Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Zeissobjektivet från Jena, DDR är framme!

Förledd av Wolfgang Gerlachs bilder från Malmö tagna med ett östtyskt veteranobjektiv föll jag för frestelsen att köpa ett liknade. Letade på tyska ebay tills jag hittade ett som verkade OK. Det såldes i originalkogret av en säljare med 100% nöjda kunder. 29 november var det enligt  spårningsfunktionen  framme på DHLs depå tvärs över gatan där jag bor.

Bilden tagen med Pentax K-1 0ch "nya" objektivet Carl Zeiss Jena DDR Tessar 2.8/50 på full öppning. ISO 400.

Jag fick ingen avisering utan frågade på plats. Nä det numret finns inte sa grabbarna bakom disken. Du har nog skrivit fel.

Så jag kollade igen på datorn. Numret stämde. Paketet skulle vara framme. Jag klickade vidare till DHLs hemsida. Där fanns nya fakta. Paketet hade levererats till Coop Saluhallen några kvarter bort.

Jag gick dit. Numret finns inte sa tjejen bakom disken. Paketet finns här sa jag, det framgår på DHLs hemsida. Tjejen dök djupare ner i systemet och hittade paketet! Och jag stod som mottagare och fick hämta det!

Säljaren hade gjort ett bra förpackningsjobb. Rejäl kartong noga tejpad, stötdämpning med ljusgröna frigolitbollar, plastpåse runt kogret och därinne en plastpåse kring själva objektivet: Carl Zeiss Jena DDR nr 10310593 Tessar 2.8/50.

Mitt exemplar har M42-gänga. Till Pentax kameror finns en närmast genial adapter. Den togs fram då Pentax bytte från M42 till K-bajonett. Alla skulle kunna fortsätta med de objektiv de hade. Objektivets baksida bottnar precis som förr direkt mot kamerakroppen.

Riktigt tidiga M42-objektiv funkar väldigt enkelt. Det här har springbländare och då blir det mer komplicerat. Man ställer kameran på läge M för manuell och trycker på en grön knapp innan man trycker av. Då exponerar kameran bilden med objektivets bländarinställning och den exponeringskompensation man valt. Utan den omvägen tas bilden på full öppning.

Jag testade i mörkret i går kväll. Bländare 4, ISO 800, DNG/RAW och framkallning åt det enkla hållet. Ingen brusreducering, ingen ändrad mättnad. Det brukar vara ångestladdat att testa ett nytt objektiv, men sen jag kommit ihåg den där omvägen till gröna knappen så kändes detta trevligt att jobba med.

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

 Zeiss Tessar på bländare 4, ISO 800

Objektivet marknadsfördes som Adler Auge, Örnöga, och det stämde väldigt bra väldigt länge. Det är fortfarande tillräckligt skarpt. Jämför med Rolls Royce som länge avstod från att ange hästkrafter på sina motorer bara noterade att effekten var "adequate", tillräcklig. Jag tänker inte sikta på att jaga skärpa utan försöka hitta sånt som ger bilderna karaktär.

Inlagt 2023-12-03 10:05 | Läst 371 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Testet verkar lite svajigt? Ser bättre ut på full öppning än nedbländat. Vore kul att se lite vanliga dagljusbilder nedbländat. Jag misstänker att gluggen kan lite mer än vad som framgår här.

Numret 10310593, ger besked om att det är i en serie om 1500 objektiv som lämnade Zeiss i Jena den 5 april 1978.
Svar från Måns H 2023-12-03 11:05
5 april 1978! Oj vilket besked! Tack!

Jag använde ordet "testade" men nåt test var det ju inte, borde skrivit "kollade". Första bilden togs med stativ, övriga på fri hand i mörkret. Bara en koll att det faktiskt blev bilder. Ska bli kul att kolla mer framöver.
syntax 2023-12-03 11:47
Jag har tillgång till Carl Zeiss Jena registerkort, som följde varje tillverkningsomgång.
Anledningen till mitt påpekande var att du uttryckte dig i sådana termer att man kan misstänka att du inte kände dig helt nöjd. Jag pekade då på en möjlig anledning... :-)
ztenlund 2023-12-03 12:01
Ska jag gå efter bilderna ovan så får jag intrycket att objektivet är klart mindre skarpt på vänster- än högersidan, både i bild 1 och 2 och kanske bild 4. Bild 3 är lite för suddig generellt, så där är det svårt att säga något. Jag hade nog gjort ett mer metodiskt test för att se om objektivet är helt friskt.

(Vis av erfarenheten att även objektiv som är "testade" av handlare t ex kan vara tydligt decentrerade...)
syntax 2023-12-03 12:54
Tessaren är ju en klassisk triplett. Det betyder att uppbyggnaden är helt osymmetrisk med ett centralt konkav/konkavt negativt linselement. Kraven på god centrering är därför höga. Sådant brukar inte fallera i Jena, men vi får se...

I bild nr 1 tagen på stativ och f:2.8 kan jag inte se några större skärpeförluster i något av hörnan. Ett sådant resultat på full glugg tyder ju snarast på både god centering och bra allmänstandard - men som sagt, vi får avvakta vidare fotografering.
ztenlund 2023-12-03 13:34
Det jag menar är detta, bara lagt högerkant i ett eget fönster över vänsterkant och skärmdumpat:

https://martinstenlund.se/files/temp/zeiss_gata_h-v.jpg
https://martinstenlund.se/files/temp/zeiss_filmstaden_h-v.jpg

Hade det bara varit en bild hade jag skrivit upp det på slumpen, men jag tycker att det verkar vara mer konsekvent än så, även om underlaget förstås är lite tunt för närvarande.
Svar från Måns H 2023-12-03 17:20
@Peter: "inte helt nöjd" gällde nog mig själv, hade glömt proceduren för att ta nedbländade bilder. Och så försökte jag lägga in proceduren på "User" men fick det inte att funka.
Svar från Måns H 2023-12-03 17:21
@ Martin: Se svar nedan!
Svar från Måns H 2023-12-03 17:26
@ Martin: Oj vilket jobb du gjort! Verkligen hjälpsamt. Visst syns klar skillnad vänster/höger!

Nu kom jag på att jag satte på ett motljusskydd tämligen omgående. Det kändes en aning ojämnt i gängorna, kan ha skapat spänningar som syns i bilden. Jag har tagit av det och återkommer med nya bilder. Hoppas du o Peter kan kolla igen! Jag har returrätt på objektivet.
Hej Måns, nu känner jag viss ansvar att Du blir lika nöjd som jag är. Första bilden på full öppning ser ju tillräckligt bra ut, medan jag har svårt att bedöma nattbilder.
Pentax egen adapter är en bra grej även om Du måste gå omvägen via den gröna knappen.
Jag själv köpte en rejäl och dyr adapter från tyska Novoflex för Z6:an och den har M42-gängor på objektivsidan. Den funkar utan omvägar.

Det ska bli intressant att se fler testbilder! För mig var det viktigt att få ett objektiv med karaktär som de digitala gluggar inte har. Skärpan är bra och räcker till. Hur det ser ut i hörnen bryr jag mig inte om, eftersom detta är ju inget reproobjektiv. Full öppning är för mig också mindre intressant.

Mvh Wolfgang
ztenlund 2023-12-03 15:36
Om det behövs vill jag bara understryka att mina kommentarer ovan inte handlar om huruvida objektivet är skarpt i hörnen eller hur skarpt eller inte skarpt det är, utan att jag tycker att det åtminstone i bilderna ovan ser ut som att skärpan inte är jämnt fördelad (inte särskilt bra till vänster och rätt bra till höger). Ifall det är så är det ju inte en egenskap hos konstruktionen, utan härrör det från objektivet så beror det på det specifika exemplaret.

Ska jag gissa utifrån det så är bild 3 på högkant tagen med greppet uppåt, då det ser mindre suddigt ut upptill, men det finns inte lika mycket att gå på där.
Wolfgang 2023-12-03 16:56
Martin, jag tänkte inte på Din kommentar som var bra, utan på den vanliga diskussionen på FS betr skärpa i hörnen. Din kommentar var viktig för Måns så att han kan kolla objektivet noga på nytt! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-12-03 17:32
@ Wolfgang: Du har inspirerat men jag är fullt medveten om att det kan skilja mellan exemplar. Ditt var ju "mint" och mitt snarare välhållet än "mint".

Inte heller jag är ute efter skärpa utan karaktär, men om det skulle vara nåt direkt fel på objektivet så kan jag lämna tillbaka det, har öppet köp ett par veckor.
Wolfgang 2023-12-03 18:22
Det var ju bra med öppet köp! Jag håller tummarna! Mvh Wolfgang