Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Garngraffiti - Mikael Romus trendspaning inspirerar till uppföljning!

Häromdan lade Mikael Romu in en bild på garngraffiti i gruppen Cityscapes. En liten detalj i stadslandskapet. Kul eller bara onödig resursförbrukning?
---------------
Min kommentar på Cityscapes: Jag har (tack och lov höll jag på att skriva) missat denna utsmyckning av surbullestan. Bra tittat och plåtat i alla fall!
----------------
Svar från Mikael Romu
Tack Måns, garngraffitin når ständigt nya höjder i vår lilla stad! Du får ge dig ut och vandra på gatorna med öppna ögon och ännu öppnare sinne" :-)
----------
Jag gjorde som Mikael skrivit. Traskade iväg till installationsplatsen, Olai Kyrkogata i Norrköping. Där fanns både garngraffitin (som nog tillkommit på privat initiativ) och den kommersiella gatuutsmyckningen med lampskärmar. Det hade hunnit bli skymning så jag skruvade upp ISO en bra bit och plåtade. Det blev så här:
Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8. F/8, 1/100 sek, ISO 1600, ingen brusreducering.
-------------
Det syns mer och mer såna här textila installationer i lilla Norrköping. Målad graffiti är ju ofta o­önskad text el. bild t.ex. på hus­vägg. Garnet känns för mig inte så oönskat. Det står sig ett tag och går att ta bort utan kemikalier. Norrköpings textila rötter är djupa, men idén har väl kommit nån annan stans ifrån. Ut och dokumentera och den som vet hur trenden uppstått, skriv!

Inlagt 2021-10-20 09:16 | Läst 739 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig vy och kanske lite typiskt Norrköping. Själv har jag inte sett nåt av det här slaget. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-10-20 23:32
Tack Nils-Erik! Kolla Margaretas kommentar om tänkbar inspiration.
Finns tydligen en del som har lite överskott på garn, kul men jag skulle nog inte offra mitt garn på det.
Garn är dyrt och får bli till vantar och raggisar hos mig. ;)
Såg i en park i Madrid hur några ar ute och klädde träden i stickade och virkade skapelser. Tänkte fråga varför men min spanska räckte inte till för det.
Men visst ser det ombonat ut och lite mysigt för cyklarna.
Bra bild blev det av det också.
Svar från Måns H 2021-10-20 23:34
Jag har sett lite textil "graffiti" här o där i Norrköping. Småskaligt. Kanske Madrid är epicentrum? Mer forskning krävs, men jag nöjer mig med att fråga här på FS. Och tack för bildomdömet!
Jag tycker att det är rätt roligt med alla stickade utsmyckningar man kan snubbla över lite här och där, och jag undrar varje gång vem/vilka det är som sitter och knåpar ihop dessa oftast utsökta handarbeten. Och dessutom platsanpassade många gånger…
Fin bild!
Svar från Måns H 2021-10-20 23:37
Tack Lena! Jag har också sett men inte funderat närmare. Textil kanske är tjejernas sätt att göra graffiti? Klart bättre än att bomba med stulen sprayfärg tycker jag.
Snyggt och väldigt trevliga utsmyckningar, det finns väl en historisk textilkultur i Norrköping så det passar ju bra.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-10-20 23:40
Helt klart att det ännu finns kvarlevande textilkultur i stan. Kan möjligen spela in. Men det minskar hela tiden. Siasta garnaffärerna i centrum lade ner i samband med pandemin. Sista symaskinsaffären där dom kan grejerna utan och innan går på sista varvet. Tack Gunte!
Det blev väldigt fina färger i din bild och garnet matchar onekligen lampskärmarna. Det ser "husligt" och hemtrevligt ut i Norrköping. Jag har sett garngraffiti vid några enstaka tillfällen men jag visste inte att det fanns en term för det.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2021-10-20 23:48
Tack Lena!
Färgerna fanns ju på platsen men objektivet, östtyskt från 1976, har hjälpt till.

Det var Mikael Romu som hittade på termen. Den har ännu inte nått nyordslistan. Men här på FS finns en bra start med 7 belägg hittills ;-)