Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Cementfabriken

I den här fabriken i Slite på Gotland tillverkas 75 % av den cement som används i Sverige. Cement är ju bindemedlet i betong, krossad och delvis mald sten som med cement hårdnar till ny sten.

Betong används till det mesta i bygg- och anläggningsbranschen. Grundläggning, stommar, bjälklag, broar, sliprar, rör, trottoarplattor, takpannor och ibland fasader.

Tillverkningen orsakar ett av de största koldioxidutsläppen i landet. Bränsle används för att bränna råvaran. Råvaran kalksten avger koldioxid vid bränningen. Förr eldades med kol. Numera används mycket sopor, inte minst plastavfall.

Cementa jobbar aktivt för att få ner och på sikt eliminera utsläppen genom att ta vara på koldioxiden och deponera den i underjorden. För att få långsiktighet i planeringen (och överleva som företag) vill Cementa ha ett långsiktigt tillstånd. Men konflikterna kring detta är jättehårda.

Inlagt 2022-07-28 09:49 | Läst 790 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Har märkt av effekten av konflikten och betongbrist på relativt nära håll.
Förbifart Stockholm håller på att byggas ute på Ekerö och där går det åt mycket betong, bygget stannar av emellanåt.
Svar från Måns H 2022-07-28 20:34
Tack Margareta! Det gnisslar överallt i samhällsmaskineriet. Kriget, pandemin och i bakgrunden detta om klimatet. Folkvandringarna.
Var det inte något för några veckor sedanerna Cementa om det var koldioxidfri tillverkning med ny metod?
Svar från Måns H 2022-07-28 20:32
Cementa jobbar ju på den fronten sen ett bra tag. 8 juli hade jag den här texten i en blogg från Almedalen:

"Cementa vill tillverka cement utan koldioxidutsläpp. Till att börja med genom att elda nästan som hittills, men skilja av koldioxiden och deponera den i norska f d oljefält. I ett senare steg genom att hetta upp kalksten och lermärgel elektriskt, ta vara på koldioxiden och deponera den. Nere i underjorden kan den med tiden omvandlas till sten om man hittar rätt plats, annars ska den ändå förbli avskild från atmosfären för all överskådlig framtid."
Det har varit många turer kring detta, men vad jag förstått har Cementa inte tagit fram tillräckligt bra underlag för sina ansökningar. Jag misstänker att man som stor industri räknat med att få sina tillstånd ändå.
Jag har själv jobbat med miljökonsekvensbeskrivningar och det är ett omfattande arbete man behöver utföra.
Mvh
Bengt
Svar från Måns H 2022-07-29 10:34
I grund och botten finns en olöslig konflikt, brytning eller ingen brytning,. Den tar sig uttryck i strid om MKB. Jag vet ju inte hur Cementa tänkt, men MKB bedömdes vara godtagbar i miljödomstolen för att underkännas i miljööverdomstolen.

Jag var själv med på ett hörn i början av 1970-talet. Då var det byggnadsnämnden som de facto hade ett avgörande inflytande.

Ordföranden (C) gillade verkligen sin ö och naturen på den. Visst var det fint med kalkhedsblommorna på File Hajdar, men cementtillverkningen skulle ändå tillåtas, landet behövde cement. Sossarna tänkte sysselsättning, moderaterna näringsliv och miljöpartiet fanns inte. Den gången blev det tillstånd
begust 2022-07-29 11:44
Så är det ständiga konflikter med hur marken nyttjas bäst.
Betong/cement behöver vi för att bygga och det finns inte obegränsade resurser av materialen.
Samtidigt får vi inte förstöra grundvatten tillgångar som ju är livsviktiga för allt liv.
Hoppas man kan finna en lösning som fungerar över tid.