Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Nyaste bilen på Almedalen: X-peng.

Nyaste bilen som visades på Almedalen 2022 hade inregistrerats veckan innan.

X-peng är en elbil. Grön enligt registreringsbeviset, en lurig grön kulör som såg gul ut i Almedalssolen. 316 kW toppeffekt, d v s ca 500 hästkrafter. 124 kW, ca 150 hästkrafter, under mer kontinuerlig 30 minutersdrift. Enorma hjul, hjulbas 3 meter. Fyrhjulsdrift. Bilen ser låg ut men är ändå hyfsade 143 cm hög. Batteriet ska räcka 47 mil enligt den lite tuffare testcykeln WLTP. Förbrukning 1,94 kWh per mil är en bra siffra för en så stor bil med fyrhjulsdrift - motsvarar ca 0,2 liter/mil bensin. Toppfart 170 km/h, troligen en elektronisk begränsning.

Tanken är väl att göra som Tesla, hitta en målgrupp som kan betala för att få visa upp sig i ett på sätt och vis miljövänligt fordon som slår de allra flesta fossildrivna i prestanda.

Det här är ju en fotosajt så jag kollade lite extra på kulören. I Almedalens skoningslöst skarpa solljus såg den gul ut. Men lite underexponerad visade bilden en grön bil. Undrar hur kineserna blandat till och applicerat denna färgen!

Vänstra bildhalvan lite underexponerad i kameran, jag brukar ligga i underkant för att inte bränna ut högdagrarna. Kamera Pentax K-1, objektiv vidvinkliga Zeiss Ikon Jena DDR Flektogon 20mm f2,8. Högra bildhalvans exponering justerad till normal vid efterbehandlingen.

Inlagt 2022-07-16 09:06 | Läst 463 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej. Fin bild. Rejäl vidvinkel bra för att visa design. Hur mycket väger kolossen. Hög vikt och stora hjul river upp väldiga mängder skadliga partiklar. Kanske borde förbjudas i innerstan? He-he. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-07-16 12:30
Tjänstevikt 2202 kilo. Dom där överstora hjulen är en konstig modetrend. Kolla rallybilarna, där gäller smala däck. Jag tror 15" fälgar med den däckshöjd som var vanlig förr ger bäst avvägning för vardagskomforten.

En del elbilar, notabelt VW ID 3, visar sig förbruka originaldäcken för snabbt. Då avger dom skadliga partiklar. Att accelerera 0-100 på typ 5 sekunder sliter hårt på däcken, gäller alla bilar inkl elbilar.

Jag råkade ha vidvinkeln på kameran och passade på att utnyttj den. Tack Nisse för kommentaren!
En bra utveckling, om man jämför med en Corvette eller liknade som drar över litern. Jag antar och hoppas att prisutvecklingen blir som plattTV, fast även om jag väntade i många år så kostade första plattTV en 32” 11000:-, köpte en ny 32” till kolonin för några år sedan för 1000:-. När jag ser den utvecklingen för elbilar så slår jag till.

I din sista bild så ser bilen rätt exponerad ut till vänster och himlen den till höger. Har du möjligt att göra redigeringen med en ”rullgardin” i ditt program så kan man just få den effekten att man bara styr vad som ska ljusas upp
ztenlund 2022-07-16 10:28
De plasmor som visades på mässan Digital 98 kostade väl något i stil med 100 tkr och uppåt... Råkar minnas det eftersom jag var med och hjälpte till och städa upp i Pioneers monter när mässan var slut.
pdahlen 2022-07-16 11:17
Martin, mycket måste vara enklare att sätta ihop i en elbil med en elmotor jämfört med en bränsledriven. Det som kostar är ju batteriet och kan man få ner priset på dessa så finns det ju hopp om billigare elbilar. Man borde ju kunna se en liknade utveckling inom systemkameror där det måste vara billigare att sätta ihop utan massa mekanik och speglar, plockar de även bort den mekaniska slutaren så kan nog tillverkningen gå snabbt.

Måns, även den första bilden ser överexponerad ut på min skärm, dvs även huset. Det är egentligen bara himlen som ser OK ut
Svar från Måns H 2022-07-16 12:20
@ Peter: Jag siktade mest på att återge speciella gröna eller gula färgen. Svårt med knallhårda ljuset. Huset är överexponerat men himlen o vegetationen ser OK ut på min skärm.

Elbilsutvecklingen går fort nu! Senaste 60 kWh-batteriet till Renault Megane väger samma 394 kilo som 24 kWh-batteriet till föregångaren Renault Zoe och tar mindre plats. Det går att leasa såna bilar (VW ID3 hör dit) för rimliga pengar fast dom kostar bortåt en halv miljon.
Notera dock.att X-Peng är ett märke, så det finns flera modeller. Det där är väl P7. Personligen är jag väl inte så sugen på att ha en Jinping Motors, så att säga... ;)
Svar från Måns H 2022-07-16 12:06
Jajamän, P7.

Sen Volvo (personbilsidan) blev Kinaägt så har Svensson blundat hårt och tänkt Hisisngen, förträngt Kina.

Inte lätt detta. Skjortan jag har på mig är sydd i Kina. Det står Huawei på routern. Datorn är designad i Californien och byggd i Kina.

Egna bilen är faktiskt byggd inom EU. Snåldiesel, jag kör på HVO 100. Hoppas soppan är från Finland.
Läcker bil, lite dyr för de flesta att slänga upp de kontanterna. Men el är bra! Min dotter hade sin begagnade eldrivna Nissan på service i dagarna, 300 kr inkl torkarbyte! Men är det inte de som DS (Citroen) är bråk med för loggan? Det är ju ganska lika märken på huven, men inte riktigt.