Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Blindfönster i nybyggt hus!

Häromdagen skrev jag om Upplands Väsbys projekt med nygammal arkitektur. Ett av de vinnande förslagen hade ritats av arkitekten Olle Dahlkild på E/S-A arkitekter i samarbete med byggherren Backastad. Jag pratade med Olle i telefon. E/S-A arkitekter är arvtagare efter kända kontoret Engstrand och Speek. Och jag hade träffat Hans Engstrand då han var övningsassistent på KTH!

Det visade sig att deras kontor stod bakom nybygget 2018 på kv Mjölnaren här i Norrköping. Ett bra projekt tycker jag. Tog den här bilden då jag ändå var där och köpte kaffebröd på Landerholms excellenta konditori, godaste Budapestbakelserna hitom Väderstad. Kunderna som fikar utomhus sitter bakom en målad linje på asfalten. Om stan tar sig samman och gör i ordning gatan som man har lovat blir miljön  riktigt trevlig! Nio blindfönster räknar jag till. Målade utan spröjsar och i lite andra färger än man skulle valt förr. Arkitekterna på E/S A Ola Bengtsson och Sara Eskilsson har rockat loss!

Kv Mjölnaren, Norrköping. Pentax K-1 med SMC Pentax FA 1:2 35mm AL. ISO 200, 1/400 sek, bländarinställning 6,3 gav en DNG-fil med himlen kvar.

Inlagt 2021-04-28 10:14 | Läst 1234 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Lite speciell design kan man tycka, blindfönsterna kanske passar in då det ändå är en mix av olika storlekar och att de inte är i linje
Svar från Måns H 2021-04-28 11:54
Ungefär så tycker jag också! Vad som är snyggt kan man ju alltid diskutera, men intressant att dom både satt dit de där grunda lådorna högst upp på fasaderna, helt rätta detaljer 2018, OCH blindfönster som ju var förbjudna förr.
Jag skulle inte kalla det för blindfönster. Snarare ytupptagare ellet ytavledare. Här finns plats för någon att hitta en bra term.
Svar från Måns H 2021-04-28 18:18
"Blindfönster" är kanske att ta i men dekoren ifråga sitter ju där det kunde suttit fönster.

För väldigt länge sen målade man trianglar på fasaderna (Årsta kanske 1949) men sen vart det ju helt ute och tillämpades bara i landsorten.

Jag kör vidare med "blindfönster" som klickbete , jag har ju ingen Leica utan måste hitta på nåt!

Tack Peter, jag hör av mig om Almarna, Folkbladet p g!