Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Att välja den rätta tegelväggen för fotografiska tester

Roger Cicala, supernörden med firma Lensrentals skrev en blogg 2021-04-01 "Selecting the Proper Brick Wall for Photographic Tests", d v s "Att välja den rätta tegelväggen för fotografiska tester". Riktigt rolig läsning, rekommenderas!

https://www.lensrentals.com/blog/2021/04/selecting-the-proper-brick-wall-for-photographic-tests/

Här är hans puffbild:

Jag ville översätta  till Norrköpingsförhållanden. Hitta den rätta väggen. Och började med Rådhuset. Det är en skolbok i föredömlig byggnadsteknik. Grundmurarna står på pålar till fast botten. Teglet är hårdbränt från Hälsingborgs Ångtegelbruk. Allt är perfekt sen över 100 år.

Tyvärr valde arkitekten Gustaf Clason att lägga in både ett flertal fönster och band av Vätögranit i fasaden. Det var lögn att hitta ett fasadutsnitt med tegel ut i alla fyra bildhörnen. Objektivet jag testade, Carl Zeiss Jena DDR Flektogon 20mm, är väldigt vidvinkligt. Så det kom det med både trottoar och sockel.

Bilden visar för mycket av Tyska Torgets beläggning och byggnadens sockel,  för litet tegelvägg och för många fönster.

Jag letade vidare. Hittade en vacker vägg av handslaget tegel med utskjutande fogar, såna var vanliga för 130 år sedan.

En gammal bryggeribyggnad i kvarteret Bryggeriet på Bryggaregatan. Jag gillade väggen men den passade inte för objektivtestning, för mycket oregelbundenheter.

Till slut hittade jag en fönsterlös vägg! Men så den såg ut! Det hörde  ofta till muraryrket att vara lite på kaluven. Om verkmästaren då sände hem jobbarna tills de var nyktra behövde det inte uppstå någon skada. Men om även verkmästaren släckt törsten med nåt annat än vatten kunde det bli så här:

Kvarteret Bryggeriet i Norrköping. Just den här väggen är ett sentida tillägg, en extra brandmur. Vertikalfogarnas vinglighet beror inte på objektivet!

 Horisontalerna visade sig dessbättre vara raka, så jag jobbade vidare.

Testbilden har sina brister. Jag stod inte exakt vinkelrätt mot  väggen. Upptill är den bäst och visar att objektivet tecknar rakt nästan ända ut i  hörnen. Vid yttersta tegelstenarna inträder lite kuddformig distorsion. Mitt nya motljuskydd mörkar ner de yttersta hörnen. Ska åtgärdas, men ännu tar jag inte fram metallsågen.

Om nån läsare hunnit ända hit och undrar vad jag håller på med, så är inlägget allvarligt menat då det gäller objektivet, men i övrigt inspirerat av Roger Cicalas blogg från 1 april 2020!

Inlagt 2021-06-29 08:51 | Läst 1176 ggr. | Permalink

"Du får gå närmare om det är för mycket Vätö-granit i vägen :-)"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag gillar ditt blogginlägg! :)
B)
Svar från Måns H 2021-06-29 18:07
Tack Bengt, man försöker!
Hej,
Robert Cicalas är alltid värd att läsa. Full av tung kunskap. Många av hans tester faller högt över min kunskap.
Men han lär vara mycket tillförlitlig, utan kommersiella bindningar till kameratillverkare. Han har ju i många fall visat hur skör kvaliteten är i branschen.
Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2021-06-29 18:09
Tack Bob!

Kolla länken till Roger C, mitt inlägg har varit i hans säck innan det kom i min påse!
Du får gå närmare om det är för mycket Vätö-granit i vägen :-)
Svar från Måns H 2021-06-29 18:18
Hej! Rätt uppfattat, i vägen för rätta väggen ;-)