Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Blå pardörrar

Häromdan visade Morgan Karlsson fina blå pardörrar i sin blogg. Sen tyckte han att jag kunde visa mina. Här kommer en bild. 

Huset byggdes 1894. Då målades troligen fönsterbågarna och den här dörren med kulören engelskt rött. För 50 år sen byttes fönstren ut mot nya i insatskarmar.

Då fick fönsterbågarna och dörrarna en modern blå färg. Alltså en modern flaggblå kulör, inte gammaldags blå. Svartbruna omfattningar.

Då det blev dags att måla om ville jag behålla färgschemat, om inte annat för att jobbet skulle ta två eller kanske tre år och huset inte se för konstigt ut under tiden. Men samtidigt vile jag styra över den blå nyansen åt ett mer gammaldags håll.

Ett bra sätt att få fram kulörer som ser "rätt" ut på äldre hus är att använda pigment från tiden. Förr kunde man själv eller målaren blanda ihop en gråblå färg med linolja som bas, zinkvitt och sot som pigment. Senare kunde man köpa det svarta pigmentet kimrök med liknande sammansättning och effekt. 

Men dagens målare vill använda fabrikstillverkad färg och möjligen justera nyansen i den mixermaskin färgaffären har. Alltihop styrs av NCS-nummer, inte av pigmentvalet.

Det vart ett omfattande letande. Målarens svärfar hade färgsatt det blå på museigården Bottarve. Jag åkte dit och letade nyanser. Åter på fastlandet besökte jag Bengans Fotoplank i Gnesta och färgaffären där blandade ihop en provburk. Bra färg men inte rätt nyans. Till slut hittade jag en som både jag själv, familjen och målaren tyckte var OK. (Målaren var lite tveksam, borde kulören inte vara starkare). Den är alltså gråblå och kanske lite blåare än vad som går att få fram med kimrök som pigment.   

Nästa år ska målaren ta itu med verandan. Det blir ett omfattande skrapande och sen ska snickerierna målas i befintlig nyans.

Och grinden behöver också målas. Den var helt slut för några år sen. Jag lagade med nytt trä och epoxylim, grundade och målade. Det blev bra och jag trodde färgen skulle stå sig. Men icke, även grinden behöver målas om. Jag klarar nog det själv, det blir ett projekt för sommaren 2022.

Grinden är troligen original eller i alla fall från tiden. Likaså verandan. Men betongsockeln och trappan är nog nyare.

Inlagt 2021-09-27 11:16 | Läst 1123 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag säger som min gamla mormor brukade säga: "jag sår med förvåningens finger i häpnadens mun"!
Å, så vackert.
Svar från Måns H 2021-09-27 13:47
Tack Peter! Och tack för tipset om Flektogonen, den gjorde det möjligt att ta de här bilderna.
Åh underbart fina! Kul att se och intressant läsning. Tack för detta!
Svar från Måns H 2021-09-27 13:48
Tack Morgan! Och tack för inspirationen!
Snyggt med det blåa. Vi hade rött från början men när farsan beställde nya fönster från en lokal snickare så blev fönster och dörrar blåmålade. Har dock ingen aning om vilken färgtyp som användes. Fast vedbod och ladugård har kvar det mesta i rött.
Väldigt vacker veranda..
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-09-29 17:58
Tack Gunte! Samma här! Ladugården har röda dörrar och fönsterbågar. Veranda är fin så det känns bra att kunna få den underhållen.