Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Brottas med banken

Framtidsfullmakt vill man ju inte tänka på! Men jag tog ett djupt andetag och satte i gång. Ett av barnen ska få fullmakt att betala mina räkningar om jag inte skulle klara att sköta dem själv. Barnen är sams om vem som ska göra detta. Min fru bor på boende och kan inte.

Min erfarenhet av sådana här fullmakter:

Min fru och jag bodde på Gotland. Vi bokade tid och besökte resp bankkontor. De skrev ut fullmakter enligt då gällande lagstiftning. Om jag blev dålig skulle min fru sköta betalningarna, om min fru blev dålig skulle jag ta över. Bankpersonalen bevittnade. De placerade en omgång i sina kassavalv. De gav en omgång åt oss. Detta borde väl fungera? Men då det blev skarpt läge, min fru till boendet, blånekade såväl Handelsbanken som Länsförsäkringar Bank i Norrköping att låta mig använda fullmakterna. Eftersom min fru hade LF Bank som sin huvudbank var den banken viktigast.

LF Bank i Norrköping vägrade kommunicera med kontoret i Visby. Efter en hel del förhandlingar fixade näst högsta chefen ändå en nödlösning som en engångsgrej "fast hon riskerade att begå tjänstefel". Sen kom koronan. Till slut åkte jag till Gotland. Där fick jag hjälp av en handläggare på LF Bank i Hemse. Det var hon som var insatt i såna här ärenden. Välkommen hit! sa hon. Jag har kollat med Visby. Allt är i ordning, pappren finns i vårt valv där. De har skickat kopior hit. Efter en kvart hade hon ordnat månadsvisa överföringar, nåt som Norrköpingskontoret inte klarat på 2 1/2 år. 

Jag har gått igenom lagstiftningen komplett med propositioner och förarbeten.

2017 infördes en ny lag (SFS 2017:310) om framtidsfullmakter. 17 kap i föräldrabalken ändrades. Sammantaget skulle det bli lätt för anhöriga att sköta betalningar vid behov. Varken i de lagarna, tidigare lagar eller förarbeten finns någon grund för bankerna att obstruera så som de gör. Antingen är det total inkompetens, att de inte håller reda på gällande lagstiftning, eller nån sorts rädslokultur, att inte göra fel. Att göra fel mot kunden räknas inte som fel. Utom på Gotland. (Och kanske en del andra platser långt från Stureplan.)

    I torsdags ringde jag till Gotland,

    närmare bestämt Handelsbanken i Visby för att höra mig för om framtidsfullmakt. (Sedan Handelsbanken lagt ner i Klintehamn och Hemse har mitt konto hamnat i Visby.) Det borde ju gå att ordna tyckte hon, lämpligen genom att jag vänder mig till Handelsbanken Norrköping för att få hjälp. Jag bor ju här större delen av året.

    Här skärmdump från Handelsbanken i Norrköping.  

    Jag ringde Handelsbanken i Norrköping för att boka tid för ett möte. Handläggaren sa att det där med framtidsfullmakt är komplicerad materia som vi inte hjälper till med. Du får använda en blankett från Bankföreningen. Om det blir läge att använda den så får fullmaktsinnehavaren komma hit med den i original. Då tar vi den. Sen skickar vi den till våra jurister som bedömer om den kan användas. Om dom godkänner den så ska fullmakten uppvisas på bankkontoret för varje utbetalning. Banken genomför då betalningarna.

    Att komma hit redan nu och få hjälp här på vårt kontor? Tyvärr så går det inte.

    Det som står så fint på bankens hemsida stämde inte alls då jag och min fullmaktstagare behövde hjälp.

    Om jag skulle bli liggande på lasarettet skulle min fullmaktstagare inte ha en chans för  att klara de akuta räkningarna. De finns bara digitalt som en totalt oåtkomlig lista på mitt konto i banken.  Kronofogden nästa.

    Har nån av er som läst så här långt egna erfarenheter? Vad ska jag göra?

    Inlagt 2022-02-12 09:21 | Läst 848 ggr. | Permalink


    (visas ej)

    Nämn en färg i den svenska flaggan?
    Läst Kafka?
    Har du kontaktat någon pensionärsorganisation?
    /B
    Svar från Måns H 2022-02-12 11:53
    Läst Kafka. Och letat efter hur hans familj bodde i trakten av Hradčanské náměstí i Prag. En tung miljö.

    Jag har rätt bra kontakt med Demensförbundet. Har fått mycket hjälp av dom och försöker hjälpa till själv. I det här fallet tänker jag använda mitt eget case för att påverka systemet. Kanske nån debattartikel, helst i SvD. Bankföreningen tycker att systemet måste reformeras, det funkar inte i dagens digitala värld, men vill inte se bankernas roll i att krångla till det.

    Demensförbundets nyss pga åldern avgångne ordförande Pär Rahmström sa att fullmakter fungerar sämst i mellanstora städer typ Norrköping. På mindre orter inriktar man sig på att få allt att fungera och håller inte reda på alla regler som hittats på. I Stockholm kan det också funka, banken tvättar ändå miljarder så några tiotusen i hyror och avgifter är inget att bekymra sig över.
    Ett trist problem, riktigt räligt att ta itu med!

    Men – jag förstår inte grejen. Kan det vara så att ni gjorde fel från början? Min hustru och jag öppnade ett gemensamt konto som båda hade rätt att hantera enskilt. Det betydde att när min fru hamnade på sjukhus och sedan hastigt avled, kunde jag fritt hantera kontot som vanligt.
    Vad jag förstår, så är det inget som hindrar att du öppnar ett gemensamt konto med ett av dina barn, där var och en tecknar kontot fritt? Detta då under förutsättning att du är säker på att vederbörande inte genast tar ut alla slantarna - för att spenderar dem på liderligt leverne och fala kvinnor... :-)
    Svar från Måns H 2022-02-12 11:27
    Ni hade skött det väldigt klokt.

    I mitt och min frus fall så hade och har vi i grund och botten delad ekonomi men separata konton. Då en kompis till mig berättade att han inte kom åt sin frus konton sen hon insjuknat i Alzheimer gick vi till våra banker för att fixa fullmakter åt varann. De funkade alltså inte i Norrköping, men sen jag fick hjälp i Hemse kan jag betala min frus avgifter till kommunen med hennes pension. Den fakturan kommer per post hit hem så jag kommer åt den. Den är ställd på henne, så det går inte att ordna autogiro eller liknande, men kommunen accepterar att jag betalar den.

    Bra idé med ett gemensamt konto, en buffert som klarar några månader skulle kunna lösa en del akuta problem!

    Att dela hela min ekonomi med ett av barnen tar emot. Båda har ju egna liv, f n ogifta men sånt kan ändras. Och på kort sikt är inte pengarna problemet utan att komma åt fakturorna. Det är brottsligt att använda mitt bank-ID, och helst vill vi hålla oss inom lagens råmärken. Det gör inte alla, nöden har ingen lag.
    syntax 2022-02-12 12:15
    Men det är inte brottsligt att ha ett delat konto där var och en har fritt eget förfogande. I ett sådant fall har var och en sitt eget Bank-Id.
    Strax före min hustrus död, med hennes fulla gillande, tömde jag kontot och förde över pengarna till ett nytt konto under bara mitt namn. Helt lagligt och med min hustrus bifall undandrog jag alltså pengarna från den kommande bouppteckningen.
    Saken är bara den att man måste vara handlingsfähig och man får inte vara sentimental i sådana frågor - det var varken min hustru eller jag.
    Det kan nämnas att vårt gemensamma gamla konto - i dag fyra år efter hustruns död, fortfarande är i funktion, och jag kan hantera det med mitt Bank-Id om jag vill.

    Slutsatsen blir helt klart att äkta makar som har 100% förtroende för varandra, bör satsa på ett gemensamt konto med fritt enskilt förfogande och var sitt Bank-Id.
    Svar från Måns H 2022-02-12 17:52
    @Peter: Min fru och jag gjorde de där fullmakterna innan allt var så digitaliserat. Nu skulle ert upplägg vara bra. Jag håller också på att kolla det där med testamente och det är om du säger, man får inte vara sentimental.
    syntax 2022-02-12 18:59
    Jag måste ändå få säga, i allt detta teknokratiska:
    Jag saknar henne så oerhört. Hon var min bästa vän och min livskamrat i 46 år.
    Hej igen Måns!
    Jag har tittat in på Regeringskansliets hemsida och läst på litet!
    Så här skulle jag göra under tiden jag funderar vidare!

    Sända ett mail till Regeringskansliet/Justitedepartementet med Rubrik "Framtidsfullmakt nästan omöjlig att använda".
    och bifoga länken till din blogg.
    Och även lägga till några större tidningar, berörda banker och pensionärsorganisationer som mottagare av mailet!

    /Bengan

    Ps. Regeringskansliet, berörda tjänstemän/ministrar brukar svara på mail, jag hade en dialog om diselgate med Karolina Skoog tex!
    Svar från Måns H 2022-02-12 11:58
    Superidé! Tack! Bra rubrik!

    Jag tänkte mest SvD (och Folkbladet här i Norrköping som redan lovat ställa upp) men din idé vidgar skottfältet!
    Att komma åt ett bankkonto har för mig inte varit något problem. Eftersom jag har betalat alla räkningar i Sverige och min fru i Danmark så har jag fått behörighet till mitt frus svenska konto. Jag tror inte det var några problem alls utan vi var nog bara inne på banken tillsamman för en tjugo år sedan. Så när jag behöver fylla på mitt konto så gör jag en transfer från min frus och detta görs ju enkelt digitalt.

    Svårigheten är ju om man har digitala räkningar in till banken, det har vi inga utan alla standardräkningar går automatiskt via autogiro, vilket betyder att 90% av räkningarna sköter sig själv. Inköp som görs under månaden får man dock betala själv.
    Svar från Måns H 2022-02-12 18:00
    Tack för erfarenheter och råd! Jag har varit emot autogiro utan vill kolla själv innan betalning, men egentligen är det bara Telia och nån gång Klarna som skickat direkt felaktiga fakturor. Däremot höjs ju beloppen på allt möjligt och med automatiken kanske jag kulle vara för lat att kolla.

    Ska titta närmare på autogiro! F ö är det nån ändring på gång i det systemet. Bankföreningens man varslade samtidigt som han nämnde autogiro.
    Det där låter väldigt märkvärdigt i mina öron. Jag bor i Finland och min pappa hamnade på sjukhus för ca två år sedan p.g.a obotlig cancer. I det skede kollade jag med banken, i egenskap av enda närstående, hur vi skulle gå till väga med hans räkningar. Till all tur hade vi samma bank. De mailade mig en färdigt ifylld fullmakt som jag printade ut och som vi båda skrev under. Sedan gick jag med den till närmaste bankkontor och när jag gick ut därifrån kom jag in på hans konto via mina bankkoder. Inget märkvärdigt med det.
    Svar från Måns H 2022-02-12 21:25
    Sverige har blivit bisarrt. Totalt fritt fram för vad som helst ibland , bara det är IT med i bilden. Samtidigt kan vad jag uppfattar vara normalt ha blivit omöjligt p g a andra regler, gärna nåt med sekretess som det går att gömma sig bakom.

    Ute på småorter kan Sverige fortfarande fungera så som du säger. Jag åkte ju till Hemse på Gotland och där ordnades allt direkt.
    Jag har för någon månad tryckt ut blanketten för en Framtidsfullmakt från nätet. Problemet med den är att den inte erkänns av alla banker. Varje bank har sin egen text, har jag läst. Då frågade jag min bank i Malmö som är Handelsbanken och banken sa att den från nätet blir godkänt av dem.
    Jag har fortfarande inte lämnat in den och anledningen är att jag faktiskt redan för 10 år sedan har gett en vanlig fullmakt till min son, så att han när som helst kan förfoga över mitt konto. Men för säkerhets skull så ska jag kolla om den fortfarande funkar och om banken kan hitta den.
    Men dessutom har jag autogiro för boendekostnad och el. Det är dessa 2 som måste betalas och autogirot har funkat utmärkt.
    Vid dödsfall upphävs dock alla fullmakter, men av min erfarenhet kan dödsboet betala de viktigaste räkningar, men detta är kanske inte så med alla banker. Mvh Wolfgang
    Svar från Måns H 2022-02-12 21:49
    Hej Wolfgang!

    Den där 10 år gamla fullmakten bygger på tidigare lagstiftning och är nog sämre än en "Framtidsfullmakt". Men här i Norrköping vill Handelsbanken inte medverka i att göra i ordning en sådan och inte ens att ta emot den i förväg. Dom säger att dom godtar Bankföreningens formulär, men vägrar granska det man skrivit på förhand. SHB kanske kan fungera bättre i Malmö, SHB har av hävd varit synnerligen decentraliserad och lite sånt kan sitta kvar i väggarna.

    Jag o barnen satt nyss i Zoom-konferens och kom fram till att jobba med varandra kompletterande lösningar. Jag har inte haft autogiro men är beredd att ta till det för basavgifter typ hyra och el. Ska titta på att öppna ett buffertkonto som klarar några månader (och längre om jag kan fixa automatisk påfyllning.
    Intressant läsning, hoppas det löser sig på ett smidigare sätt. Bra att bli påmind! Hälsningar/ Björn
    Svar från Måns H 2022-02-12 22:03
    Tack Björn, jag mailar!