Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skapar blixten färg?

För några år en hörde hustrun och jag åskan gå långt uppe i skyn. Där skymtade också nåt märkligt. Jag höll handen för solen och försökte kolla.

Det verkade som om blixten skapade färger i en molnbubbla som växte ut från stora cumulusmolnet.

Här en helhetsvy, men utan färgskiftningarna. Dom varade så kort, kom och gick med blixten däruppe. 

Färgskiftningarna i bild två låg ungefär enligt markeringen.

 

Inlagt 2021-09-27 22:55 | Läst 981 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Blixten är i allmänhet vit eller vit med lite gul ton. Färgen kommer från de upphettade gaserna i luften; syre, kväve och vattenånga. Man har även noterat rödvioletta, blåaktiga eller gröna blixtar, vilket oftast torde bero på avståndet till blixten och skymmande regndroppar, hagel etc.
SMHI
😁
Svar från Måns H 2021-09-29 00:15
Tack för din kommentar! Och efterforskningen!

Det kanske är blixtens närmaste omnejd man ser i bild 2 (jfr bild 4). Upphettade gaser. Intressant tanke!

Min fundering var om blixten antingen genom elektricitet eller tryckförändringar (ljudet) fick iskristaller att fällas ut och genom brytning/diffraktion skapa färgerna.

Alltihopa var ju högt upp, flera sekunder mellan det som synt och ljudet, så det var svårt att se nåt och även att plåta. Tror att jag hade en Samsung "Pro 815" kompakt med zoom.
Hej Måns, lite osäker på vilka färgskiftningar du menar. Det finns tex rätt mkt lila områden i första bilden. Utan att veta kanske jag tror att med så intensivt motljus, dels från solen, dels från dom lysande molnkanterna och stråken av dis är det lätt att få färgskiftningar lite som i regnbåge och halos, alltså pga av ljusbrytning och ljusreflexer i is och vattendroppar. Spännande bilder och intressant fråga, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-09-29 00:04
Färgskiftningarnas läge anges i bild 4. Färgskiftningarna i bild 2. De verkar vara lite iriserande. Själva molnet ser ju också lite annorlunda ut. Första bildens färger är inte de jag menar.

(Det blev datorpaj på Gotland. Med mobilen publicerade jag detta inlägg som inte var färdigredigerat. IT har fördelar men tekniken är rätt skör, mobilskugga där jag bor på ön och allting är alltid på vippen att inte funka.)

Tack Björn för din kommentar!