Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Musikens hus del 1

Ett hus från 1804 i kvarteret Knäppingsborg i Norrköping har efter skiftande öden gjorts i ordning till musikverkstad. Ett bevis så gott som något på att men inte måste riva och bygga nytt för att tillgodose ett nytt ändamål! Byggnaden uppfördes som kök åt tobaksfabrikören Swartz och har på senare år bl a inrymt Crazy Pictures filmproduktion.

En hel del ursprungliga detaljer finns kvar. Detta tack vare Michael Ståhls fastighetsbolag som tog sig an hela kvarteret och anlitade Fredrikssons Arkitektkontor, nuvarande ägaren Castellum som mirakulöst nog verkar fullfölja och grabbarna som startat Musikens hus och fått Castellum att bygga om för ändamålet.

Här en musikentusiast som ser fram mot att jobba i nygamla lokalerna.

Gamla fönstren har gjorts i ordning och definierar huset utåt. För att få ljudtätt har man monterat ganska extrema innanfönster, jag provknackade på glaset och det är helt stumt, som att knacka på massiv sten.

Inspelningsstudio

Stans minsta scen, här med Erika Persson

Inlagt 2023-03-15 20:23 | Läst 351 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Roligt när det fungerar, när gamla hus finner ny meningsfull användning.
Jag kommer ihåg problematiken från min tid som antikvarie vid Stockholms stadsmuseum. Det håller inte att ha ett jätteinnehav av av museala fastigheter. Vem skall betala? Gamla hus måste finna ny användning.
Svar från Måns H 2023-03-15 23:41
Hus ska användas! Några kan väl hållas i stånd musealt, men ett jätteinnehav blir precis som du skriver övermäktigt.

Ett stort problemet i sammanhanget är svenskarnas vurm för att allt ska vara nytt. Samtidigt så blir faktiskt såna här vettiga ombyggnader väldigt uppskattade. Men det är motvind, då byggnadsvårdsföreningen startade tänkte sig grundarna nåra hundra tusen medlemmar ungefär som naturskyddsföreningen hade på den tiden. Nu har naturskyddsföreningen mnskat till 230 000 och byggnadsvårdsföreningen segat sig upp till cirka 6500.

Bra i alla fall det aktuella fastighetsbolaget hållit fast vid att ha även gamla hus och se till att de används.
Hej Måns - fint dokumenterat.
Första bilden är helt i topp – tycker jag. Precis som detaljbilden - gillas mycket.
De speciella fönstren måste kunna användas i lägenheter som "vender" ut mot hårt trafikerade och bullriga gator.
Är det så det heter ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Måns H 2023-03-16 18:55
Tack Erik!

Visst kan sådana fönster användas även i lägenheter som "vetter ut" eller "ligger vid" bullriga gator/vägar.

De här fönstren är extrema. Om ett gammalt dubbelfönster med 2 rutor av 2 mm glas får en tredje ruta av mycket tyngre glas, 6 mm är ett vanligt val, räcker detta oftast för att få ner bullret inomhus till en nivå som de flesta tycker är helt okej.
Erik Madsen 2023-03-16 20:07
OK.
//ERIK//