Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Byter dator. Katten kräks.

Min gamla tämligen trygga 24" Imac early 2009 har blivit allt tröttare och minnet allt fullare. På landet har jag en lika gammal Mac Mini och separat skärm Dell som är rätt så bra. Det går inte att prokrastinera längre, det är bara att byta upp sig. Eller kanske byta ner sig?

Kanske en laptop skulle funka som enda dator? Troligen, men en Mac M med 1 TB minne blir jättedyr. Till slut bestämde jag mig för att köpa en MacMini M med 1 TB internminne och en ny skärm Benq. MacMinin är mindre än den router jag ändå måste ha med mig till landet, så att flytta datorn inget större problem. Benqskärm i stan, Dellskärmen på landet.

Jag räknade med en veckas mardröm, men starten blev värre. Nya MacMinin startade, men sen fick jag bara ont i huvudet och lade av. Då hade inte ens nån avstängningsfunktion installerats. Jag hann iallafall se att det skulle kunna gå att starta upp från en extern disk med TimeMachine inlagrat från gammeldatorn.

Normalt använder jag inte Time Machine, men fick igång programmet och kopplade upp till en sprillans ny SSD-disk Samsung om 1 TB. Gammeldatorn jobbade 5 1/2 timma på natten. Oj oj oj tänkte jag, detta kommer att ta tid! Men nya M-macen tog emot alltihopa på 20 minuter.

"Alltihopa" återstår att se. Photoshop CS6 funkar inte. Word, Excel och Power Point funkar inte. Jag försökte få igång Bridge, datorn bad mig installera Rosetta och det gjorde jag. Men Bridge funkar ändå inte.

Katten kollade in alltihopa och satte sig sen och kräktes.

Att prenumerera på programmen - näe! Jag vill inte att varken Adobe eller Microsoft ska ha nån sugslang till min plånbok och vill inte heller ha program som ändrar sig hela tiden.

Så nu ska jag leta reda på gratis eller åtminstone köpbara ersättare för Word, Excel och Power Point. Jag har redan Affinity och hoppas kunna ta mig över inlärningströskeln. Men har blivit helt beroende av Nik-pluginen Viveza, undrar om jag klarar den abstinensen.

Inlagt 2022-05-07 12:07 | Läst 814 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du kan fortfarande köpa Office 2021 som en fristående version, även om Microsoft på sin egen hemsida gärna motarbetar det genom att lägga Office 365 långt mer synligt. Supportperioden är dock kortare än vad den var förr.
Svar från Måns H 2022-05-07 13:38
Tack Martin! Intressant upplysning. Ska kolla. Egentligen skulle jag bara behöva nån motsvarighet till Elements, d v s kunna skriva med Word och göra enstaka grejer i Excel och Power Point.

(Skriver detta på nya datorn. Den är märkbart snabbare, hänger med på ett helt annat sätt då jag skriver)
Svar från Måns H 2022-05-07 23:43
Hej igen Martin!

Microsoft gömmer verkligen undan Office 2021! Men det verkar finnas att köpa för 149.99 dollar och ska funka i min nya MacMini M. Jag är beredd att betala nåt i den stilen, men vill då ha en version som stöder åtminstone svenska, helst också engelska. Var hittar jag nåt ställe att köpa på?

Optimalt vore att få nån sorts uppgraderingsrabatt rabatt eftersom jag äger Office:mac 2011 och har sparat alla koder etc.

PS söndag mitt på dan. Har nu testat Pages och detta gratisprogram som redan fanns i datorn verkar täcka mina behov. Ska fortsätta med tester i skarpt läge, för inskick till en redaktör.
Katten kräktes nog för att vara solidariskt till ditt nyinköp. Nä det är inte enkelt att köpa ny dator. Jag har använt OpenOffice i några år, vilket har fungerat utmärkt som ersättare för Word och Excel, om jag klickar på en fil så vill ifs den starta en installation av Windows Office istället för att använda OpenOffice. Så jag får öppna filer inifrån OpenOffice.
Svar från Måns H 2022-05-07 13:46
Katten speglade nog mina känslor. Hon mår bättre nu. Även jag börjar repa mig, men det blir återfall.

Vet du om Open Office funkar med Mac M? Jag hade Open Office förr och det funkade ungefär som du nu meddelar.

Sen köpte jag ett Microsoft Officepaket för att klara docx - filer med mera som andra skickade.
pdahlen 2022-05-07 13:56
Ser den ut att göra

https://www.openoffice.org/porting/mac/

Eller iaf Mac
ztenlund 2022-05-07 14:10
Det står inget om Apple Silicon, men det gör det hos LibreOffice som är den "fork" som är under mer aktiv utveckling.

https://www.libreoffice.org/get-help/system-requirements/

(Det finns en egen nedladdning för Apple Silicon, oklart exakt hur den skiljer sig från Intel-varianten, men det kanske är så att det är delvis konverterat men inte helt. Kan gå att ta reda på om man orkar gräva.)
Svar från Måns H 2022-05-07 18:53
Verkar bara funka med Intel-Mac. Nya datorn är typ M.

En liknande produkt "Libre" verkar kunna funka med nya Mac med Rosetta som mellanled. Även den har massor av för mig onödiga funktioner.
Varför inte Pages, Numbers och Keynote?
Svar från Måns H 2022-05-07 18:45
Därför att jag har noll koll, köpte Officepaket för tio år sen och det har funkat tills nu med nya Apple M-datorn. Kan du utveckla lite?
Lionmats 2022-05-07 22:57
Hej Måns
Jag håller med LG Skantz, varför inte prova Googles lösning? Gratis, du behöver bara ansluta en mejladress till ett Googlekonto. Det finns företag som bara använder denna lösning vet jag. Men det är molnbaserat så internetanslutning är ett måste så klart.
ztenlund 2022-05-07 23:10
Det LG föreslår är att pröva Apples program som ingår i iWork. Googles webbappar (och appar för iOS och Android) heter Docs, Sheets och Slides.
LGS 2022-05-07 23:45
Pages, Numbers och Keynote är Apples egna program som motsvarar de du efterfrågat. De följer med datorn. Jag använder dessa (trots att jag har Word etc.) därför att de är både enklare och "snyggare" och mer lättarbetade. Ofta glöms det bort i debatten Mac eller PC vilka fantastiska program som följer med Macen. Det är inga "molnprogram".
Svar från Måns H 2022-05-08 00:13
Hej LG!

Kollade "Pages" och kunde bara spara dokumentet med suffixet .pages. Jag måste använda .doc eller möjligen .docx.

Funkar det med Pages?

Sonen säger att Keynote är klart bäst av motsvarande program, kollar med honom om format.
LGS 2022-05-08 00:55
Hej. Gå till "Arkiv"–> "Exportera till" –> "Word". Din son har rätt.
Svar från Måns H 2022-05-08 11:59
Hej igen LG!

Har nu testat att de funktioner jag behöver finns i Pages! Ska testa i skarpt läge, text att leverera till redaktör. Stort tack för tips och uppföljningen!
@ Martin: Stämmer. Libre ska kunna funka med Apple M via Rosetta.