Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Filmgänget kollar Norrköping

Efter ett år då filmgänget träffats en (1) gång för att kolla på film bestämde bossen att vi träffas utomhus och tittar på stan, vaccinerade och  med coronaanpassad distans. På morronen möttes vi av  rubriker att Östergötland enligt the Economist är näst värst drabbat i Europa. Så vi tog det där med distans på allvar. 

Samling vid Holmentornet. Var är Bossen?

Den uppmärksamme tittaren kan nog ana när tornet byggdes. Men att det var Sveriges ledande arkitekt Carl Hårleman som tog ledigt från slottsbygget i Stockholm för att designa den här symbolen för Brukets maktställning fick vi reda på.

Lite  rundsnack i väntan på The Boss.

Här kommer han! Bossen är bestämd men lyssnande, rättvis och omtänksam. Om alla vore såna Bossar vore världen en bättre värld.

Där uppe jobbade jag! R hade en pappa som jobbade på Bruket och fixade sommarjobb åt sonen. Helt enligt de riktlinjer som gällde och nog fortfarande gäller i Norrköping. T ex har Fredrik Lundberg, en av landets mest välbärgade män,  fått jobbet som koncernchef efter pappa L-E Lundberg och nu tar döttrarna över.

Vattenfallet skulle torrläggas. M berättade att överingenjören på Holmen Kraft tyckte att det var ärligast. Vattnet skulle ju gå i en tunnel nån annan stans. Att ordna vattenspeglar var golfbanearkitektur. Men han lät sig övertalas och genomförde ett genomproffsigt anläggningsarbete med en serie trösklar för vattnet. (Hette han Erik Olsson? Jägmästare i botten, lodenrock, visste vad han höll på med.) 

Utskottscistern. Uppförd 1964 för lagring av pappersmassa. Ombyggd 1997-1998 till universitetslokaler.

En skylt "Avstängd" med ironisk lapp "För evigt" kostar inte mycket.  Här gick en rostig tilloppstub till ett sedan länge rivet vattenkraftverk. Ingen kunde komma på vad man skulle använda det överblivna till men så kom idén, en spektakulär gångförbindelse mittemot vattenfallet! Landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson formgav.

Slut för idag, tack för idag. Spännande fortsättning kommer. Ska The Boss hitta fram som han tänkt?

Alla bilderna togs med Pentax K-1 och SMC Pentax-FA 35mm F2 AL, ett klassiskt objektiv som är i produktion sen 1999.

Inlagt 2021-04-29 09:01 | Läst 1065 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att läsa och ledsagad av fina bilder, blev det både intressant och skoj, att följa med på er träff.
// Conny