Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Pentax eller Nikon. Eller Leica?

Leica var ju länge verktyget för några och drömmen för många. Jag gillade ändå inte mätsökarkonceptet utan föll pladask då SLR kom.

Pentax eller Nikon?

Nikon hade en särskild klang! Så här i efterhand förstår jag varför. Krigsfotografernas val. Ungefär som en Leica måste man ta isär en Nikon F1 för att byta film. De första 50mm objektiven var verkligen skarpa. Och den fungerade alltid.

Pentax fanns inom ekonomiskt räckhåll. Jag fick en Pentax S1a med ett Auto-Takumar 55mm f 2,2 som present. Jag gillade kameran och skaffade så småningom ett 24mm objektiv som ännu känns bra. Och ett 105 som är fint byggt men blivit liggande.

Drömmen om Nikon fanns kvar. Då jag fick titta i sökaren på en F1 med shiftobjektiv kände jag direkt att oj, oj oj det här är ju precis vad jag behöver! Dessvärre kostade det objektivet typ tre månadslöner före skatt så annat, som mat till barnen, fick gå före. En gång hyrde jag ett 35mm Nikon shift hos Molanders, lånade ett kamerahus F1 av en kompis och ett superstadigt stativ av lantmäteriet. Hade tur med ljuset och fick bra bilder av Alingsås som jag då jobbade för.

Sen barnen flyttat hemifrån började jag kolla på shiftobjektiv på allvar. Pentax hade ett, men dåförtiden hittade jag inget till salu. Men fick syn på en annons för ett Nikkor 28mm 3,5 Shift. Nikon! Nikkor! En ny och högre division! Jag köpte.

Man skruvar på vredet och objektivets frontparti flyttar sig. I stället för att vinkla kameran uppåt skruvar man och tar bilder utan (eller med lagom svag) vertikal perspektiveffekt.

Säljaren var fotoproffs och föreslog att Nikon F3 skulle passa till. Jag köpte ett begagnat exemplar i utmärkt skick. Bra säljare här på FS. Han hade noga påpekat minsta skav.

Här skulle tas superproffsiga bilder! Så blev det inte. Jag försökte beräkna skärpedjupet och få skärpa från 3 meter till horisonten. Men det vart inte skarpt någonstans. Så småningom fattade jag att kameran var enkel och mycket bra, shiftobjektivet helt okej men inget skärpemonster. Mitt 24 mm Pentaxobjektiv var skarpare.

Här nedan en av de första Nikonbilderna jag lade in här på FS. Jag skannade med en flatbäddsskanner som inte heller var nåt skärpemonster. Bilden nedladdad från FS med dåvarande lilla filstorleken. Optiken tecknade rakt!

Nikon PC-Nikkor 28 mm 3,5 och Nikon F3 HP blev min introduktion till Nikon. Sliden på shiftobjektivet var lite glapp men jag fixade det. Sen skaffade jag några tillbehör och fler objektiv. Ett av dom ångrar jag att jag nånsin sålde!    

Inlagt 2022-01-27 10:18 | Läst 1055 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för Dina tankar! Själv hade jag både Leica M2 och M6 på 90-talet med endast en 50 mm. Jag tyckte båda var mycket vackra att titta på och funkade utmärkt. Dock var de begränsade, när det gäller objektiv. Jag gillade inte ramarna i fönstret som är mindre för 90 och 135 mm. Även ramen för 50 mm var bara 72% av fönstret.
Så jag sålde dem och köpte en Nikon F3 HP med en underbar sökerbild som man såg i sin helhet t o m med mina glasögon. Men den hade bara 1/60 som mekanisk slutartid och elektroniken la av under en regnig vandring i Sarek. Sedan köpte jag en Nikon F100 som var utmärkt, men inte mekanisk.
När jag nu har investerat i analoga kameror igen, så blev det helt mekaniska Nikon F2 och Nikon FM2 som jag är helnöjd med, när det gäller småbildsfilm. F2:an är fulsnygg och FM2:an lika vacker som en Leica M, tycker jag.
FM2:an är desstuom bättre än Leica M tack vare den ljusa sökaren, titanslutaren, 1/4000 sek och 1/250 för blixt samt en unik smörjning.
Och så finns det många billiga och bra objektiv till den. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-01-27 18:15
Kul att spåna lite om prylar ibland! Ännu äldre Leica än dina hade sökare som synålsögon tyckte jag. Pentax hade i princip att man fick det man såg och lite till. Min F3HP hade som din jättefin sökarbild. Den fungerade alltid men var ju i stort sett batteribeoende, det fanns ett nödläge jag inte behövde använda. Jag hade nog lika gärna kunnat landa på en F2 men slumpen avgjorde. Och F3 exponerade korrekt även med shiftobjektiv i shiftat läge, tämligen unikt då. FM2 bra val nu tror jag, kullager och självsmörjning, byggd för att hålla.)

(Just for you: Objektivet jag inte borde sålt var ett 105mm f2,5. Hårt slitet men optiken desto bättre. Det satt ett stort motljusskydd på som kärvat fast, så det var alltid på plats och gjorde nog nytta.)
syntax 2022-01-27 19:35
Wolfgang.
Det du ser som en nackdel vad det gäller ramarna i en M-sökare, såg jag som den stora fördelen när jag bedrev reportagemässig gatufotografi under 1960 och 1970-talen. Med 90mm eller 135mm ser man vad som händer strax utanför bildfältet, en oerhörd fördel i det snabbt rörliga livet på gatan - och det var därför jag använde en M-Leica och inte en spegelreflex.
Wolfgang 2022-01-27 19:45
Jag förstår, Peter! Jag såg det mest som reklam från Leica, eftersom man lyckades inte så bra att bygga en spegelreflex. Dock förstår jag Dina synpunkter som reportagefotograf. Då behövde Du inte ta bort kameran från ögat och var på så sätt mer beredd att fånga ögonblicket. Man lär sig hela tiden något nytt! Mvh Wolfgang
Jag har ett shift till Pentax 67. Inte alls fasligt dyrt men mycket bra. Har använt det bara lite grand hittills och mest till bilder där jag vill slippa luta kameran så att t.ex byggnader inte får linjer som lutar inåt i bilden. Till den här typen av bilder har jag aldrig funderat på att använda det, vad är fördelen med det? Är det att skridskoåkaren inte ska luta onaturligt framåt?.
Svar från Måns H 2022-01-27 22:43
Intressant med ditt shiftobjektiv! Hoppas du tar stadsbilder med det och visar dom i Cityscapes. Det är en öppen grupp, ingen ansökan, du är välkommen!

Det här var enda Nikonobjektivet jag ägde vid tillfället och provade mig fram. Jag kan möjligen ha shiftat uppåt men eftersom himlen saknar linjer syns det inte.
Nils Bergqvist 2022-01-28 08:36
Har tyvärr inte tiden att vara engagerad i grupper. Så det får vara för min del. Har nog med mitt bildmakeri. Det jag lägger tid på är grupper på fb, men det är mest grupper för t.ex svartvit fotografi samt analogt och mörkrum. Är heller ingen genre-fotogaf utan kan hitta bilder i det mesta. För mig är bilden viktigare än motivet. Shiftvidvinkeln till Pentaxen motsvarar en 35mm och hoppas få användning av den framöver. Skaffade den för något år sen då jag bytte den vanliga 75mm mot denna 75mm shift.
Svar från Måns H 2022-01-28 09:57
@ Nils: Jag hade ett 35mm shift till Nikon småbild som jag verkligen gillade. Motsvarande med Pentax mellanformat borde vara ännu bättre!