Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Misslyckad reparation Pentax kamera - FIXAT!

Misslyckanden ska rapporteras tycker jag. Då slipper andra göra onödiga misstag. Och kanske kan nån ge sig attan på att lyckas där andra rapporterat misslyckanden!

Mitt aktuella misslyckande var att laga min Pentax S1 som jag fick 1961. Den är tämligen nyservad, men häromveckan var det tvärstopp i maskineriet då jag skulle blindavfyra. Jag hittade ett tips på nätet. Problemet går ofta att fixa själv på en Spotmatic. Och dom är ju snarlika. Så här skulle fixas och rapporteras! Länk till Spotmaticreparation:

http://forum.mflenses.com/jammed-spotmatic-t7169.html

Man börjar med att ta bort bottenplattan. Den sitter med 4 skruvar. Lätt som en plätt trodde jag. Men icke, spåren i skruvskallarna var smalare än moderna skruvmejslar och skruvarna satt hårt fast.

Jag letade reda på skruvmejslar av äldre årgång, rensade spåren i skruvarna och slipade till mejslarna lite grann. Då gick det att lossa skruvarna. Sen var det bara att lyfta bort bottenplattan. Den passade exakt, det här är kvalitetsgrejor.

Därinne såg det inte ut som i en Spotmatic. Inget verkade ha hoppat ur, allt såg helt ut.

Det står R på knappen man trycker in för att frigöra tandade hjulet i filmbanan. Då kan man spola tillbaka filmen. Lite till vänster, ovanför röda pricken, centrum för axeln som frammatningsspaken sitter på. Rött lack, fabriksinställningar som fabriken låste 1961. Hur jag än fipplade förblev frammatningen och därmed avtrycket  låst.

Ny vända på Internet. Jag hittade verkstadshandboken till Pentax S3. Den ska också gälla för S1 och S1a. På felsökningslistan stod "mitt" fel allra överst, och även boten: Byt fjädern C19. En sprängskiss visade var fjädern ifråga sitter:

Att byta verkar kräva en omfattande demontering. Jag klarar inte den reparationen själv, hade fullt sjå att pilla dit de där fyra skruvarna som håller bottenplattan. M 1,4 är smått! Och jag har ju ingen fjäder C19 heller. Kameran får nog bli stående oreparerad i vitrinskåpet, men jag ska väl ändå kolla med servicemannen, jag är rätt så fästad vid första egna kameran.

-----

PS: Fredriks länk om Pentax SV visade en metod som funkade för min S1! Återkommer med ny blogg med detaljerna.

Inlagt 2023-01-08 09:12 | Läst 1056 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag misstänker att det verkligen är fjäder C 19. Av alla ingående delar så är den mest misstänkt för att av ålder och användning ha råkat ut för metallutmattning och följande bristning - men man skall komma ihåg att underlaget för det bara är gissningar, ord, och en reservdelsskiss på nätet.

Jag drev som du vet en professionell reparationsverksamhet av gamla Contax i uppåt 15 år. Om man skall lära sig sådant, så går det inte att läsa sig till det. Man kan alltså inte bara gå in på nätet, och så fixar sig saker och ting. Man måste i verkligheten penetrera den mekaniska konstruktionen på ett sådant sätt att man i grunden begriper hur konstruktörerna har tänkt med sitt arbete. Sådant kan man alltså inte läsa sig till.
När till exempel Bengan ville lära sig lite Contaxreparation, fick han stå bakom min axel, medan jag pekade med skruvmejseln, och berättade.
Benganbus 2023-01-08 10:57
Håller helt med dig Peter! IRL med lärare!
Sedan måste man gå hem och fortsätta träna på det man fått lära sig!
/B
Jag har också ägnat mig åt den här typen av kamerafixande. Kan vara lärorikt och lite kul om man är intresserad av teknik och mekanik. Det mest givande med de här hemmaoperationerna ligger inte sällan i att försöka förstå mekaniken som Peter beskriver. Men risken att man ”lagar sönder” reparationsobjektet är alltid överhängande och det måste man ta med i beräkningen. Dyrare objekt gör man nog bäst i att lämna till välrenommerad reparatör.

Oftast så slutar väl den egna operationen som du beskriver, det krävs en reservdel som i princip är omöjlig att hitta om man inte reparerar kameror professionellt eller har en reservdelskamera.

Med allt detta sagt så hittade jag en video på nätet som tar upp ett problem som verkar likna ditt och på en liknande kamera (SV) Filmen ger en överblick över hur mekaniken ska arbeta. Kan ju vara av akademiskt intresse, om inte annat.

https://www.youtube.com/watch?v=CsTY_Dnqlqk

/F
Svar från Måns H 2023-01-08 11:28
@ Fredrik: Intressant video! SV ser likadan ut som S1 i de aktuella avseendena. I videon lyckades ju hemmafixningen och åtgärden skulle ligga inom räckhåll för mig. Kan var värd att testa.

Min kamera har inget större kommersiellt värde, för några år sen gick dom för nästan ingenting, nu försöker säljarna få ut nån tusenlapp eller mer. Men den har ett emotionellt värde för mig, min första egna kamera. Serienumret sitter ingraverat på toppkåpan som med brassing och en del smärre bucklor vittnar om att kameran varit med ett tag.
Svar från Måns H 2023-01-08 19:34
Hej igen Fredrik!

STORT TACK för länken! Metoden funkade på min S1, nu går den igen. Återkommer med full rapport i ny blogg.
Fredrikpersson 2023-01-08 20:56
Hej Måns, Vad kul att höra! Grattis till väl genomförd hemmareparation av din S1:a. Ser fram emot din rapport.

/F
Jag hittade alltså Pentax verkstadshandbok på nätet, engelska versionen. Väldigt mycket info och mot slutet felsökningsguiden som hade mitt problem först och boten, byt fjädern C19. Kameran är 60 år och som du skriver kan ålder + användning vara rimlig orsak. Slutaren byttes kring 1980 och kameran fick proffsservice för några år sen.

Intressant att se hur oerhört många delar kameran har. Pentax hade lyckats få handhavandet tämligen rättframt. Snabbframmatning med en spak, ett enda vred för slutartiden, spegeln går tillbaka. Men under skalet desto mer komplext.

Den som ska lära sig reparera detta måste både vara skarpsynt, stadig på handen, engagerad, tålmodig och att få gå i lära är ju bästa vägen. Att lära sig själv är kanske inte omöjligt för den som har de egenskaperna, men det skulle gå åt en hel del kameror under lärotiden.
syntax 2023-01-08 11:39
Det är just kameror som det går åt Måns.
När jag ville lära mig att reparera gamla Contax, så var det en följd av mina egna stora kamerasamlingar - och kostnaderna som ligger i detta. Nu hade jag en jäkla tur, det fanns något som heter Kiev, och äldre sådana är tämligen exakta repliker av Contax - men till bråkdelen av kostnaden för Contax original. Jag tror att jag destruerade tre Kievkameror, innan jag hade kläm på hur konstruktören Hubert Nerwin hade tänkt.

En Contax III från 1936 exempelvis innehåller 800 delar. Dessa är tillverkade i stål, olika legeringar av järn, och mässing.

I det här sammanhanget vill jag gärna berätta (eftersom jag är en av de få som vet i grunden) att en äldre Kievkamera är en mycket trogen och välbyggd replika av originalet Contax - men till kanske tiondelen av priset. Sätt en Zeissoptik för Contax på en sådan Kiev - och du har riktig Contaxfotografi.
Kollade på Hubert Nerwin och fick världshistoria på köpet. Tyskt 1930-tal, kriget, sovjetisk kameratillverkning (Contaxkopior) i Ukraina. Och Nerwin hann med att vara verksam även i Västtyskland och USA, ständigt i framkant, både med avancerade specialkameror och produkter för massmarknaden.

Fototeknikens utveckling är hårt sammantvinnad med världshistorien!
syntax 2023-01-08 13:02
Tacksamt med ovanliga namn när man letar på nätet. Sänder lite av den varan ur egen fatabur på mailen.
S1 var den första kamera jag skaffade mig i slutet av 1960-talet. Efter några år bytte jag in den mot den mer avancerade Spotmatic. Den hade inbyggd exponeringsmätare i strålgången. Den har jag fortfarande kvar fast den har sina krämpor. På senare år har jag köpt en Spotmatic F, som är mer lätthanterlig då den mäter vid full bländaröppning. Den fungerar prickfritt fortfarande.
/Torbjörn
Svar från Måns H 2023-01-08 17:28
Spotmatic F, låter som om den har allt utom AF! Länken högst upp i mitt inlägg visar hur man ibland kan få igång een Spomatic som låst sig. Några milligram bra olja kan också vara en hjälp antar jag.

For min del är det affektionsvärdet som gör att jag funderar på att få min S1 att funka igen. Ska just tll att kolla länken Fredrik lade in.