Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Jakten efter tystnaden

Kyrksjölötens naturreservat 2/7-17

.

Stockholms stad har kartlagt och gett ut en guide till olika tysta platser i elva olika naturområden. Kyrksjölötens naturreservat är en av dem, en fantastisk liten pärla, mitt i Bromma och ett stenkast från villaträdgårdarna. Inte så stort område, men så härligt, och viktigt, tycker jag, med sådana här platser nära människors vardag.

I söndags åkte jag till Kyrksjölöten och lyssnade på tystnaden. Och visst fanns den där, om man bortser från fågelkvitter förstås. Jag stod en lång stund bland grönskan, och bara njöt av friden. Underbart! Då och då passerade det människor förstås. Somliga var ute på träningsrunda medan andra tog det lugnt och bara strövade omkring. 

Det var inte så mycket vatten kvar i "träskmarken" - det hade minskat väsentligt sedan jag var där i maj, men det är ändå speciell natur. Jag fick dessutom se en grod-vandring. Små, små grodor var på väg, alla åt samma håll över träskmarken. De har väl något ställe de skulle till förstås.

Inlagt 2017-07-04 06:53 | Läst 1121 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tystnad är en lyxvara för en del, en plåga för andra.
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:11
Så är det nog. Jag personligen har kommit att uppskatta tystnaden mer och mer, efter 50. Det har förstås att göra med det yrke jag har, som förskollärare och utvecklingen med stora barngrupper. Men jag tror också att världen är mindre tyst och stilla nu för tiden. (Det har blivit ont om pauser, det är tv, film, Facebook etc och musik i öronen - precis när som helst på ett annat sätt än 15-20 år tillbaka)

TACK för raden!
Verkligen torrlagt jämfört med maj! Hoppas grodorna hittar något bra ställe.
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:14
Jag blev lite besviken att det var så torrlagt - de fina speglingarna var borta. Och grodorna - de kryllade överallt...fast med ett speciellt mål i sikte verkade det som. Jag tror de har utvecklats där i dammen och skulle nu vidare...
Puss!
Jeg tror at nutidens mennesker har stærkt brug for sådanne områder og at de skal opfordres og ledes derhen - super ide med guiden.
Meget flot billede, som fortjene at bliv e set forstørret.
Mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:18
Jag tycker att Stockholm verkar vara bra på att informera om gröna miljöer, gångstråk och cykelvägar.
Kul att du gillar bilden - det var mycket fint under allt det gröna och solstrålarna som lyste ned mellan grenarna då och då.
TACK Erik!
Ser spännande ut, tack för tipset!
Ha en fortsatt fin sommar!
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:22
Det är ett litet område ska man veta, men jag tycker att det ändå är värt ett besök. Det som är det bästa dock, med stället runt Kyrksjön är att det praktiskt taget är mitt i Stockholm (nåja...men ganska) och att det är lätt att komma dit för vem som helst.
TACK, och ha det gott i sommar du också
Ser väldigt trevligt ut där! Ligger det så till kan man kanske ta sig dit med kollektivtrafik. Jag besöker ofta Stockholm i jobbet och då har jag inte tillgång till bil.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:28
Det är ett litet ställe ska man veta, men ändå väldigt fint och värt ett besök, tycker jag. och det är lätt att ta sej dit med gröna linjen, ut mot Hässelby strand. Sedan är det 10-12 minuters promenad från T-banan, så är man i grönskan. Jag hoppade av vid Ängbyplan, tror det är närmast.

TACK för kommentaren!
Många är dom promenader som lett mig förbi där, då jag bodde i Stockholm och Bromma, en fin plats att vara.
😁
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:29
Visst är det, och häftigt tycker jag att det är så nära alla villor, men ändå en grön oas.
TACKAR för besöket!
Det här känner jag igen. Jag var där i våras och då var det mycket vatten. Otroligt läckert att gå på spången och mycket rofyllt. Grodvandringar är läckra tycker jag, de är så målmedvetna de små amfibierna.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Eriksson   2017-07-05 14:34
Jamen visst är det en liten trevlig oas? Och nära till bostadsområden och lättillgängligt...det gillar jag. (Folk behöver lättillgängliga alternativ till alla skärmar och konstiga artificiella lekanläggningar för barnen....)
TACK Lena!
Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar . Instagram

Innehållskategorier