Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Alstäde skog. Pinhole. Zeiss.

I förrgår tog jag mig till naturreservatet Alstäde skog i "min" socken Fröjel på Gotland. Wiki Loves Nature pågår nu i maj. Det känns meningsfullt att bidra med bilder till Wikipedia, särskilt där Wikimedia saknar bilder. Och så finns ett tävlingsmoment!

Min bildidé var nåt mörkt urskogsaktigt med enstaka solstrimma i. På platsen visade sig idén vara helt fel. Alstäde skog är som skog var förr, innan trakthyggena. Jag fick en fin naturupplevelse! Tystnad och fågelsång, men inga bilder.

Igår tog jag nya tag! Först en pinholekamerabild med jättestort skärpedjup. Årsskottet på granen är ett par  centimeter framför "objektivets" optiska komponent, ett litet hål  0,25 mm. Eller kanske det ska stå oskärpedjup? Pinholebilder saknar skärpa.

Pentax K-1 med hemgjort pinholeobjektiv cirka 0,25mm. ISO 200, exponeringstid 4 sekunder.

Sen bytte jag till ett 35 mm objektiv. Då hördes gäss långt där uppe! Gäss hör ju inte till skogsmiljön , de bara råkade åka förbi. Jag lyfte ändå kameran. Rätt många gäss fastnade på sensorn! Bilden är croppad nästan till 1:1 för att gässen ska synas här på Fotosidan.

Pentax K-1 med Pentax FA 35mm f2 @ f5,6.

Till slut tog jag fram mitt 20mm Zeissobjektiv. Med det kunde man börja se skogen trots alla trän!

Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f2,8 @ f11.

Inlagt 2024-05-21 01:24 | Läst 861 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Härlig miljö du skildrar här, maj är fantastiskt rent fågelmässigt, och fåglarna nästan 'skriker' när vädret är fint.. Gäller att komma ihåg de här dagarna, att minnas när hösten blir ruggig! Kul med 'oskärpedjupet' också, det fungerar fint! Gissar att gässen är vitkindade gäss på väg mot Ryska ishavskusten och Novaja Semlja, det är där dom häckar mest.. Jag har tidigare år sett dom passera södra Öland i maj i tiotusental på en dag.. Hälsn!
Svar från Måns H 2024-05-21 19:41
Hej Jan! Det var fint med en "vanlig" skog som skogen var förr. Och kul att testa oskärpedjupet.

De vitkindade har tagit över i allt högre grad. För femtio år sen var de ovanliga, men Länsstyrelsen stöttade dem. Naturvårdarna tyckte väl att det var kul med nåt tämligen nytt. Bönder fick ersättning för uppätna grödor.
ehrsa 2024-05-21 22:01
Fast de Vitkindade du ser där är inte några som häckar här i Sverige, de är på väg längre norrut troligen väl medvetna om att dit dom ska har knappt vintern hunnit ta slut än.. norra Sibirien! Dom kommer korsa Östersjön nånstans norr om Gotland och sedan över mot Finska viken och sedan nån 'diagonal' vidare upp till ishavskusten.. Nått sånt, och förmodligen är det midnattssol dit dom ska.. Så dom hinner mycket däruppe under den tid dom är där.. 'Våra Vitkindade' som häckar bl.a. på Djurgården lär vara ättlingar till 'Skansengäss' och har säkert redan 'smått' simmandes, och är helt orädda dessutom!
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-05-21 22:29
För 50 år sen betalade Länsstyrelsen på Gotland bönder för att hålla med färdkost!

Nu frågade jag Bing: "Betalar länsstyrelsen på Gotland bidrag åt bönder för att vitkindade gäss ska få något att äta?"

Mirakulöst nog svarade Bing!

"Ja, Länsstyrelsen på Gotland beviljar faktiskt bidrag till bönder för att hantera problemen med vitkindade gäss som betar och trampar ned grödor på åkrarna. Dessa gäss kan orsaka skador på grödorna, och deras spillning kan försämra grödornas kvalitet. För att minska skadorna tillåter Länsstyrelsen skyddsjakt på vitkindade gäss under vissa perioder (1). Tilldelningen är tio gäss per lantbrukare, och de kan också bevilja bidrag för förebyggande åtgärder som spegelskrämmor och flaggor. Årligen betalar Länsstyrelsen ut närmare 1,2 miljoner kronor i ersättning till öns lantbrukare för viltskador på grödor (1). Så, för att svara på din fråga: Ja, det finns stöd och bidrag till bönder på Gotland för att hantera vitkindade gäss och deras påverkan på grödor.
Jopp! Man ser skogen och alla träd, ser även gässen. En rejäl sträcka med dem.
Fin naturuppleve du fick.
Svar från Måns H 2024-05-21 19:42
Tack Margareta för uppmuntrande kommentar!
Alltid intressanta blogginlägg från dig Måns 👍
Svar från Måns H 2024-05-22 08:19
Tack Mats! Fint komma ut ur stan emellanåt!
Oskärpedjup är väl ett bra ord för att beskriva en egenskap hos ett hålkamera-"objektiv" tycker jag.

Bilden på gässen som inramas av trädkronorna gillar jag. Det är en skogsbild i någon mening då du uppenbarligen befinner dig i skogen och ser gässen i den stora V-formeringen som inte är så välorganiserad. Jag kan tänka mig att de lät en hel del.

Ett raktecknande 20 mm är ett användbart objektiv både i skogslandskapet och i stadslandskapet. Jag har ett Canon FDn 20 mm 2,8 som låg i träda i många år men som nu används igen till en Sony A7 II.