Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Digital hålkamera. Del 2.

World Pinhole Photo Day 2024 inföll söndag 28 april. Då fixade jag till ett pinholeobjektiv på morgonen, testade det på en kompis vid lunch och utsatte så småningom mina högt ärade bloggläsare för resultatet. Länk:

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/digital-halkamera-del-1.htm

Första försöket läckte en hel del ljus. Hålet var inte optimalt för att ge maximal skärpa. Jag är inte säker på att "maximal skärpa" är rätt mål, "konstnärligt mest tillfredsställande oskärpa" vore kanske ett bättre mål, men jag ville ändå testa. Så jag gick hem och gjorde ett nytt försök.

Gör-det-själv är ju själva kärnan i pinholefotorörelsen. Men den som inte vill mecka med DIY kan köpa ett 0,2 mm precisionstillverkat hål i 0,01 mm rostfritt stål, svartbehandlat med 98 % absorption. En nackdel är priset. 113.90 engelska pund motsvarar 1410 kronor. Frakt, tull och moms tillkommer.

https://www.edmundoptics.com/p/200m-aperture-diameter-unmounted-acktar-blackened-pinhole/40621/

Jag använder plåt från läskburkar av aluminium. Den är 0,11 mm tjock, spänstig och ändå formbar. För att göra ett runt, koniskt hål med minsta möjliga effektiva plåttjocklek i själva öppningen tryckte jag hörnet på en instrumentskruvmejsel hårt mot plåtbiten på ett porslinsunderlag. Sen roterade jag plåten med fingret tills det blivit ett mycket litet hål. Med en synål som tolk och en mikrometer mätte jag upp det. Hålet hade blivit cirka 0,25 mm. Det fick duga.

Engelsmännen gör hålet med en nål och slipar på baksidan för att få bort raggiga kanter. Borra? Det krävs ju speciell utrustning och bra handlag för att borra ett så litet hål, men borde inte vara omöjligt för en händig amatör.

*

Här en skiss på olika hål. De tre övre i 0,11 mm plåt, det nedre i 0,o1 mm material.

*

Då hålet var klart monterade jag plåtbiten i en skrotad objektivbajonett. Den hamnade 5, 15 mm innanför flänsen på kamerahuset Pentax har 45,46 mm avstånd mellan fläns och sensor så jag fick en brännvidd om 40 mm. Särskilt mycket kortare skulle inte funka om spegeln ska gå fri.

Och så tätade jag alla ljusläckor och gav mig ut i Norrköpings Industrilandskap. Alla bilder tagna med kamera Pentax K-1, stativ, ISO 100, exponeringskompensation -0,7 och Live View. Med Live View ser man vad man får och exponeringen stämmer.

Bild 1. Dammen som avgränsar Holmens gamla industriområde.

*

Bild 2 ff. Fotopromenad genom områdets "baksida" mot vattenfallet som strilar över kanten.

 

*

Bild 3.

*

Bild 4.

Bild 5.

Bild 6.

Bild 7. Skärpedjupet är ju stort med hålkamera. Här ett test, en vy med två av de otaliga hänglåsen vars nycklar för evigt deponerats i det strömmande vattnet lika suddiga som huset längst bort.

*

Bild 8. Holmentornet sett inifrån området.

Inlagt 2024-05-12 10:28 | Läst 941 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Måns,
Imponerande bilder. Kompositionen i bild 4 sitter bra för mig.
Hålet och plåtens dimensioner är kritiska punkter i tillverkningen. Det finns massor att läsa och jag försökte på 80-talet. Med stor plåtburk som kamera och fotopapper som film försökte jag monokromt, men blev aldrig nöjd. Siktade mot Pt som pigment på akvarell papper. Men jag valde andra vägar.

Jag är imponerad av dina snabba resultat för färgbilder.
Tack
Ha en finländare
Bob
Svar från Måns H 2024-05-12 23:41
Tack Bob!

Digitalkamera med LiveView underlättar kolossalt!

Att få ett hål i ett jättetunt material är uppenbarligen viktigt. Jag kände mig kreativ då jag kom på att göra hålet koniskt för att få den effektiva materialtjockleken liten medan plåten i stort är fysiskt tillräckligt stark och tålig.

Ska bygga detta första "objektiv" färdigt med mer permanenta material än eltejp. Och få till ett motljusskydd.

Vad betyder Pt som pigment på akvarellpapper?
Bob Bovin 2024-05-13 10:53
Hej.
Jag har skrivit flera gånger på fotosidan om platium printing.

https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/1380-kan-inte-satta-tummen-pa.htm

Det är en fotografisk process där man byter ut silver mot platina i kopieringsprocessen av papperskopior på akvarell papper.

Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2024-05-13 16:40
Då vet jag! / Måns
Fascinerande att sånt här ens funkar, bra gjort! Och att det ändå krävs så mycket noggrannhet och precision för att det ska bli bra! Kul!
Hälsn!
Svar från Måns H 2024-05-13 16:49
Tack Jan! Jobbet görs på köksbänken, men både ett sånt där modernt digitalt skjutmått och en gammal mikrometer från CEJ i Eskilstuna är inblandade i processen.

Huru omfamna detta medium? Kanske testa att jobba med blur i st f skärpning på delar av bilden i efterbehandlingen?
Väldigt bra hålkamerabilder. Särskild den första över dammen.
Storleken har uppenbarligen betydelse, ju mindre desto bättre.
Just det här med skärpedjupet tycker jag är intressantast med hålkamerabilder.
Svar från Måns H 2024-05-13 21:03
Tack Sten! Kul med din bedömning!

"Skärpe" djupet är intressant. Jag gillar också den totala bristen på distorsion, det kan ge ett visst lugn i bilderna.

Betr hålstorleken så är det en vetenskap i sig. Det finns ett samband sensorstorlek / brännvidd, formeln är jättelång och för mig obegriplig. För litet hål, diffraktionen äter upp skärpa och skapar dis.
Blev en del konstnärliga bilder.
Kommer ihåg när dottern gick i mellanstadiet så experimenterande de och gjorde hålkameror.
Om jag inte mins helt fel så använde de skokartonger, kommer inte ihåg bilderna men minns att de fick till något i bildväg.
Svar från Måns H 2024-05-13 21:21
Tack Margareta för "konstnärliga bilder"! Men jag ser det ändå som ett problem att få betraktaren att strunta i oskärpan och bara ta till sig bilden. Printad på akvarellpapper i dyr ram skulle kanske funka.

Att dottern fick till något i bildväg var bra gjort! Att treva sig fram med skokartonger, göra det där hålet, ha svart tejp som slutare och sen gissa betr framkallning och kopiering är ju nåt helt annat än att ha digitalkamera med hyfsat stor sensor och Live View.