Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Leicafotografs bror sköt ihjäl fem skolflickor

Berörande skildring i lördagens SvD 16 juli 2022. Numera Stockholmsbaserade fotografen Zachary Roberts fick ett förtvivlat samtal från sin mamma då han bodde i New York. Till slut fattade han att hans egen bror var den som begått den senaste skolskjutningen och sen tagit livet av sig. Zachary ville bara bort, men ett samtal från en man i den Amishförsamling som drabbats fick honom att åka till broderns begravning. Alla var helt tomma i blicken, några grät, utom Amishförsamlingen. De kom samlade och djupt allvarliga. En mamma till två av offren tog kontakt med Zacharys mamma  och sa att jag har förlorat två barn, men även du har förlorat, din son. Jag sörjer med dig.

Amish är en kristen sekt som är djupt otidsenlig. De är så självförsörjande det nånsin går, åker häst och vagn i stället för bil, talar en ålderdomlig tysk dialekt inbördes men lär sig engelska för att fungera i USA. Icke-våld är en princip de tar på allvar men inte är lätt att följa heller för dem, det var en kamp ända in i själen för dem att gå på begravningen och att ta kontakt med Zacharys mamma och den kampen fortsatte länge.

I dagens värld där avgaserna från fossila bränslen ställer klimatet på ända och krigen krossar människor och förbrukar resurser ser det ut som om det är Amish som har rätt.

Skärmdump 2022-07-17.

Zachary Roberts är frilansfotograf. "

Inlagt 2022-07-17 17:49 | Läst 573 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Amish, då tänker jag direkt på ”Witness”, vittne till mord med Harrison Ford. Kom 1985. En rätt bra rulle som nog stått sig.
/Gunnar S
Svar från Måns H 2022-07-18 10:47
Kollade lite om filmen. Filmen var en sån där som hittade allt fler tittare med tiden. Flera tunga nomineringar. Amerikansk, att det är våld som löser problem, fast Amish är goa på sitt sätt.