Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Vad är detta för kamera?

Myrorna har fått den här kameran, men vet inte vad den heter och vad den kan vara värd. De frågade mig som är stamkund,  bor i samma hus och ofta kollar på kameraprylar. Jag tog detta foto och lovade återkomma.

Kameran ser rysk ut. Tvåögd spegelreflex, 75mm f/4,5 fotograferingsobjektiv. Det tyder på negativformat 6x6 cm. 027195 är väl tillverkningsnumret.

Skyltens klister hade lossnat . I övrigt fräsch utsida, svart plast. Reglagen såg flimsiga ut, tunn plåt. Linslocket som täcker båda objektiven fanns på plats.

Nån som vet? Finns det nån story om kameran? Kan den ha nåt värde åtminstone som kuriosa?

PS

Tack Jerry och Fredrik för info! Jag googlade. En sammanfattning av kamerans historik och samtidigt bruksanvisning finns på den här länken:  

http://cameras.alfredklomp.com/lubitel2/

Kameran är alltså rysk. Heter Lubitel 2. Lubitel betyder "Amatör". Tillverkad i Leningrad i en fabrik "GOMZ" som rekonstruerades efter kriget med hjälp av tysk utrustning och expertis.

Först tillverkades en uppföljare av en 1930-talskamera Voigtländer Brillant. Den saknade koppling mellan sökarlinsen och tagningsobjektivet och var gjord av bakelit. Sen kom Lubitel som tillverkades i drygt en miljon exemplar. Den hade kugghjulskopplingen mellan sökar- och tagningsobjektiven.

Lubitel 2 fick också möjlighet att ta selfies med hjälp av självutlösande slutare med tidverk. Den tillverkades i över två miljoner exemplar. Den här kan möjligen vara den 27195-te men jag har inte hittat tillräckligt nördig källa.

Sökarlinsen är en 60 mm lins. Tagningsobjektivet är en 75 mm triplet med viss enklare antireflexbehndling. 6x6 cm negativformat. Troligen varierar kvalitén mellan tagningsobjektiven mycket. Nån tyckte att det blev skarpa bilder efter nedbländning, nån annan att det alltid var helsoftade bilder med konstiga artefakter mer åt lomografihållet. Vilket har en viss bäring. Fabriken fick nytt namn LOMO  och tillverkade både prima grejer och mindre prima. En del av deras helkassa kameror blev kult.

Inlagt 2021-11-27 07:39 | Läst 1040 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Måns.
Jag tycker det ser ut som en Lubitel. En rysk kamera. Googla på det så får du mer info.Det finns säkert kilometervis att läsa om den.
Trevlig lördag.
Jerry
Svar från Måns H 2021-11-27 10:05
Tack Jerry!

Stämde! Lubitel 2, tillverkad i Leningrad, nånting med LOMO kanske.
Hej Måns

Jag är inte expert på ryska kameror men kan bidra med att det står ”Ljubitelj 2” på kameran. Wikipedia säger då följande:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lubitel


/F

(Ser att Jerry var snabbare än jag men vi tycks ha kommit fram till samma sak)
Svar från Måns H 2021-11-27 10:09
Tack Fredrik!

Wikipedia: Lubitel-2 1955-1977.

Ska kunna vara fullt användbar (om allt fungerar), alternativt kunna användas för lomografi med mer oberäkneligt resultat om den fungerar dåligt.
Låter spännande! Den ser ut att vara i fint skick :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-11-28 11:23
Kul att kunna hjälpa Myrorna! Och här på FS finns expertis!
Hej! Jag äger en Lubitel 2 kamera tycker den är bra och en Amatör det är samma modell namnet Amatör är för export. På Ebay är priset från ca 40 euro upp till 170 euro har ej kollad vad slutbudet har blivit.
Har även Voigtländer Brillant med Skopar objektivet den är också i bakelit.
Du kan kolla på prylar på fotosidan analoga kameror mellanformat på L och bilder tagna med den +
recensioner på den. mvh /Bo-Lennart! du kanske köper den!
Svar från Måns H 2021-11-28 12:30
Hej Bo-Lennart!

Tack för bra info!

Kollade bilderna, blev djupt berörd av många, kanske särskilt Armasjärvi. Tekniska bildkvalitén oftast tillräcklig! (Ett par lite suddiga men man ser motivet gott och väl.)

(Köpa själv? Jag köpte faktiskt en analog Pentax Program A på Myrorna för några månader sen. Räcker t v.)