Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bedrövelsens dag på Almedalsveckan

Idag onsdag 6 juli 2022 mördades en kvinna på en uteservering några tiotal meter från den plats Annie Lööf skulle hålla ett anförande. Bilden visar platsen ifråga. Skärmen visar den man, Lars Reuterberg, som stoppade brottslingen.

Han har intervjuats av DN:

– Jag mår jättedåligt över den här kvinnan. Men också att hon var i Almedalen och råkade ut för det här gör mig upprörd. Att någon förstör Almedalen gör mig förbannad.

Varför är Almedalen så viktigt för dig?

– Det är viktigt för oss alla. Det finns ingen motsvarighet i världen där man kan få gå fram och prata med politiker som man gillar eller ogillar och prata, och de ger en några sekunder. Det är fantastiskt. För de är människor ändå, även om de har tuffa jobb.

Jag känner likadant. 13.50 då larmet gick var jag hundra meter från platsen men det fanns murar och plank emellan och jag märkte inget. Det var lugn stämning. Almedalsveckan har klarat sig utan grova brott sen 1968. Alla arrangemang som ingår i programmet är gratis och öppna för alla. Att se och höra makthavarna I R L  och faktiskt kunna byta några ord med dom nån gång är fantastiskt. Pandemin blev ett hårt slag, men arrangemanget fungerade fint igen. Måtte Almedalsveckan klara även detta slag.  

Inlagt 2022-07-07 00:05 | Läst 650 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja det är förskräckligt, händer ju något varje dag. Vet inte vad man ska göra med alla galningar och gängkriminella, man måste nog börja tidigt i grundskolan och med socialen att de får resurser att få folk på rätt spår i 7-15 års åldern, därefter är det nog kört
Svar från Måns H 2022-07-07 15:35
Hej Peter!

Det här dådet visar om inte annat att massiv polisnärvaro inte löser allt.

Visst behövs att börja tidigt. Föräldrar, förskola.

Men det är inte lätt. Min fru jobbade periodvis på BUP. Ungarna var förvisso inte var i bästa skick, men oftast satt problemet hos föräldrarna. Sen hon jobbat med dem fann hon att deras bedrövliga uppväxt präglat dem.
Oerhört trist är det. Förstår av notiserna idag att offret inte är ett slumpval som ofta annars vid skjutningar och knivattacker på allmän plats. Det kan nog ha sin betydelse för vilken tillgänglighet ministrar och politiker kan ha och vilken övervakning som behövs. Tror dock att Almedalen kommer fortsätta. Men tragiskt är detta. Hälsningar. Björn
Svar från Måns H 2022-07-07 15:20
Hej Björn! Gärningsmannen var enligt Ekot alldeles nyss narkotikapåverkad och missnöjd med den svenska psykiatrin. Offret var känd som enveten och kompetent förkämpe för de psyksjukas bästa.

Själv var jag på väg från ett seminarium där energiministern hamnade på stolen bredvid min. Almedalen i ett nötskal. Han hade med sig ett biträde (som fick min stol) men ingen livvakt. Mötet avslutades ganska exakt samtidigt som attentatet trehundra meter därifrån

Det kan nog behövas fler livvakter framöver. Och bättre omdöme, att ha DJ Battle är dumt nog alltid tycker jag men omdömeslöst den eftermiddagen.
Hej Måns.
Sorgligt, onödigt, meningslöst och nästan outhärdligt. Först i Norge sedan i Danmark och nu i Sverige.
Det måste satsas mer på det psykiatrisk beredskap – det är i alla fall det som det pratas mest om i DK. Mannen bakom skottlossningen i Köpenhamn på söndagskvällen i ett köpcentrum hade varit i kontakt med systemet, men det räckte uppenbarligen inte. 10 sköts - 3 dödade och 7 skadades, däribland en 50-årig svensk och en 16-årig svensk. De tre dödade är en dansk 17-årig pojke, en dansk 17-årig flicka och en 46-årig rysk man som bor i DK.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
PS: Det fins en motsvarighet - på Bornholm hålls ett "Folkemøde" varje sommar enligt samma recept som eras.
Svar från Måns H 2022-07-07 22:45
Bornholm fick idén från Visby!

"Sorgligt, onödigt, meningslöst och nästan outhärdligt." Det stämmer, men samtidigt har man börjat vänja sig. Och då det gäller Almedalen har det faktiskt känts hela tiden att riskerna finns, så mycket högprofilerade politiker och andra kändisar på så liten yta. Polisen har alltid haft stor närvaro, ett tag även ridande polis, och på senare år avspärrningar med betongavvisare och kravallstaket.