Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Åter till Vetekornet, en liten ljusglimt

Min fru och jag brukade ta oss till Café Vetekornet mitt i Norrköping då och då. En speciell stämning där med gamla fina möbler, gammeldags utbud av kaffebröd och gammeldags lätt distanserad men omtänksam personal. Det drivs i tvärkyrkliga Centrumkyrkan.

För den nymodighetstörstande finns krav- och rättvisemärkt kaffe.

För två år sen tog våra besök stopp p g a pandemin. När det började se lite bättre ut tillstötte andra bekymmer. Men igår kom vi tillbaka efter två långa år. Nybakade pariservåfflor, helt okej kaffe, trevlig stämning med några mammor och barn som stojade lite lagom i nyinrättade lekhörnan.

På vägen därifrån gågatudelen av S:t  Persgatan med sin kupolformade överbyggnad. Den knyter ihop överplanen i  varuhuset Spiralen som finns på ömse sidor. Arkitekten Sven Morud på fastighetskoncernen L E Lundberg kom med idén för trettio år sen, och visst är det en bra mycket snyggare inslag i stadsbilden än en gångbro! Och väldigt mycket bättre än om gatan klippts av.

Inlagt 2022-03-12 09:46 | Läst 522 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevlig bild från Vetekransen! Roligt att ni tagit upp det igen. Jag/ vi har nog inte fikat i Norrköping sen före pandemin, känns som det skulle kunna vara läge nu. Andra bilden är jag väldigt bekant med, brukar parkera på den stora parkeringen bakom dig här och har ju ofta besökt optiker Persson, framför dig till vänster. Många hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-03-13 22:46
Hej Björn! Det kändes väldigt bra! Vetekornet var sig likt, en barnhörna har tillkommit, inte samma personal den här gången men samma stämning.

Pandemin har ju inte blåst över, och vi fortsätter vara försiktiga med fysisk distans osv. Men vi som har 3 sprutor verkar klara oss hyfsat och det känns angeläget att återta ett normalt liv i nutid. Vi fikar ockå på Lindahls om det inte är för trångt där och på Åby bredvid optikern.
En helt lagom utflykt med ett besök på fiket. Ger lite romantik och trevnad.
Arkitektur ja, inte direkt mitt intresse, men omöjligt att inte beröras av, då det gäller såväl funktion som utseende/miljö för en byggnad eller flera. Kom att tänka på något när jag såg bilden på kupolen, den var fin. För ett antal år sedan eldade en ökänd pyroman upp kyrktornet i byn. Det är sedvanligt stentorn med spetsigt koppartak. Under uppförandet av nya tornet var det längst upp en plastkub son skyddade arbetet. Då tänkte jag så här: varför inte bygga det permanent i glas? med bibliotek i nedre och kafé i övre etaget, utsikt över bygden. En samlingsplats för kyrkan helt enkelt, få lite liv i den i stället för att stå i stort sett oanvänd. En plats för lugn och andligt tänkande. Men det är väl förbjudet tänkande jag har? Stämmer inte alls med myndigheternas regler.
Svar från Måns H 2022-03-16 11:12
Det står ju inte i inlägget, men min fru bor på boende och att komma ut betyder väldigt mycket för oss båda!

Som byggbyråkrat tänker jag omedelbart på värmebalans, utrymningsvägar, hur hålla rutorna rena osv och så handikappanpassningen. Och sen har vi RAÄ som ser till att byggnadsminnen förblir sådana. Idén svårgenomförd vid ombyggnad eller som i det här fallet återställande efter mordbrand.

För en nybyggnad skulle idén vara intressant - att lyfta åtminsone en del av församlingen mot himmelen här på jorden vore nåt för en modernistisk arkitekt!