Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

Var Fotosidan bättre förr?

Vilken bildskatt det finns här på Fotosidan egentligen...

... och vilket trevligt nöje det är att titta in bland kända och okända medlemmars sidor och klicka runt och botanisera bland alla fantastiska bilder!

Jag har nästan glömt bort glädjen i detta det senaste halvåret, men det var faktiskt så jag började att intressera mig för foto för cirka ett år sedan. Genom att titta på alla bilder och förundras och häpna över mängden och mångfalden.

Nu har jag under ett par veckor hittat dit igen, där jag började. Jag har tillbringat många timmar till att titta på andras bilder. Det känns mycket givande och gör mig både lycklig och sorgsen och hänförd och förvånad och förstummad och ibland alldeles fördjävligt avundsjuk...för vilka bilder här finns! Jag skulle vilja ha många, många inramade här hemma på väggen, men framförallt skulle jag vilja kunna skapa sådana bilder själv...

Istället får jag låta mig inspireras...

...och faktiskt vara glad över att Fotosidan finns som en enorm guldgruva för mig att ösa ur!

Men Fotosidan är ju inte bara en bildbank. Nej, Fotosidan känns unik på flera sätt.  Bildkommentarerna till exempel. Det är verkligen härligt att få sin första bildkommentar...och nästa, och nästa...och förstå så sakteliga vilken hjälp det kan vara i bildskapandet...

Sedan har vi forumet där jag lärt mig massor om fotografi och fått många tips på länkar utanför Fotosidan, dit jag förmodligen aldrig skulle ha hittat annars. Dessutom har det funnits en och annan intressant diskussion att följa och fundera över. Och lära sig av.

Sedan har vi alla härliga färgstarka bloggar...vilken källa för smått och gott!

Dessutom känns det som om jag fått en och annan vän genom Fotosidan. Kanske inte in real life, men nästan.

 

Så jag hoppas att Fotosidan kan fortsätta att vara just en guldgruva av många och mångfaldiga bilder. Men jag hoppas också att Fotosidan kan bibehålla det levande forumet med många och mångfaldiga åsikter. Helst skulle jag vilja att fler hittade dit och höll diskussionerna levande, intressanta och aktuella. Dessutom vill jag förstås att bloggarna skall få fortsätta att blomstra.

Mångfald och frihet, absolut...men vi får aldrig glömma ansvar, lyhördhet och respekt. Annars blir Fotosidan en dålig community.

 

Mot ljuset...

(lite lek med övertoningsfilter...)

 

 

Det känns sorgligt när medlemmar väljer att lämna Fotosidan, och det känns oroande att läsa om att flera tycker att det var bättre förr här på Fotosidan...

...då blir jag fundersam...och undrar, var Fotosidan bättre förr, och vart är Fotosidan på väg?

 

 

 

Hälsningar Lena.

 

 

 

 

Inlagt 2010-03-05 17:46 | Läst 3130 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Nej, FS var inte bättre förr. Precis som ingenting egentligen var bättre eller annorlunda "förr". Jag har varit medlem här i drygt fem år. Ibland tillbringar jag flera timmar varje dag här ibland besöker jag inte sidan på veckor. Gnället om att FS var bättre förr och medlemmar som hoppar av har varit konstant så länge jag varit medlem här. FS är nog ganska konstant men man är i olika skeden som fotograf och är mer eller mindre intresserad av kommentarer, forumdiskussioner och andras bilder i olika skeden.
Svar från Lena Eriksson 2010-03-05 19:48
Låter betryggande att höra...
För mig är ju Fs knappt ett år gammal och allt kändes jättepositivt fram till nu i vinter någon gång. Då börjades det ivrigt att diskuteras hur man skulle göra för att inte kritikpoolen skulle svämma över av bilder etc...och sedan tycker jag att det har fortsatt med en hel del negativa åsikter och gnäll om allt möjligt...Men jag hoppas på det bästa, jag trivs med Fs!
Tack för kommentaren. / Lena
Att det sker en förändring över tid på ett ställe som Fotosidan är nog bara naturligt. Allt har sin tid som de visa brukar säga... Att en del lämnar sidan händer oxå titt som tätt....
Jag tror att det egentligen handlar om att vi förändras som människor och under en period fyller FS en funktion som kanske avtar med tiden, av olika anledningar...
Jag har varit medlem i snart nio år me har varit extra aktiv de senaste två åren. Och visst tycker jag att det har skett förändringar under den tiden. Om man gör en summering så skulle jag nog tycka att visssa saker blivit bättre och andra sämre.. Som det mest här i livet med andra ord....
Men jag tycker att FS fortfarande har en en roll att fylla och är en viktig plats för oss bild och fotointresserade att mötas.. Eller att bara låta sig inspireras...

Thomas
Svar från Lena Eriksson 2010-03-05 20:26
Jag blir förstås lite nyfiken på vad du tycker har blivit bättre/sämre här på Fs...men det är nog som du säger, det är naturligt och oundvikligt med viss förändring...och sedan förändras man ju själv också en hel del...
För mig har Fs varit och är en stor källa för både bildkunskap och inspiration, och dessutom en väldans trevlig sådan, och jag håller tummarna för att det skall fortsätta att kännas så...
Tackar för kommentaren! / Lena
En sak som jag reagerade på under min "tidiga" FS-period var att kritiken som lämnades på bilder ofta var så "detaljfixerad". Man glömde ofta helheten och tyckte mer till om att det där "strået var i bakgrunden inte bra" eller liknande. Jag tycker att det har blivit ett bredare synsätt på bilder idag än vad det som kanske var fallet i början av FS. Där tror jag att FS har bidragit med mycket.
Jag tycker vidare att poolsystemet har varit ett lyft för att bilder inte ska drunkna i floden av bilder. Här har de som delar ett visst motivområde möjlighet att enklare mötas. En klar fördel i mina ögon.

Thomas
Svar från Lena Eriksson 2010-03-05 22:24
Tack för att du stillar min nyfikenhet lite och delar med dig från din synvinkel! Jätteintressant att få lite info från er som varit med ett tag...
Trevlig helg! / Lena
Jag som haft en tidigare fotoperiod på 70 talet tycker att fotosidan är ett oslagbart verktyg för den som vill angagera sig och utvecklas .
Här på FS kan ju det som förr tog tio år att komma underfund med numera gå på ett år .
Kom bara ihåg att vara ordentliga med kritik/ros och tipps. Tyvärr är det en liten skara som inte förstår finessen med detta utan enbart räknar kommentarer och röstfiskar . Finns till och med de som söker kontakt med den som kommenterat och hotar ....
Men den stora underbara skaran som fattat hur kul detta kan vara kommer att gå vinnande ur striden och energitjuvarna kommer att få stå i skamvrån.
Hoppas jag
Svar från Lena Eriksson 2010-03-05 22:36
Jag tycker också att Fs är oslagbar med all hjälp till utveckling och inspiration och trevliga kontakter...så jag är väldans glad att jag hittade hit. Jag har kanske haft tur men jag har aldrig mött på någon som varit otrevlig mot mig...svidande kritik är en sak, men det får man väl vara beredd på, om man bett om ärlig kritik.
Men de senaste månaderna har tonen förändrats här emellanåt tycker jag och gått mot mycket gnäll...men, så blir det väl ibland kanske med så många olika medlemmar.
Jag hoppas som du att energitjuvarna hamnar i skamvrån!
Tack för dina synpunkter, roligt att få ta del av. Trevlig helg!
Bra inlägg som tar upp en ständigt aktuell fråga här. Jag personligen håller väldigt sällan till på forumet. De gånger jag gör det hittar man visserligen lite halvlöjliga irrelevanta diskussioner, men ändå är nivån bättre än på de flesta andra internetforum jag varit på i alla fall. Jag tycker FS är en underbar inspirationskälla och det är enormt kul att se alla fantastiska bilder.
Svar från Lena Eriksson 2010-03-05 22:49
Forumet skulle kunna fungera bättre tror jag och jag skulle önska att fler hittade dit. Jag har knappt gjort några inlägg själv, men brukar tycka att det är kul att följa en och annan tråd.
Det känns som om bloggarna ibland få ersätta diskussioner i forumet, och det är väl också en väg...som min blogg nu.
Det viktiga är ju att man håller sidan aktiv och levande...på ett bra sätt.
Men visst är Fs en guldgruva med alla härliga bilder och alla trevliga människor man mött på!
Tackar för kommentaren! / Lena
Ligger lite efter med bloggläsning men nu du...

Som äkta 40-talist tycker jag att Fotosidan var bättre förr, det är så vi alltid tycker.

När det var färre medlemmar hann man med att betrakta alla bilder som lades upp. Det var inte så många som bloggade och tog all min fritid. Tycker att bildkvalitén var sämre så man kunde hävda sig själv bättre m m

Nu har du redan genomskådat mig så jag byter ämne.

Hur går det för din mormor nu när OS är över? Var in och kikade lite på dina fina porträtt av henne och tycker att du kan hälsa att det finns folk som tycker att hon är mycket vacker. Det är sällan man kan ana karisma i ett fotografi men det går utmärkt i hennes fall.

Ta en tur i solen i morgon och känn värmen i ansiktet!
/nic
Svar från Lena Eriksson 2010-03-06 12:01
Ja det är ett himla sjå att hänga med i bloggsvängen...
Äkta 40-talist...det låter det, själv är jag ju bara en sen 50-talist, och har hela livet känt att jag kommit lite lite försent...försent till de stora ljuva festerna, försent till århundradets stora ungdomsrevolt, försent till demonstrationerna FNL och det politiska uppvaknandet...och steget försent för att fått vara med från början av den stora musikfesten med Beatles Stones och Hendrix...
Ja, och så nu har jag även kommit några år försent till Fotosidan...kanske...???
Nu byter JAG ämne.
Min mormor är en streber men hon är inte lika glad sedan olyckan...hon har alltid varit självständig och kunnat gå ut en sväng eller hoppat in i en bil för att komma ut i världen när hon velat, det tror jag är tungt för henne nu att hon inte kan. Jag ser fram mot våren när man kan rulla ut rullstolen lätt!
Sist, mormor är en pärla...hoppas få till lite nya bilder så småningom...
Nu väntar solen, tack för trevlig kommentar...Trevlig helg! / L
Nej, det var inte bättre förr, det var sämre :-)
Har varit medlem sedan -02, men det var först när bloggarna på fs började, som jag kände mig helt hemma. Det var väldigt mycket forum som gällde för mig från början, men nästan alla trådar urartar förr eller senare, så dom första 5 åren var jag en väldigt sporadisk besökare. Men när dom införde bloggarna, så blev giftet starkare ;-)

Och precis som Cecilia skriver, alla diskussioner om kommentarer, nakenbilder, och avhopp, har man hört många gånger förr, det går lite i cirklar....

Och du ska se att det blir lite positivare här, så fort vårsolen börjar lysa :-)

Ha en skön vilsam helg Lena :-)
/Jörgen
Svar från Lena Eriksson 2010-03-06 12:11
Och idag känns det som vårsolen har börjat lysa!!!
Kanonväder här i Norrköping just nu...är på väg ut.
Bloggarna tycker jag är en trevlig del av Fs...och en del som tagit över lite av forumdiskussionerna, på ett bra sätt. Håller med dig..trådarna har en stor tendens att vara intresanta och bra i början men sedan bli blaj...
Hoppas du har rätt i att allt går i cirklar, för det kändes verkligen lite tungt och oroande ett tag nu i veckan med porrdiskussionen, hårda ord och avhopp...men vi får se...
Ha en skön helg tillbaka! / L