Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Anstalten

"Gillas. Gustaf". Så  skrev Gustav III på ritningarna till fängelset i Norrköping. Med tillägget att det måste bli mer luft för de dömde. Det vart väldigt högt i tak i cellerna. Fängelset var i drift 223 år och hann byggas om många gånger.

Först kronospinnhus för kvinnliga fångar. De användes som arbetskraft. Då hade även allmänheten tillträde till kyrksalen. Senare slutförvaring av livstidsdömda. Mot slutet modernare vårdinrättning. Sist även häkte. Kolla gärna Wikipedia, en fascinerande historik som säger mycket om Sverige.

Fängelset lades ner 2013. Riksbyggen köpte alltihopa, troligen utan att inse vidden av att anstalten är ett byggnadsminne. I det ingår begravningsplatsen där 400 personer jordfästs. Riksbyggen vill bygga om till ljust och fräscht och absolut inte ha 400 döingar  på tomten. Så projektet har stannat upp.

Samtidigt har det visat sig vara förhastat att lägga ner redan efter 223 år. Kriminalvårdsstyrelsen måste bygga nytt. Mitt förslag: Bygg om fängelset till fängelse.

Svartvitkonverterad färgbild. Pentax K-1 med Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm f 2,8 @ f/8. 1/50 sek. ISO 200.

Inlagt 2021-09-19 11:20 | Läst 201 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej. Bra fängelse som detta kan säkert göra tjänst ett par hundra år till. Fin vattenyta och himmel. Hälsar NL
Tack Nils-Erik! Det var ju himlen och vattnet jag såg, trodde då att mellanzonen skulle kunna "bli nåt" men fick nöja mig med silhuetten.
Låter klokt. Och en vacker himmel speglar sig i Strömmen, hälsningar/ Björn