Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Dammen

Det var dramatiskt värre då den här dammen skapades. Holmenbyggarna (ytterst Fredrik Lundberg, då på väg att bli Sveriges  rikaste man) hade köpt Holmenområdet för att omvandla det från nedlagd pappersindustri till nåt annat, de visste inte exakt vad. En arkitekttävling hade vunnits av finske Kai Wartiainen. Där ingick att återställa ett tidigare vattendrag, en arm av Motala Ström, från torrlagd vallgrav till vatten. Utmärkt idé tyckte jag som då jobbade som stadsarkitekt i kommunen.

Ombyggnadsprojektet av papperslagret till kontor för Televerket var i hamn. Se blogg

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/papperslager-blir-televerkskontor.htm

Holmenbyggarna ville inte ha nån damm utan ett underjordiskt garage. De hade tyst och stilla köpt marken av kommunen för att bygga garaget. Wartiainen flögs in från Helsingfors. Han var (och är nog fortfarande) en frihjulande arkitekt som alltid såg möjligheter. Han föreslog att man i stället för en damm skulle ha en glasbetongyta där man skulle kunna se bilarna där nere som stora fiskar.

Jag hade slutat på kommunen, men ledde som konsult samarbetsgruppen mellan kommunen och Holmenbyggarna. Jag sa att här ska vara en damm med vatten så att man blir blöt åtminstone upp till knäna då man kliver i. Holmenbyggarna accepterade. Wartiainen flögs tillbaka. Vi jobbade vidare med dammen. Holmenbyggarnas projektledare kom på cirkellinjen som skapade illusion av yta där för lite yta fanns. Det blev inte enklare av att det behövdes en nedfart till garaget. Wartiainen kallades in och löste problemet.

Dammen får vatten från Motala Ström. Inga pumpar är behövs. På vintern är den tom men har snygg botten, belagd med nån sorts skiffer. Man kommer in till Holmenområdet via en bro som för över hundra år sedan, innan den här armen av Motala Ström fylldes igen.

Bilden är en nyframkallning från samma DNG-fil som i förra bloggen. Den här gjorde kameran. Sen använde jag Efex Viveza för att framhäva känslan av att dammens kant nästan svävar över vattnet.

Inlagt 2021-06-24 11:23 | Läst 1053 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant att få veta hur det gick till och blev till.