Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Stor flaggning i Knäppingsborg. Livet efter Photoshop. Nu med Viveza 3.

Kvarteret Knäppingsborg i Norrköping innehåller historia från vikingatiden och framåt. Nu en tilltalande blandning av återanvänt, renoverat och bitvis alldeles nytt. Nu är det stor flaggning över ett av gångstråken, Ukrainas flagga mitt bland alla andra. På gångbanan textat "Fred" och annat jorden behöver.

Livet efter Photoshop stapplar fram steg för steg.

Jag byter alltså till Affinity Photo. Häromkvällen lyckades jag ladda ner Bridge! Det kostade inga kontanter och lär ska vara utan tidsbegränsning.  Man måste dock godkänna att bli utsatt för Adobes marknadsföring.

Med Bridge kan jag ladda ner som förr, d v s sätta in kamerans minneskort i en läsare, öppna kortet i datorn, välja ut de filer jag vill ladda ner och dra dom till rätt folder i Bridge. Då lagras filerna i mitt system i datorn.

I Bridge går det lätt att kolla vilken RAW-fil som verkar mest lovande. och öppna den i Affinity. Där finns många möjligheter att justera: minska brus, beskära, applicera objektivprofiler osv.

I nästa steg kommer man till nåt som ser ut ungefär som Photoshop men ändå är annorlunda. Troligen finns allt man behöver, det gäller bar att hitta det och fixa rätt underinställningar. I nästa steg går man till modulen för export. Där går det att hitta "export" och en rullgardinsmeny (TACK FÖR HJÄLPEN) där det går att välja .jpg och hur många MB filen ska väga.

Saknar Nik Collection! Med Viveza hade det varit lätt som en plätt att ljusa upp kvinnan som tittar på flaggorna. Nu försökte jag med att markera henne, men resultatet blev som en klippdocka. Försökte i går att ladda ner Nik Collection som trialversion. Nedladdningen lyckades, men patienten dog. Affinity känner inte igen Nik plugin och avinstallationsfunktionen kom inte med. Har bett om hjälp hos DXO,  om nån här har nåt tips, säg till!

PS 27 maj 2022: Har fått igång Viveza 3. Testade samma RAW-fil med Affinity (som framkallningen ovan) och Viveza 3. I Viveza behövdes 2 grundjusteringar för hela bilden och 2 "Control points" (nån sorts radiella filter) för att få ett mitt tycke bättre resultat, att damen som tittar inte ser så inklippt ut. Att ljusa upp fasaden under skärmtaket till höger gick med ett tredje klick.  Nya framkallningen här nedan:

 

Inlagt 2022-05-24 21:08 | Läst 741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Om du vill..här är ett tips.
I listen till vänster har du ett verktyg som ser ut som ett förstoringsglas/klubba. Du kan dra ner genomskinligheten och hårdhet och ändra storlek på verktyget och måla över kvinna till hon är som du tänkt - klart.
En länk
https://affinity.serif.com/en-gb/tutorials/photo/desktop/
/N
Svar från Måns H 2022-05-25 00:14
Tack Ninni!

Mitt problem - jag har fler! - är att jag inte fattar det mest grundläggande. I det här fallet: Förstoringsglas/klubba l listen till vänster (efter det att man framkallat RAW-filen), det är väl verktyget man använder för att zooma in eller ut i bilden?

Tack för länken! Lärde mig omgående hur man får bilden att passa in på skärmen: command/0. Men sen vart även den mest elemenära infon överkurs för mig, jag försöker bara hitta verktyget du nämnde. Men ska fortsätta!
niniz 2022-05-25 05:54
Det är fler tutorials där. Bla hur man får Adobe plugin att funka. Tror fler grunder finns

Verktygslisten (rutan) till vä ser likadan ut som ps och i mitt kommer den fram vid start.
Möjligt heter den tona svårt att förklara när man inte har program framför sig och när man själv "jobbar" bara gör.
Hej Måns.
Jag har följt och läst dina inlägg om Affinity, men kan inte göra annat än vad jag har läst om det på nätet.
Jag har hela Nik-paketet och det fungerar inte heller som plugin på min iMac. Jag lägger alltid upp bilderna jag vill ladda upp på min blogg ut på "skrivbordet" (skärmen) Om det är några som jag vill efterbehandle, klickar jag på dem och öppnar dem i antingen "Silver Efex Pro 2", "Color Efex Pro 4", "Viveza 2" eller någon av de andra.
Jag använder ett program - "Tonality" för konvertering från färger till svartvitt. Jag har det som ett plugin.
Fint foto av en finflagallé
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag har fotograferat jpg länge och efter mitt köp av Fuji X100F har det blivit en sport för mig att göra bilderna så kompletta i kameran som möjligt. RAW och LR m.m. är förtid vid mig. Men det är bara jag.
Svar från Måns H 2022-05-25 00:20
Tack Erik! Min kamera Pentax K-1 är bra på RAW, mindre bra på jpg så jag fortsätter med RAW. Fuji är annorlunda., bra även på jpg.

Om inget nnat hjälper ska jag testa ditt tips att använda Nik. Men CS6 funkade det utmärkt som en filtermodul, jag klickade på Nik och sen Viveza (eller Silver efex för svartvitt) och ett nytt lager öppnade sig.
Hej. Har Affinity nått liknade lagermask som PS? I så fall finns en bra möjlighet att lösa problemet med den skuggade kvinnan.
https://www.fotosidan.se/blogs/omvantperspektiv/hundliv-i-photoshop.htm

/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-05-25 00:32
Affinity har jättestort sortiment av möjligheter! Mitt problem - ett av många - är att jag har en viss rutin med photoshop och det vore bekvämast att fortsätta i samma spår. Jag klarar vanliga justeringslager men inte lagermasker, lade några timmar på dom i PS men gav upp.

Niks Control Points marknadsfördes som "intelligenta" och nu då jag jämför med det radiella filtret i Affinittys råframkallare börjar jag nästan tro på att de inte bara är radiella filter utan kännar av motivet ---- men det låter inte troligt ändå?
Förlåt vill bara väl inte spamma.

https://play.moderskeppet.se/grunderna-i-affinity-photo

Kanske hjälper dig i tänket arbetsflöde
Svar från Måns H 2022-05-25 09:42
AHA! Du menar det verktyg som på engelska heter "Dodge", ungefär "Ljusa upp". Jag hittade det inte eftersom det var en annan ikon just då, och dom avviker ibland från Phoposhops som jag är van vid.

Letar vidare efter info - videokurser har väl bra sidor men jag fastnar ofta då det går för fort.
niniz 2022-05-25 10:25
Precis tona/ljusa upp.
På den "klubban" kan du ändra med försiktighet. På samma verktyg finns i hörnet en liten pil/trekant som ger fler alternativ som ex burn = mörka. Tror nog de ser likadant ut i PS.
Jag har gått igenom typ samma för några år sen. Bytte dator och Adobes prog inte funkade trots köp.
Svar från Måns H 2022-05-25 11:24
Tack Ninni! Kände bara inte igen symbolen från Photoshop.

Har fått svar från DxO om att deras Nik inte funkar för mig:

"Hello Mans,

Thank you for writing. Please make sure that all of the Nik Collection apps, as well as Affinity Photo, are using the 'Open with Rosetta' option in Mac OS Monterey turned on. There are instructions on the Internet on how to do this.

Thank you for contacting DxO Customer Support."

Jag har fått Affinity att öpnna i Rosetta men hittar inte motsvarnde möjlighet för DxOapparna.
Satt på mac innan men bytte till pc laptop och skärm.
Hur du gör med plugin är jag inte bra hjälp med
Om det inte står i nån av de hjälplänkar
Svar från Måns H 2022-05-26 10:09
Utmärkt länk!

Jag printade ut instruktionerna på papper. Det var jättesvåra att följa eftersom en del detaljer inte stämde.

Iallafall har jag lyckats installera genom att först tvinga Affinity att jobba via Rosetta (ett inbyggt program som översätter så att nya Mac M1 kan använda lite äldre program). Ska blogga om detta.

Tack Ninni för hjälp och stöd!
Svar från Måns H 2022-05-27 23:31
Hej igen Nini! Nyss testade jag att framkalla samma bild och göra justeringarna i Nik Viveza, ett program som jag är van vid. Så det gick lättare och blev lite bättre!

(Och förlåt att jag missat stavningen på ditt namn, det är ingen sidvördnad, utan ett misstag.)
Tänk att det fanns något som hette Knäppingsborg :), jag trodde det var en fototerm på typ en sevärt ställe, men det kan det ju vara …
Svar från Måns H 2022-05-26 10:17
Han hette Knäpping som byggde en borg på en liten ö i Motala Ströms utlopp genom det som skulle bli Norrköping. Det var ingen borg med tinnar och torn utan en befäst plats. Läget var strategiskt, det var här man vadade över Strömmen.

Det där var väl på vikingatiden. Senare har lilla ön blivit del av stadsbebyggelsen. Ett tag var nuvarande kvarteret tre kvarter. Nu är allt sammanslagget, men i underjorden finns ännu rester av tidigare vattenvägar - en strömarm där nere drev en kvarn som malde tobak.


Kopplingen fototerm fanns inte i mitt huvud, men nu kanske jag kan vitsa till det nån gäng!