Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ljust sovrum nattetid???

En enda natt i ett måttligt upplyst sovrum påverkar hälsan negativt. Hjärtfrekvensen ökar och regleringen av blodsockret påverkas. Ljuset tar sig in genom ögonlocken och aktiverar hjärnan, säger professor Torbjörn Åkerstedt. Så skrev DN 14 mars 2022 i en förhoppningsvis seriös artikel.

-

https://www.dn.se/vetenskap/ljusa-sovrum-nattetid-okar-risken-for-sjukdom/

-

Själv har jag inte särskilt mörkt i sovrummet. Persienner, men ingen mörkläggning. För det mesta brukar det funka bra och jag trivs med det.  Men artikeln fick mig att fundera. Att ställa om till sommartid brukar kännas som en pärs. Sen kommer perioden med allt mer ljus som jag också påverkas av. Inte förrän efter midsommar känns allt OK.

Bästa sättet att få mörkt är att installera ljustäta rullgardiner. Men det är besvärligt där jag bor. Fönstren är onödigt stora. Det finns inga fästen på plats och det finns inget att skruva i, bara gipsskivor.

Så jag skaffade en sån där sovmask. Slut på apoteken. Flertalet inköpsställen på nätet anlitar Klarna. Jag vill inte anlita Klarna, gillar inte Sebastian Siemiatkowskis affärsmetoder. Så det blev till slut ett inköp på sajten Fyndiq där man slipper Klarna. Sovmask i svart siden för 99:- plus frakt.

Det var svårt att ta en selfie med ögonbindel! Allt helt på känn. Den här fick duga. Iphone SE 2020.

Nu har jag haft den i en vecka. Skiftet till sommartid blev lindrigare än vanligt! (På hösten märker jag ingenting, det är våromställningen som är jobbig.)

Så jag fortsätter testa ett tag till. Verkar detta bra så blir det mörkläggningsgardiner så småningom. Sovmasken kan vara bra att ha vid resor. 

-------

PS 31 mars kl 10.22: Läser nu på Medscape om ett sovtest med överviktiga personer. Med instruktioner och påpuffning fick man en grupp att sova lite mer, så att de kom upp i 8 timmar. Den gruppen mådde bättre, blev piggare och minskade ätandet lite grann jämfört med kontrollgruppen.  Viktminskning ett halvt kilo i månaden, detta utan att anstränga sig då det gällde ätandet!

--

https://www.medscape.com/viewarticle/967994?uac=93377DT&faf=1&sso=true&impID=4125903&src=wnl_tp10n_220331_mscpedit

Inlagt 2022-03-30 22:04 | Läst 796 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Måns. Sovmask sommarhalvåret har jag nog haft 10 år, kanske 20 förresten. Jätteskönt tycker jag :-). Lycka till! Bra bild utan syn, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-03-31 09:40
Hej Björn! Bra att veta att sovmask kan funka i längden! Jag fortsätter testa.
Bra den där .....vill bara ge ett litet tips som du gör hur du känner för.
Har du gardinstång på plats bara köp tyg i metervara som är mörkläggning måttat efter fönster å häng över stång natt. Ta ner dagtid
Jag använder dubbelvikt sv fleece över gardin
Det funkar inte snyggt men ingen mer än du ser och förhoppningsvis sover du ;)
Mvh N
Svar från Måns H 2022-03-31 10:10
Tack Ninni! Jag trodde att jag sov bra utan sovmask, men märker nu då ljuset ökar att mörkt gör nytta.

Provisoriska löningen du föreslår är klart tänkvärd! Jag satte igång och kollade igen!

Utmaningen är att det inte finns nån gardinstång och inget att skruva i. Bredden behöver vara 170 centimeter. Rummet blir numera för varmt på sommaren. Bäst vore nåt mörkläggande med vit eller aluminiumblank utsida.