Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Bildstormare åter i farten

Bildstormare var folkrörelser där aktivisterna med religiösa eller politiska motiv förstörde  eller avlägsnade bilder och andra symboler i helgedomar för att de inte ansågs gå hand i hand med tidens politiska eller religiösa uppfattning.

Målningar kalkades över. Senare tider knackade fram och restaurerade dem.

Lyssnar nu på radions P1. Linné är illa ute. Föralldel så hade han väl hållit på med nån sorts forskning om vad det nu var,  men framförallt hade han fel då det gäller synen på människor från andra delar av världen än Europa. Och förresten även om européerna, dom är ju värst. Statyn i Växjö ska rivas.

Louis De Geers (statyn på bilden) minne genomgår nu en liknande transformation. Från den svenska industriens fader till slavhandlare. Statyn ska bort tycker en del. Dock inte de på bilden, de tänker på annat.

Inlagt 2022-02-02 13:07 | Läst 626 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jaha´ja - man vågar väl knappas dö i rädsla för vad kommande generationer skall hitta på.
Framtiden kanske kan, förhoppningsvis, knacka fram och restaurera en... :-)
Värre för gamle Linné är väl att modern genetisk vetenskap har avslöjat att han var helt fel ute i sina klassificeringar av växterna - så det livslånga jobbet hade ringa värde.
Svar från Måns H 2022-02-02 19:35
Linné vart nedstämd på äldre dar och såg det mesta i svart.

Men hans livsverk med taxonomin och det därmed sammanhängande namnsättningssystemet var ju banbrytande för tiden och används ju fortfarande.
syntax 2022-02-02 19:53
Det är just taxonomin, indelningen och klassificeringen av växtriket som genom våra nuvarande genetiska insikter (som ju var totalt okända på Linnés tid) har visat sig vara helt felaktig. Basen för det hela är fel. Man kan helt enkelt inte dela in växterna så - dom är inte släkt på det sätt som Linné trodde.
Detta är väl mer eller mindre en offentlig hemlighet sedan ett antal år. Det verkar ju taskigt att helt desavouera nationalsymbolen Carl von Linné.

Linné blev gravt dement på gamla dagar. Därav depressionerna han led av. Tur att han inte behövde uppleva detta.
PMD 2022-02-06 21:42
Om inte Linné hade gjort sin klassificering så hade det inte funnits en förebild för sentida klassificering, så helt förgäves var inte arbetet.
Linnés namngivningssystem används så vitt jag vet fortfarande.
Efter reformationen tog man bort alla fina väggmålningar i kyrkorna genom att vitkalka väggarna. Kapellet i Petrikyrkan i Malmö, Krämarkapellet, restaurerades mödosamt för att få fram målningar igen. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-02-03 10:18
Exakt! Även på Gotland kalkades målningar över. Och förstås på många andra håll.
Khalad 2022-02-04 00:06
Dock inte S:ta Marianyrkans takmålningar från 1400-talet, dom har aldrig varit överkalkade :-)
Wolfgang 2022-02-04 00:55
Det finns tydligen undantag! Men vilken Mariakyrkan syftar Du på? frågar Wolfgang
Svar från Måns H 2022-02-04 09:24
Björn syftar på Risinge gamla kyrka (eller Sankta Maria kyrka) som är en kyrkobyggnad i Risinge socken som tillhör Finspångs församling, Östergötland.

Den ligger ca 3 km öster om Finspång och sedan ytterligare 4 km söderut från Riksväg 51 och tillhör Linköpings stift.

1100-tal, sen utbyggd. De aktuella målningarna är från tidigt 1400-tal. Man tittar med förundran och blir ödmjuk inför detta medeltida storverk.
Wolfgang 2022-02-04 09:35
Tack ska Du ha, Måns! Mariakyrkor finns det ju många av i Sverige och utlandet. Därför frågade jag. Man lär sig hela tiden något nytt! Mvh Wolfgang