Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Dall E-2 skapar moderna Cityscapes

Förra bloggen visade fyra medeltidsmiljöbilder påhittade av Open AI-roboten Dall E 2. Här fyra som den genererat med instruktionen "Modern cityscape".

Och visst ser bilderna ut som moderna stadslandskap?

Det finns en del arkitektoniska missar men absolut inga som går upp mot sånt som redan byggts, kolla t ex Arkitekturupprorets skämslistor. Programmet är genomgående noga med att återge vertikala linjer lodräta, t o m lite lagom inåtlutande!  Perspektiven ser tämligen övertygande ut.

1. Mjae. Inget vidare varken som bild eller stadslandskap tycker jag.

2. Här händer det saker! En rund cylinder bakom ett höghus t v, en skyskrapa med urkarvat hörn i mitten (arkitekten har skavt bort det som förr behövdes för att skapa stadga, visar alltså fingret åt gamla konventioner) och till höger en skapelse som det säkert finns förebild till nånstans, men som både modernister och arkitekturupprorsmakare kan enas om att ogilla.

3. Dall E-2 har ju sin bas i oerhört många bilder så den här vyn där multimillionhöghus samsas med elledningar finns nog också nånstans.

5. Rätt så snoffsig vy tycker jag. Så pass snoffsig att jag bad Dall e-2 ta fram variationer.

4 C. Alla variationerna var överexponerade i mitten. Den här är den mest tilltalande enligt min uppfattning. Det finns ju många som vill bygga såna här miljöer och även såna som väljer att bo på det här sättet.

Dall E-2 kanske kan ta fram förslag till arkitekttävlingar? Man ber det om några dussin förslag och väljer sen ut det häftigaste. Texterna tar chattroboten GPT-3 fram, den är ett textgenereringsverktyg som är bra på säljande texter. Nånstans på nätet kanske också finns program som kan ta fram ritningar ur perspektiven. I stället för att skissa - jobba - skissa och rödögda leverera tävlingsförslaget strax före midnatt sista dan kan robotarna göra jobbet.

Behövs jury? Det kan vara effektivare att låta AI bedöma förslagen. Behövs stadslandskapen? Det kan räcka med datorhallar.

 

Inlagt 2022-12-30 10:21 | Läst 503 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag gillar dina avslutande meningar. Sedan förstår jag inte vad det hela är bra till? Du tar upp några förslag - men det är ju smalare än smalt. Så - det handlar om digital lek alltså.
Svar från Måns H 2022-12-30 10:45
Tack Peter! Vad är det hela bra till? Som digital lek kan det vara okej, annars har jag mest dubier.
Khalad 2022-12-31 21:35
Hej Peter, vet att jag tidigare nämnt att AI kommer få stor stor betydelse inom medicin. Redan nu slår AI de mest erfarna läkarna när det gäller att diagnosticera tidig cancer. Det finns en rad applikationer under arbete Hälsningar/ Björn
Bra att Du visar oss!
"Bildens innehåll är det viktigaste och inte hur bilden kommit till", har det alltid sagts i fotodiskussioner.
Ett påstående som är så fel som det kan bli, när man tänker på vad som kan göras med AI.
Och AI finns till viss del redan i mobilen och i våra digitala kameror.
Med detta i tanken ska jag fotografera mer analogt nästa år resp använda mina analoga objektiv på min Z6, i alla fall så mycket som möjligt.
Men jag är medveten om att jag inte kan undvika AI helt, jag har ju även en skanner och Lightroom.
Men några besök i mörkrummet ska det bli.
Gott Nytt År!
Svar från Måns H 2022-12-30 19:53
Tack Wolfgang för intressanta synpunkter!

Världen blir allt underligare. Att målningar inte är fotorealistiska och under en period inte ens fick vara föreställande har man ju vant sig vid. Nu kommer AI-genererade bilder och snart nog blir det lätt och billigt att ta fram deep fake videor.

Och som du skriver finns en hel del AI även i kamerorna - min tämligen basic Iphone SE 2020 producerar bättre bilder ur pyttelilla sensorn än vad som vore möjligt utan avancerade algoritmer. Kanske också att AI viftar med sin trollstav.
Hej Måns, har inte hittat fram till något bra AI-program än. Försökte med chattprogrammet du testat men har inte lyckats hitta fram till läge för egen instruktion/testmening. Ännu mindre detta ovan. Har du några bra förslag, vore skoj att testa. Hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2022-12-31 22:50
Hej Björn! Jag hade säkert nybörjartur att det funkade. Har nu startat om datorn så jag vet inte ens hur det gick till. Håller din fråga i åtanke!
Svar från Måns H 2023-01-01 12:59
Hej igen Björn!

Här inloggningslänk till chattroboten på Open AI:

https://chat.openai.com/auth/login

Hittade en delvis humanskriven essä i SvD, bra genomgång, en översättning från The Atlantic:

https://www.svd.se/a/RG1p4x/hajpade-ai-chattroboten-chat-gpt-dummare-an-du-tror