gör jag konstant...men inte alltid här.
Men här finns så många trevliga fotomänniskor, - med mycket fotokunskaper dessutom...så här vill man helt enkelt hänga kvar.... :) På något sätt.

TACK för raderna och gillandet av min morgonspegling!
/ Lena
Mångfald ska det vara.
Jag tycker att man i blogg även här på FS ska skriva om precis vad man vill
det är roligt att läsa om olika intressen.
Några restriktioner finns i regelverket på FS tror jag.
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 21:52
Så är det...några restriktioner finns...om politik etc... Annars är det fritt fram! Oh yes... :)
TACK för påhälsningen här!

/ Lena
Skön biid som man får tänka till lite på.
Svar från Lena Eriksson 2012-09-22 21:55
Så roligt att du säger det...att bilden inte är självklar. Har inte tänkt på bilden på så sätt...Själv ser jag ju förstås allt tydligt, som vet vad jag fotograferat... :)
TACK för besök och kommentar här i min blogg!

/ Lena
Nu är ordningen återställd! Nu är ju du tillbaka - äntligen! :-)
/Maria
Svar från Lena Eriksson 2012-09-23 10:21
Och du också!!!!
Like old times... - oh yes! :)

Hoppas du mår gott!!!!
/ Lena
Men Lena så typiskt att du skulle hinna ta en bild när du såg detta motiv. Jag blir inte ofta avundsjuk men lite blir jag det nu när jag ser din bild som har allt jag önskar mig.

Du vet exakt vad jag menar så det behöver jag inte upprepa igen.

Jag har också en tid varit så trött på att skriva så jag höll uppe ett tag nu i höst igen. Jag höll upp från 2004 till 2010 också men det var på grund av annat som du känner till.

Nu har jag tänkt återkomma efter hand som jag sorterar och kastar bilder. Eller när jag känner för att visa en nytagen bild. Eller om någon ledsamt eller något som gjort mig extra glad. Så var det i går även om det är mycket världsligt.

Nu måste jag skriva mail tlll en fotovän jag fick i Björkliden 1987. Vi har tappat kontakten lite som kan bero på något jag inte vet. Reser till Stockholm fredag morgon med buss för att se Jesus Cristh Super Star. Skall även traska omkring ensam på Söder där min avlidna mamma bodde.

Ha en fin dag kramis
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2012-10-03 10:52
Hej igen!
Tack för dina små hälsningar, hittade dem i flera av mina inlägg. Jag har undrat lite över dig, så dina rader gjorde mig glad!
Att jag inte skriver oftare här beror mest på att tiden känns knapp. Inte för att skriva kanske, men för att fotografera. Och jag vill nog gärna ha någon nytagen bild att visa. (Jag jobbar oftast hela dagarna och när jag kommer hem finns det alltid hungriga tonåringar. Och helgerna...ja, de skall räcka till allt för mycket, tycker jag...)

Roligt att du gillar min bild. Själv vet jag inte riktigt om jag gör det...- den känns lite orolig tycker jag. Men det var en skön fotomorgon...

Hoppas du mår gott!
Vi får höras vidare...
Mvh Lena