Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Sommarsolståndet 2022

Drömmen: Hitta rätta stället där rätta solstrålen träffar rätt motiv en enda gång om året! Utfallet blev det här, en vända i min närmiljö kring klockan 11.14 21 juni då sommarsolståndet inträffade. Här Gamla Rådstugugatan. En f d Televerksbyggnad görs i ordning.

Objektivet, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 skickade med några speglingar av bländaren (f 8) till bildsensorn.

Inne i Knäppingsborgskvarteren fick det en ännu hårdare utmaning: Solen med i bild uppe i hörnet. Objektivet protesterade bestämt men levererade i övriga delar av bilden. Det tecknar ganska så rakt! Sen använder jag en korrigeringsprofil för Canon som nästan rätar ut det sista. 

Vid De Geer Kongress och Konsert, en f d pappersfabrik, nådde ljuset längre ner än annars.

Louis De Geer själv står staty på Gamla Torget. Här ger han skugga.

Andra gillade att sitta i solen.

Eller sträcka ut på trottoaren

Inlagt 2022-06-22 09:38 | Läst 1281 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej,
Kul att se den gamla grannen Norrköping. Hade ödet haft annan kraft kunna man varit pressfotograf där.
Man slås av gammalt och nytt i stort i harmoni. Men var är folklivet?
Ha en fin helg
Bob
Svar från Måns H 2022-06-22 10:22
Tack Bob! Lund är bra på sitt sätt, har bott där och trivdes! Om ödet velat hade jag kunnat bli kvar som anställd arkitekt och kanske t o m med eget kontor.

Folklivet: Jag siktade inte på det utan följer Göran Segeholms tips för Cityscapes, gärna gestalter i stadsmiljön men mest för att ge skala, inte vara huvudmotiv.

För typ 30 år sen saknade Norrköping folkliv på sommaren. Helt annorlunda nu. Trottoarserveringar överallt - och folk överallt. Köer utanför Halvars Kiosk var det nog redan då, dom är kvar!
Har du testat Stonehenge? Vid soluppgången i går tror jag du skulle varit där :-) Fast det går utmärkt bra också med dom här fin norrköpingsbilderna! Trevlig midsommar, i morgon åker vi till dalom, preliminärt två månader ca. Många hälsningar/ Björn